spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
14-ian.-2025

Noul sef de la Serviciul Pasapoarte este optimist: „Ne vom face treaba profesionist si la timp, pentru a rezolva toate cererile”

- Advertisement -

PROBLEME… Cu doar 13 angajati si mii de cereri de pasapoarte în fiecare lunã, noul sef al Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple Vaslui, comisarul Adina Lungu, are o sarcinã extrem de dificilã. Serviciul de Pasapoarte trebuie sã rezolve, lunar, pe lângã miile de cereri de eliberare a pasapoartelor, si un numãr foarte mare de solicitãri venite de la Serviciile de Evidenta Persoanelor, privind stabilirea sau restabilirea domiciliului (dupã caz) în România, fapt care face ca activitatea de aici sã semene cu cea dintr-o unitate cu foc continuu. Nu sunt permise greseli, timpii de lucru cu cei care apeleazã la Pasapoarte sunt foarte bine stabiliti, totul trebuie sã meargã ceas. Ar mai trebui, spune comisarul Lungu, încã doi sau trei angajati, pentru a acoperi toatã schema de personal, caz în care Serviciul de la Vaslui ar putea sã facã fatã la sumedenia de probleme cu care se confruntã acum.

De când intrã în sediul Pasapoartelor de la Vaslui si pânã la momentul în care cererea sa este preluatã de un angajat si sunt efectuate pozele pentru pasaport, un cetãtean stã în medie în jur de 7 minute. Cam acestia sunt timpii de lucru în serviciul de la Vaslui, spune comisarul Adina Lungu, ofiter cu multã experientã, care lucreazã în acest Serviciu de 13 ani. Dupã iesirea la pensie a fostului sef, comisarul-sef (r) Dan Constantin Stefanache, conducerea institutiei a fost preluatã, interimar, de cãtre comisarul Adina Lungu. Dupã un an de interimat, atunci când s-a anuntat concursul pentru postul de sef al Serviciului Pasapoarte, comisarul Adina Lungu s-a gândit sã-si încerce sansa. A mers la concurs, a sustinut toate probele si a câstigat postul pe care îl ocupã acum. Sã nu uitãm cã Serviciul de Pasapoarte de la Vaslui este printre cele mai grele si mai aglomerate din tarã, tocmai din cauza faptului cã este la granita de est a UE, iar aici apeleazã lunar, pentru pasapoarte, mii de cetãteni moldoveni, în baza acelei legi care le permite redobândirea cetãteniei române. „Este un serviciu greu, multe, foarte multe probleme, însã pot sã spun cã facem fatã la toate cererile. Le asigurãm cetãtenilor români, în primul rând, dreptul de a cãlãtori în strãinãtate, cu documente perfect valabile în orice colt al lumii. Având în vedere faptul cã suntem pe frontiera de est a Uniunii Europene, la granita cu Republica Moldova, pot spune cã avem o mare responsabilitate”, a explicat seful Serviciului de Pasapoarte. Cifrele spun totul: în primele opt luni din anul 2018, numãrul cererilor preluate de angajatii acestui serviciu au crescut cu peste 3.000, fatã de perioada similarã a anului trecut. Mai este o problemã pe care noul sef de la Pasapoarte vrea sã o aducã în atentie. „Sunt foarte multe solicitãri de la Serviciile de Evidenta Persoanelor, un volum urias de muncã, prin care ni se solicitã avize în cazul cererilor pentru stabilirea sau restabilirea domiciliului în România, din partea cetãtenilor români. Pe lângã preluarea si rezolvarea cererilor de eliberare de pasapoarte, mai avem de rezolvat si acest volum mare de solicitãri venite de la Evidenta Persoanei, pentru cã în fiecare caz în parte trebuie sã facem verificãri, sã vedem care a fost situatia fiecãrui solicitant”, spune comisarul Lungu.

Nebunie în august, însã toate cererile au fost rezolvate fãrã niciun incident

Luna august, cunoscutã drept cea mai aglomeratã lunã din an pentru Pasapoarte, a adus un volum foarte mare de muncã pentru cei 13 angajati ai Serviciului, care au trebuit sã facã fatã miilor de cereri, venite fie din partea cetãtenilor din Republica Moldova, fie din partea vasluienilor, veniti în vacantã, care au dorit sã rezolve problema pasapoartelor, în perioada concediului. Cu toate acestea, lucrurile au fost tinute sub control si toate cererile au fost preluate si s-au eliberat pasapoarte, în termenul legal. Apropo de termenul legal, nu multã lume stie cã, acum, un pasaport simplu se elibereazã în douã sãptãmâni, iar cei care solicitã pasapoarte la urgentã, în maxim douã ore, trebuie sã aducã documentele doveditoare, care sã ateste urgenta eliberãrii acestora într-un termen atât de scurt. Mai trebuie spus cã sunt si cetãteni care solicitã pasapoarte temporare, valabile doar un an de zile, desi numãrul acestora este mult mai mic, comparativ cu restul cererilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.