spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Ancheta de dupã sapte decenii, a mortii cumplite a Episcopului-Martir!

- Advertisement -

DREPTATE… În sfârsit, dupã aproape saptezeci de ani de întrebãri, de lacrimi ale familiei Leu, dar si de neputinta de a elucida pe deplin tainele a ceea ce oamenii cred cu tãrie cã a fost „o crimã odioasã”, la mormântul Episcopului Grigorie Leu din curtea Catedralei Episcopale, s-au strâns în aceste zile cei cãrora le-a fost hãrãzit sã facã luminã în acest caz. În a doua zi a procesului de deshumare, însusi seful Parchetelor Militare, General de Brigadã magistrat, Gheorghe Cosneanu, procuror militar, reprezentanti ai Serviciului Criminalisticã, alãturi de Radu Preda, directorul executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, au venit sã preleveze probe si sã dea curs cum se cuvine, dupã 69 de ani, acelor plângeri pe care fratii si surorile Episcopului Grigorie Leu, le-au depus imediat, dupã moartea acestuia. Atunci, în loc de anchetã, fratii Episcopului au avut ei însisi parte de represalii greu de închipuit, unii fiind arestati si chiar condamnati, pentru cutezanta de a cere investigatii. Acum, de la actualul Episcop al Husilor, P.S. Ignatie, initiator al acestui demers, pânã la membrii familiei Leu, dorinta stabilirii adevãrului, (si) în dimensiunea sa oficialã, este mai vie ca niciodatã. Poate cã a fost nevoie de venirea acestui an, 2018, pentru ca urmasii acestui mare Episcop al B.O.R. sã rosteascã cele mai calde si meritate cuvinte, în memoria celui care, prin viata si sacrificiul sãu, a asezat aura jertfei si a curajului, peste toatã istoria acestei greu încercate Episcopii. „Miracolul constiintei Episcopiei Husilor si un aristocrat al spiritului”, l-a numit Preasfintitul Ignatie, pe episcopul care a pus mai presus de viata sa, viata Bisericii pe care o avea în pãstorire.

Lângã mormântul Episcopului-Martir, Grigorie Leu s-a oficiat o micã slujbã de pomenire. În prima zi a procesului de deshumare, cei care au fãcut sãpãturile, s-au mirat sã gãseascã un cavou acolo, jos, în mormânt. Datoritã lui, osemintele au fost pãstrate mai bine, cred specialistii. Despre momentul în care vor fi gata analizele, ce urmeazã a fi fãcute inclusiv în laboratoare din strãinãtate, nãdejdea autoritãtilor este ca ele sã fie gata cât mai repede, mãcar înainte de 1 martie 2019, când se împlinesc cei 70 de ani de la ceea ce se crede cã a fost o crimã. „Actiunea de acum a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc este o noutate, pentru cã, pentru prima datã, iatã, sãpãm pe un sit deja existent, al unui mormânt individual. Si pentru prima datã în activitatea noastrã, ca Institut de investigatii speciale în materie de crime împotriva umanitãtii si încãlcãri ale drepturilor omului, practic, desfacem un mormânt de episcop ortodox, despre care existã informatii rezonabile, suspiciuni rezonabile, cã ar fi murit în conditii suspecte. Mai precis, dupã o întâlnire la Guvernul de atunci al României Socialiste, în care ar fi servit o cafea, în urma cãreia, se pare, cã a si murit. Asadar, ceea ce se întâmplã acum la Husi, la mormântul Episcopului Grigorie Leu, este o noutate din toate punctele de vedere, si din perspectiva metodei pe care o folosim, dar si a subiectului pe care încercãm sã îl elucidãm”, a spus Radu Preda, presedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc.

