spot_img
19.5 C
Vaslui
28-sept.-2024
spot_img

Comuna Bãcani are o grãdinitã nouã, dotatã de românii crestini din Spania! | FOTO

- Advertisement -

NOUTATE… Comuna Bãcani s-a îmbogãtit spiritual cu o nouã grãdinitã, construitã prin programul PNDL, la standarde europene. Aceastã nouã institutie scolarã a fost inauguratã ieri, la deschiderea noului an scolar, în prezenta inspectorului general al ISJ Vaslui, prof. Gabriela Plãcintã David. Primarul comunei Bãcani, Vasile Stoica, a fost extrem de emotionat, pentru cã la dotarea grãdinitei cu jucãrii si rechizite au contribuit români din Diasporã, din Spania mai precis. Acestia au adunat material didactic si jucãrii prin Parohiile Române Ortodoxe din Saragoza si Malaga, iar firma de transport Nelu Bîrsan din Bârlad le-a transportat pânã la Bãcani tocmai din Spania. Inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plãcintã a rãmas profund impresionatã de gestul fãcut pentru comunitatea din Bãcani de românii plecati în Spania, care nu au uitat de unde au plecat si au ajutat.

Ieri, în ziua deschiderii noului an scolar 2018-2019 în comuna Bãcani, pãrinti, bunici, invitati si copii, au participat împreunã la inaugurarea unei frumoase grãdinite, una abia construitã si datã în functiune de ieri. „Aceastã zi a fost asteptatã cu mare nerãbdare de întrega comunitate din Bãcani, asta datoritã faptului cã de peste 15 ani de zile copiii nostri învãtau într-o clãdire veche, insalubrã, fãrã autorizatie de functionare, care le punea în pericol viata. Am promis cã vom construi o grãdinitã modernã pentru copiii din comuna noastrã si iatã cã am reusit acest lucru.  Astãzi am fãcut un prim pas, inaugurarea constructiei grãdinitei urmând ca în cel mai scurt timp sã rezolvãm problema dotãrii cu mobilier modern, cu calculatoare, cu material didactic nou, dar si împrejmuirea perimetrului si amenajarea unui parc de joacã pentru copiii care vor veni la grãdinitã”, a precizat Vasile Stoica, primarul comunei Bãcani, la inaugurarea grãdinitei.

Donatii consistente din Spania!

Pentru cea de-a doua etapã a proiectului, edilii din Bãcani au semnat un contract de finantare European pe mãsura 3-3 cu AFIR IASI, iar în prezent se deruleazã etapa de achizitii a mobilierului, urmând ca în cel mai scurt timp sã fie terminate toate etapele acestui proiect.

„Cred cã am inaugurat astãzi cea mai frumoasã grãdinitã din mediul rural din zona Bârlad, dar cred cã si una din cele mai frumoase din mediu rural al judetului Vaslui. Pentru acest lucru cred cã trebuie sã multumim tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui important proiect si anume: Ministerului Dezvoltãrii si Administratiei Publice pentru finantarea acestui proiect; constructorului S. C. Energoconstruct S.A. care într-un timp record a terminat acest proiect (mai putin de un an de zile); Consiliului Local Bãcani si angajatilor Primãriei Bãcani care s-au implicat în acest proiect.; viceprimarului Cornel Mãrgãrit, care a fost aproape de mine si m-a sustinut; pãrintilor si beneficiarilor legii 416/2001 care au participat la mai multe faze ale acestui proiect. Cred cã este de datoria mea sã multumesc si celor care s-au implicat indirect la realizarea acestui proiect. Astfel, multumesc din suflet Parohiilor Române Ortodoxe din orasele Malaga si Zaragoza-Spania, firmei de Transport Nelu Bârsan din Bîrlad si nu în ultimul rând grupului de mãmici Românce, din orasul Zaragoza care au initiat o campanie de strângere de jucãrii si material didactic pentru copii din Grãdinita Bãcani. Vã asigur dragi cetãteni cã fost foarte multe, încât am împãrtit la toate grãdinitele din comuna noastrã. Si actiunea acestor mãmici continuã, astfel cã cei mici nu vor duce lipsã de jucãrii, acuarele, precum si de orice material didactic este nevoie”, a precizat la deschiderea oficialã primarul Vasile Stoica.

Gabriela Plãcintã încântatã de standardele acestei noi grãdinite din mediul rural!

„Ne bucurãm sã deschidem o grãdinitã nouã la cele mai exigente standarde. E încã un pas în modernizarea infrastructurii scolare din mediul rural. Nu existã deosebire între conditiile din mediul urban si astfel de unitãti.”, a precizat Gabriela Plãcintã David, inspectorul general al ISJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.