SÃRBÃTOARE…Zeci de copii au luat cu asalt sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Vaslui pentru a se bucura de joaca cu tehnica din dotarea pompierilor vasluieni. Evenimentul de ieri a fãcut parte dintr-o serie amplã de manifestãri dedicate aniversãrii pompierilor din România. Manifestãrile au debutat încã de acum o sãptãmânã cu întreceri sportive dedicate lucrãtorilor ISU, urmate de o amplã simulare de interventie la cutremur la Murgeni. Ieri, un ofiter, un maistru militar si cinci subofiteri au fost înaintati în grad. De asemenea, tot ieri, au fost acordate diplome pentru “Salvatorul de onoare” si “Pompierul de onoare” subofiterilor care, în ultima perioadã, s-au evidentiat prin merite deosebite. Mai exact, este vorba de salvatori sau pompieri care au actionat pentru salvarea de vieti sau de bunuri chiar dacã erau în timpul liber.
În acest an, la data de 13 septembrie, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã ,,Podul Înalt” al judetului Vaslui aniverseazã 170 de ani de la cel mai important moment din traditia armei pompierilor, lupta eroicã purtatã la 13 septembrie 1848 de pompierii bucuresteni împotriva trupelor otomane venite sã înfrângã miscarea revolutionarã românã. Pentru a marca a acest eveniment, pompierii vasluieni au organizat, la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã, Ziua Portilor Deschise, prilej de bucurie pentru cei mici pentru a putea lua cu asalt autospecialele de interventie ale ISU Vaslui si zeci de copii s-au bucurat de aceste momente. Începând cu anul 1953, ziua de 13 septembrie a fost declaratã oficial Ziua Pompierilor din România. Pe teritoriul judetului Vaslui, prima “comandã pojãrniceascã” a luat fiintã la Bârlad în anul 1841, anul acesta împlinindu-se 177 de ani, fiind astfel a doua unitate militarã de pompieri înfiintatã în tara noastrã dupã cea de la Iasi, care a fost înfiintatã în anul 1835 (acum 183 ani). Urmãtorul oras din judet în care a fost înfiintatã „comanda pojãrniceascã” a fost Husi, în anul 1850 (acum 168 ani), urmat de Vaslui, în 1852 (166 ani), companiile de pompieri fiind compuse, de regulã, din „ofiteri, unterofiteri, de pojarnici, barabancici si conoval cu cai, sacale, tulumbe si cãrute”. Activitãtile organizare cu prilejul zilei de 13 Septembrie la nivelul inspectoratului au debutat vineri, 6 septembrie, prin competitii sportive, constând în minifotbal, tenis de masã sau sah, care au avut loc la Sala Sporturilor din municipiul Vaslui. Participantii din toate subunitãtile Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al judetului Vaslui s-au întrecut în aceste competitii, iar echipa Detasamentului de Pompieri Vaslui fiind cîstigãtoare la minifotbal, reusind sã învingã reprezentantii celorlalte subunitãti. Pentru a marca acest eveniment, dedicat Zilei Pompierilor din România, în data de 13 septembrie 2018, începând cu ora 10.00 se vor organiza ateliere de prezentare a tehnicii de interventie, puncte de informare preventivã, precum si activitãti de “Porti deschise” unde au fost asteptati toti cetãtenii din Vaslui, Bârlad, Husi, Negresti, Murgeni si Ivãnesti în subunitãtile de interventie si punctele de lucru.
Distinctii de onoare pentru pompierii vasluieni
Ieri, în cadrul festiv, un ofiter, un maistru militar si cinci subofiteri au fost înaintati în grad, înainte de termen, pentru merite deosebite. Printre acestia s-au remarcat si doi subofiteri care au primit distinctii de onoare pentru curajul si devotamentul de care au dat dovadã. Astfel, a fost acordat titlul de „Salvator de onoare”, unui subofiter care, chiar dacã era în timpul liber, a intervenit pentru a salva viata unei victime dintr-un accident auto. Un alt subofiter a primit titlul de „Pompier de onoare” pentru modul în care a gestionat stingerea unuia dintre cele mai periculoase incendii din judet. Este vorba de incendiul izbucnit la depozitele Leguvas care s-ar fi putut transforma într-un adevãrat dezastru fãrã interventia promptã a pompierilor vasluieni.
Autoritãtile vasluiene au transmis mesaje de felicitãri pompierilor vasluieni
De Ziua Pompierilor, autoritãtile judetene si locale au tinut sã fie aproape de salvatori si le-au urat acestora putere de muncã si La Multi Ani!. „Este unul dintre cele mai semnificative momente din traditia de luptã ale Armei Pompierilor. În numele Consiliului Local Vaslui, al personalului Primãriei municipiului Vaslui, al locuitorilor acestui oras dar si în nume personal, transmit tuturor cadrelor ISU sã aibã parte de succes pe plan profesional, multã sãnãtate si bucurie alãturi de cei apropiati si deviza <Cu viata mea apãr viata> sã rãmânã imboldul în toate misiunile la care participati”, a transmis primarul Vasile Pavãl. Un alt mesaj adresat, la ceas aniversar, pompierilor vasluieni, a venit din partea Prefecturii judetului, prin gura subprefectului Mircea Gologan. „Vã transmit salutul Institutiei Prefectului. Am fost alãturi de voi la multe dintre misiunile pe care le-ai executat si stim la ce nivel a ajuns profesionalismul vostru. Atât eu cât si populatia judetului vreau sã vã multumesc cã existati si sã stiti cã mesajele care ne vin ne aratã cã nu stati nici o clipã. Ori de câte ori va fi nevoie, Institutia Prefectului va fi alãturi de voi si vã vom sprijini cu tot ce ne stã în putere. Vã pot transmite si întreaga colaborare a Consiliului Judetean Vaslui si, în viitor, veti fi sprijiniti pentru a avea o dotare cât mai bunã pentru a duce la îndeplinire, cu succes, misiunile”, a spus subprefectul Mircea Gologan.