spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Prostituatele din Bãcesti au bãgat în sperieti Europa

- Advertisement -

AMENDATE… Curg amenzile la Primãria Bãcesti cu nemiluita, în ultimii ani, mare parte din România sau tãrile UE, acolo unde „activeazã” prostituate provenind din aceastã zonã. Asa se face cã, pânã acum, în contabilitatea primãriei s-au adunat amenzi care totalizeazã peste 1,2 milioane lei, adicã în jur de 250.000 de euro. „Ce sã spun? Am avut control de la Curtea de Conturi si mi s-a reprosat cã nu fac mai mult pentru a încasa aceste amenzi. Dar, ce sã le iau si pe unde sã le gãsesc pe aceste prostituate? Eu as veni cu propunerea ca aceste persoane sã „presteze” la locul de muncã, acasã, dacã tot nu au bani sã-si achite amenzile”, spune, glumind, primarul comunei Bãcesti, Horatiu Cãrãusu. Acesta a fost amendat de Curtea de Conturi cu 3.000 de lei, pentru faptul cã nu a încasat la timp amenzile încasate de prostituate sau de hotii de lemne.

Primarul Cãrãusu spune cã, neoficial, în jur de 1.500 de persoane din aceastã comunã lucreazã afarã, foarte multi dintre localnici fiind de etnie romã, dupã cum se stie. „Am primit puhoi de amenzi, în special pentru prostituate. Sunt plecate afarã, cine stie pe unde, cum sã le gãsim si sã le facem sã-si achite amenzile?”, se plânge primarul de Bãcesti. Au fost si perioade de-a dreptul dramatice, când într-o singurã lunã de pe urma prostituatelor sau a hotilor de lemne s-au primit amenzi de 100 de mii de lei într-o singurã lunã. Ocolul Bisericesc de la Bãcesti, de exemplu, a gãsit si amendat 30 de persoane care furau lemne din pãdurile Bisericii, într-o singurã zi. „Da, situatia este grea, din cauza prostituatelor si a hotilor de lemne am ajuns la un nivel record al amenzilor. Am mai încercat sã le punem popriri, dar pe ce? Casa nu poti sã i-o vinzi, nu-ti dã voie legea, ei nu au venituri pe care sã le popresti. Cum sã recuperezi banii, dacã nu ai ce sã le iei? Unuia care amenzi de sute de milioane de lei vechi si nu ai ce sã-i iei, ce poti sã faci? Nu au venituri”, explicã primarul de Bãcesti. Multi sãteni sunt prinsi în pãdurile Mitropoliei, din zona Bãcesti, iar atunci sunt amendati cu 4.000-5.000 de lei, procesele verbale fiind trimise la Primãrie. Mari sume de bani vin de la prostituatele de loc din Bãcesti, care „lucreazã” atât în tarã, cât si în diverse tãri din Europa. În cazul în care nu plãtesc mai multi ani, cei care primesc amenzile pot scãpa de ele, însã interesul primãriei este sã respecte legea, iar toti cei care datoreazã bani la stat sã vinã sã-si achite datoriile. „Am fost amendat cu 3.000 de lei, de cãtre Curtea de Conturi, însã nu am ce sã le reprosez, si-au fãcut datoria în mod corect si temeinic”, spune primarul Cãrãusu.

O lege care nu sperie pe nimeni, în timp ce amenzile se adunã la Primãrii

Desi legislatia prevede transformarea amenzilor contraventionale în ore de muncã în folosul comunitãtii, putini sunt cei care ajung sã munceascã pentru a-si achita amenzile primite pentru diverse contraventii. Legea nu prevede sanctiuni pentru cei care refuzã sã presteze ore de muncã stabilite de instantã, ci doar amendarea acestora. Procedura înlocuirii amenzilor cu muncã în folosul comunitãtii este prevãzutã de douã acte normative – Ordonanta 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor si Ordonanta 55/2002 privind regimul juridic al sanctiunii prestãrii unei activitãti în folosul comunitãtii. Prestarea unei activitãti în folosul comunitãtii se poate aplica numai contravenientilor persoane fizice si nu poate depãsi 300 de ore. Astfel, dacã o persoanã nu achitã amenda în termen de 30 de zile de la rãmânerea definitivã a sanctiunii si nu existã posibilitatea executãrii silite a acestuia, organele specializate ale primãriilor pot cere instantei de judecatã înlocuirea amenzii cu obligarea contravenientului la prestarea unei activitãti în folosul comunitãtii. La primul termen de judecatã, instanta poate acorda contravenientului, la cerere, un termen de 30 de zile pentru achitarea amenzii. Dupã cele 30 de zile, instanta dispune înlocuirea amenzii cu prestarea de ore de muncã în folosul comunitãtii. O persoanã care nu îsi poate achita o amendã se poate adresa instantei de judecatã pentru transformarea acesteia în muncã în folosul comunitãtii. Mai este si Ordonanta 55/2002, care nu prevede nicio sanctiune pentru cei care refuzã sã munceascã pentru a scãpa de amenzi. Astfel, dupã emiterea de cãtre instantã a unui mandat de executare a sanctiunii prestãrii unei activitãti în folosul comunitãtii, primarul are obligatia sã îndeplineascã dispozitiile judecãtorilor. Primarul va stabili ce muncã va face contravenientul, dar si programul de lucru al acestuia, care nu poate depãsi opt ore pe zi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.