Pânã pe 1 martie 2019 ar putea veni primele rezultate

„În materie de analizã, dimpotrivã avem astãzi mai multe instrumente de determinare dacã a fost sau nu otrãvit, decât am fi avut acum 50 de ani. Asa încât timpul este de partea noastrã. Singura noastrã rezervã este sã vedem în ce mãsurã mai gãsim destule rãmãsite, astfel încât sã putem determina dacã a fost sau nu o otrãvire. Este vorba despre o extragere ceva mai complexã. Pentru cã într-un mormânt de episcop este o cârjã, este o mitrã… Sunt însemnele episcopale, adicã este pentru prima datã când ne confruntãm cu acest tip de abordare. Sigur noi am mai sãpat pe morminte individuale, vã aduc aminte cã facem o campanie de aproape 3 ani de zile, la Periprava, unde lucrãm tocmai pe situl unui fost cimitir, unde au fost înmormântati detinuti politici, pânã acum extrãgând aproape 30, dintr-un total de o sutã si ceva…”, a mai adãugat presedintele Radu Preda. Întrebat despre durata acestor investigatii, acesta a precizat: „Cât mai repede cu putintã, cãci, sã nu uitãm, cã la anul, pe 1 martie 2019, se împlinesc, practic, 70 de ani, de la moartea vrednicului de pomenire, Episcop Grigorie Leu al Husilor, si am dori sã avem primele rezultate la aceste analize, analize pe care, în colaborare cu Episcopa Husilor, le dorim cât mai exacte, de aceea cred cã vom apela la expertiza unor laboratoare internationale”.

„Nu mai poate fi nimeni tras la rãspundere, pentru cã cei care au organizat, au ordonat aceastã ucidere, nu mai sunt!”

„Sã se dovedeascã pe aceastã cale stiintificã, faptul cã a fost otrãvit. Toate mãrturiile aratã asta, inclusiv Episcopul Grigorie Leu si-a dat seama cã a fost otrãvit, imediat dupã ce a iesit de la masa protocolarã, prin care el a fost otrãvit în timp ce a fost servit cu o cafea, în timpul întrevederii cu Petru Groza. Ancheta aceasta este importantã, în primul rând, pentru cã este important personajul, unul dintre foarte putinii care s-au opus regimului acelor timpuri. El nu a fost de acord, a protestat atât în Sfântul Sinod, cât si la Guvernul Petru Groza. Dosarul penal este deschis la Parchetul Militar, dar rezolvarea va fi pe cale medicalã. Testele, analizele vor arãta dacã a fost otrãvit cu arsenic. Sigur cã nu mai poate fi nimeni tras la rãspundere, pentru cã cineva a organizat, a ordonat aceastã ucidere, dar vã dati seama, dintre toti acei decidenti politici sau chiar cei care au actionat fizic, bãgând otrava în cafea, ma îndoiesc cã mai trãieste cineva. Dar se va face o dreptate moralã”, a spus Gheorghe Petrov, arheolog la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

PS Ignatie, cuvinte memorabile, pentru redefinirea în constiinta oamenilor a Episcopului-Martir, Grigorie Leu

„Consider cã este un moment deosebit de important din viata Episcopiei Husilor si, implicit, a Bisericii noastre, în sensul cã prin aceastã actiune de deshumare a Episcopului Grigorie Leu, nu facem decât sã transmitem un mesaj cã Biserica Ortodoxã Românã este foarte atentã si cu mult respect fatã de trecutul recent al ei. De aceea, sigur, se stie din mãrturii si foarte putine documente cã episcopul Grigorie Leu ar fi suferit o moarte suspectã. Din singura monografie dedicatã Episcopului Grigorie Leu ni se spune cã ar fi fost otrãvit, în urma unei întrevederi pe care a avut-o cu primul ministru, Petru Groza. De aceea este foarte important, o forma de reparatie moralã, pentru unul dintre cei mai minunati episcope. Eu l-am numit „miracol al constiintei Episcopiei Husilor si un mare aristocrat al spiritului”, a spus Episcopul Husilor, Preasfintitul Ignatie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.