spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Campania Fãrã Penali în Functii Publice, în Vaslui: Peste 20.000 de semnãturi validate

- Advertisement -

HOTÃRÂTI… Este oficial: vasluienii au decis ca niciun condamnat penal sã nu poatã fi ales pe o functie publicã. Semnãturile a peste 20.000 de persoane au fost validate, astfel cã Vasluiul este al cincilea judet care îndeplineste conditia impusã de lege pentru ca referendumul sã poatã avea loc. Anuntul a fost fãcut pe pagina de Facebook a partidului Uniunii Salvati România (USR), acolo unde reprezentantii acestuia au povestit cã, pe parcursul verificãrilor de semnãturi, au întâlnit si abuzuri ale primarilor.

„În judet am întâlnit atât primari prietenosi, dar si „boieri pe propria mosie”. Primarul din comuna Stefan cel Mare a chemat toti cetãtenii care au semnat sã confirme dacã semnãtura le apartine. Semnatarii au fost pusi sã dea declaratii si le-au fost adresate întrebãri astfel încât sã fie dusi în eroare pentru ca apoi sã le anuleze semnãtura. Le amintim primarilor cã abuzurile lor înseamnã negarea vointei cetãtenilor care i-au ales sã le apere interesele. Pânã în prezent judetele care îndeplinesc conditia impusã de lege, de 20.000 de semnãturi valide, sunt Brasov, Cluj, Dolj, Tulcea si Vaslui. În urmãtoarele trei zile vom ridica toate semnãturile de la primãriile din tarã urmând ca la finalul sãptãmânii sã fie depuse la Parlament”, se aratã în anuntul publicat pe pagina de Facebook a partidului USR.

Din comitetul de initiativã al campaniei fac parte filosoful Mihai Sora si scriitorul Gabriel Liiceanu

Initiativa „Fãrã Penali în functii publice”, initiatã de USR, propune ca articolul 37 din Constitutie, care reglementeazã dreptul de a fi ales, sã fie completat cu un nou alineat, având urmãtorul continut: „Nu pot fi alesi în organele administratiei publice locale, în Camera Deputatilor, în Senat si în functia de Presedinte al României cetãtenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni sãvârsite cu intentie, pânã la intervenirea unei situatii care înlãturã consecintele condamnãrii”. Interdictia este una temporarã, ce ar urma sã înceteze odatã cu intervenirea reabilitãrii, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminãrii infractiunii, adicã situatiile care, potrivit legislatiei penale, conduc la eliminarea tuturor consecintelor rezultate din condamnare. Jurisprudenta CEDO si tratatele internationale la care România este parte nu permit interzicerea permanentã a dreptului de a fi ales. Comitetul de initiativã este prezidat de avocatul Mihai Badea, iar printre membri se numãrã filosoful Mihai Sora, scriitorul Gabriel Liiceanu, pianistul Dan Grigore, juristul Eugen Vasiliu, activistul civic Valeriu Nicolae, presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu, membrii grupului „Rezistenta” Oana Negru si Mihai Tudoricã, reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România Klaus Fabritius, precum si cetãteni implicati în actiuni civice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.