BANI…Începutul acestui an scolar a readus în prim-plan probleme mai vechi care par sã fie nemuritoare: fondul clasei si fondul scolii. Potrivit Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitãtilor de învãtãmânt preuniversitar, pãrintii au posibilitatea voluntarã de a sustine financiar o clasã, iar elevii ai cãror pãrinti refuzã sã sustinã financiar cele douã fonduri nu trebuie sã aibã de suferit. Sute de mesaje legate de acest subiect au fost postate, în ultimele zile, de pãrinti si profesori din toatã tara pe site-urile de socializare. Comentariile contrazic faptul cã învãtãmântul românesc este gratuit, asa cum este specificat în lege. Pãrerile utilizatorilor sunt împãrtite: dacã unii sustin cã li s-a cerut bani la sedintele cu pãrintii de cãtre educator / învãtãtor / diriginte, altii îi contrazic si scriu cã pãrintii mai înstãriti sunt cei care dau “tonul” la astfel de practici.
În ultimii ani au tot existat controverse în spatiul public cu privire la legalitatea fondului clasei si a fondului scolii. Mai precis, cu toate cã învãtãmântul de stat este, potrivit Legii educatiei nationale nr. 1/2011, gratuit, în unele scoli elevilor sau pãrintilor li s-a cerut sã contribuie cu bani pentru asigurarea bunei desfãsurãri a cursurilor. Potrivit Regulamentului, acestia au posibilitatea voluntarã de a sustine financiar o clasã, însã nu pot fi obligati. Având în vedere aceste lucruri, mai multe discutii s-au încins în mediul on-line, iar cei mai activi în a posta au fost pãrintii nemultumiti cã trebuie sã cotizeze la scoalã. “Stop finantarea scolilor din buzunarul pãrintilor! Încã din clasele zero suntem educati sã cotizãm (imprimantã, proiector, tus, marcãr de tablã, inclusiv produse de igienã si curãtenie). În achizitionarea acestor produse (care tin de scoala de stat), nu pãrintele consider cã trebuie sã plãteascã. Alocatiile sunt de 86 lei, si atunci vã întreb: mai putem sã sustinem pânã la 18 ani copiii în scoli si licee? Vã rog, haideti sã ne unim sã distribuim aceastã postare pentru a nu mai fi conditionati decât sã plãtim strictul necesar (uniformã si rechizite). Restul sunt bani alocati tuturor scolilor de stat din anumite fonduri”, este mesajul distribuit pe Facebook de sute de utilizatori si care a strâns sute de comentarii venite din toatã tara, inclusiv din Vaslui.
Ce spun pãrintii si profesorii
Pãrerile utilizatorilor sunt împãrtite. Dacã unii au reclamat cã le-au fost ceruti bani direct sau li s-a transmis ce sã cumpere, mai mult, au venit si cu probe – liste primite de la unitatea de învãtãmânt cu cele necesare, altii spun cã pãrintii au cea mai mare parte din vinã, pentru cã se oferã sã achizitionze diferite lucruri, din dorinta de a multumi cadrul didactic. ‘’Primãriile si Ministerul Educatiei Educatiei nu fac nimic pentru copiii nostri. Scoala apeleazã la pãrinti pentru a putea lucra cu elevii. Dar dacã pãrintii nu pot tine pasul cu cerintele, ce se întâmplã cu copilul ? Se pierde un copil bun, dar fãrã posibilitãti’’, a scris un utilizator. Potrivit comentariilor, probleme apar mai ales în mediul rural. “În mediul rural, sunt scoli care nu primesc bani de la primãrii, iar cadrele didactice nu îsi pot scoate la imprimantã nici mãcar planificãrile. Este dureros’’, a scris un internaut, care a fost completat de altul: ‘’Sunt scoli si scoli, primãrii si primãrii. Unii se pot descurca din costul standard pe elev si totusi doresc dotãri peste medie – sãli de conferintã, dotãri after school -, iar alte scoli abia supravietuiesc’’. Pânã la urmã, o concluzie trasã este cã pãrintii au partea lor de vinã. ‘’Pãrerea mea este cã tot pãrintii care sunt mai înstãriti un pic dau tonul. Cã, vezi Doamne, învãtãtorul îi va acorda mai multã atentie copilului sãu decât al sãracilor. Si uite asa se fac diferentele. Asa e natia românã, pânã nu încearcã unul sã iasã deasupra celuilalt, nu se simte bine”, a sustinut un utilizator, aprobat de altii, care au scris cã s-au vãzut pusi în situatia de a contribui pentru cumpãrarea unui aparat de aer conditionat sau pentru dulapuri, la initiativa altor pãrinti.