spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Interviu cu Victor Munteanu, presedintele CJE Vaslui: “Învãtãmântul vasluian este unul de prestigiu”

- Advertisement -

ACTIV…Victor Munteanu este elev în clasa a XII-a la Liceul “Stefan Procopiu” Vaslui si ocupã functia de presedinte al Consiliului Judetean al Elevilor. Inteligent si foarte ambitios, tânãrul a înteles cã fãrã muncã si implicare nu poti realiza nimic important în viatã, asa cã participã de fiecare datã când are ocazia la proiecte din domeniul educatiei, activitãtile extracurriculare fiind ceva obisnuit pentru el. Am avut ocazia sã-l întâlnim si sã vorbim de câteva ori cu Victor – la diferite spectacole, pentru cã acesta este pasionat de muzicã si cântã, sau în cadrul unor concursuri organizate de Primãrie sau de unitatea de învãtãmânt la care studiazã. Ne-a impresionat dorinta sa de a reusi, asta în conditiile în care foarte multi elevi se lasã “în voia sortii”. Comunicativ, Victor ne-a acordat un interviu în care a vorbit despre Adunarea Generalã a Consiliului Elevilor din luna octombrie, despre plusurile si minusurile învãtãmântului românesc, despre importanta implicãrii elevilor în viata scolii, dar si despre subiectul fierbinte al zilei: Referendumul pentru familie. Cititi în rândurile urmãtoare interviul.

Reporter: Ce intrã în fisa postului unui presedinte de Consiliu Judetean al Elevilor? Ce atributii importante ai?

Victor Munteanu: Ca presedinte al Consiliului Judetean al Elevilor am numeroase atributii, dar în primul rând conduc întrunirile si mã asigur ca discutiile sã respecte punctele mentionate pe agenda de lucru, veghez la respectarea regulamentului intern, reprezint structura la nivel national în cadrul adunãrilor generale, iar un alt aspect important ar fi cã mã consult cu toti membrii biroului executiv si ai adunãrii generale înainte de a lua orice decizie.

R. Ce te-a determinat/motivat sã ocupi aceastã functie?

V.M. Povestea este una lungã. Pe la începutul clasei a 9-a, într-o searã am deschis televizorul si din gresealã am nimerit pe un post de stiri. Pe ecran l-am vãzut pe Horia Onitã, actual student la Facultatea de Drept din cadrul Universitãtii din Bucuresti, care pe atunci era presedinte al Consiliui National al Elevilor. Am rãmas plãcut impresionat de interviul acordat, iar concomitent, pe ecran, rulau imagini de la o sedintã de-a lor. Si de-atunci mi-am zis: „Vreau sã ajung si eu acolo! Oare o sã am ocazia?”. Au trecut anii, iar în toamna anului 2017 am decis sã-mi depun dosarul pentru presedintia Consiliului scolar al Elevilor din cadrul liceului meu. În prezent ocup si aceastã functie, dar urmeazã sã predau stafeta sãptãmâna viitoare. Am participat în luna august a acestui an la Adunarea Generalã a Consiliului National al Elevilor ce a avut loc la Baia Mare, fiind delegat din partea Consiliului Judetean al Elevilor Vaslui. Acolo am învãtat foarte multe lucruri, am cunoscut oameni minunati, mi-am fãcut prieteni noi si sunt sigur cã de fiecare datã când vom avea ocazia sã ne întâlnim va fi o plãcere pentru noi sã împãrtãsim ideile pe care le avem în legãturã cu dezvoltarea sistemului educational din România.

R. În luna octombrie va avea loc Adunarea Generalã a Consiliului Elevilor. Spune-mi câteva cuvinte despre aceastã întâlnire.

V.M. Aceastã întâlnire va avea loc pe data de 19 octombrie, dupã alegerile din licee, iar aici vor participa noii membri ai adunãrii generale care este alcãtuitã din presedintii si vicepresedintii tuturor Consiliilor scolare ale Elevilor din judet, si va avea ca scop informarea acestora despre activitatea Consiliului Judetean al Elevilor si posturile disponibile la nivel judetean. De asemenea, pe 4 noiembrie vor avea loc alegeri pentru pozitiile vacante. Deocamdatã nu stim unde se va desfãsura, dar urmeazã sã stabilim în sãptãmânile ce urmeazã. În ultimul rând, vom avea parte de o vizitã de studiu din partea Consiliului National al Elevilor care va fi beneficã atât pentru cei noi, cât si pentru biroul executiv al structurii judetene.

R. Ce pãrere ai despre sistemul de învãtãmânt din România? Dacã ai avea puterea necesarã, ce anume ai schimba?

V.M. În opinia mea, sistemul de învãtãmânt din România este plin de lacune ce trebuiesc umplute, iar dacã as fi ministru al Educatiei, în primul rând as chema la discutii reprezentantii elevilor pentru cã ei (elevii) sunt principalii „actori” ai educatiei si prin ochii lor putem face o radiografie a sistemului educational românesc.

R. Dar despre învãtãmântul vasluian ce crezi? Care sunt punctele slabe si punctele forte?

V.M. Consider cã învãtãmântul vasluian este unul de prestigiu, profesorii sunt bine pregãtiti, iar dupã cum putem observa avem an de an elevi cu un potential enorm de ridicat care fac cinste judetului nostru. Existã si o vorbã: „Cum este profesorul, asa este si discipolul.” (mã refer la un exemplu pozitiv de cadru didactic). Infrastructura scolarã din mediul rural ne cam dã bãtãi de cap, dar sperãm ca în viitor aceasta sã fie îmbunãtãtitã.

R. Care consideri cã este cheia succesului unui elev?

V.M. Cheia succesului o reprezintã perseverenta si vointa si îmbinarea utilului cu plãcutul. Tin minte un citat al doamnei diriginte scris pe o carte primitã în dar la sfârsit de an scolar: „Laudabilis est voluntas!”. Consider cã este cel mai potrivit citat pentru fiecare dintre noi.

R. Vrei sã transmiti un mesaj elevilor si cadrelor didactice?

V.M. Elevilor le transmit mult succes în tot ceea ce fac, sã-si învingã fricile si sã candideze în consiliile scolare pentru cã aici vor putea reprezenta vocea colegilor lor si nu în ultimul rând, vor cunoaste numai oameni deosebiti din partea cãrora vor primi încurajãri. Cadrelor didactice le urez multã rãbdare si întelegere!

R. Spune-mi si câteva cuvinte despre tine. Ce pasiuni ai?

V.M. Am foarte multe pasiuni printre care se numãrã muzica, economia si istoria. Dar anul acesta o voi lãsa mai moale pentru cã urmeazã examenul de bacalureat.

R. Mai am o ultimã întrebare, despre un subiect care nu are legãturã în mod direct cu învãtãmântul, dar pentru cã a stârnit numeroase controverse inclusiv în rândul tinerilor, te întreb: Ce pãrere ai despre acest Referendum pentru familie, care va fi organizat în luna octombrie?

V.M. Consider cã referendumul este într-o oarecare mãsurã deocamdatã inutil pentru faptul cã sunt multe alte lucruri de fãcut în tara noastrã, dar ca si opinie personalã sustin comuniunea dintre un bãrbat si o femeie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.