spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Cartofilie la Bârlad

- Advertisement -

ACTIUNE… Muzeul Vasile Prâvan din Bârlad a gãzduit o expozitie deosebit de originalã. Organizatorul acesteia, muzeograful Alina Butnaru, l-a invitat pe profesor Stefan Andronache de la Tecuci, un pasionat colectionar de cãrti postale, pasiune care se traduce prin termenul de „cartofilie”. În fata unui public destul de numeros pentru o astfel de actiune, muzeograful Alina Butnaru a prezentat obiectivele actiunii, cele 60 de panouri cu cãrti postale având o tematicã unicã: Dansul popular din Europa si costumele în care este performat. De asemenea, aceasta a specificat faptul cã expozitia si continutul sãu traditional se încadreazã în preocupãrilor noastre pentru sãrbãtorirea Centenarului Marii Uniri.

A luat cuvântul apoi profesorul Dan Ravaru, care a explicat originea dansurilor populare si semnificatia acestora: „Dansurile populare s-au nãscut în perioada în care omul primitiv practica magia, adicã era convins cã printr-un lant de actiuni poate sã influenteze destinul sãu si al altora. De asemenea, omul primitiv se considera o parte constitutivã a universului, de aici legãtura sa intimã cu animalele, cu plantele si chiar cu mineralele”. Vorbitorul a dat apoi câteva exemple concrete: „La origine, se desfãsurau în cerc, iar cei care dansau erau convinsi cã prin miscarea lor circularã ajutã soarele, luna si stelele sã realizeze aceeasi miscare pe bolta cereascã. Dansul cãlusarilor avea la origine drept scop vindecarea celor bolnavi de epilepsie. De aici, miscãrile foarte rapide ale dansatorilor, care practicau magia imitativã, respectiv imitau epilepsia si arãtau pe urmã sãnãtosi. Alte exemple: jocul caprei a fost la origine un ritual de vânâtoare, iar acum este un moment distractiv. Dar moartea caprei aminteste tot de magia imitativã, dansatorul caprei care se prefãcea cã moare era convins cã asa se va întâmpla si în realitate cu animalul vânat”. Profesorul Ravaru a mai amintit si de o celebrã punere în scenã a piesei „Revizorul” de N. V. Gogol, de cãtre celebrul regizor Lucian Pintilie. Piesa a fost interzisã la Bucuresti dupã trei spectacole din mai multe motive. Unul dintre acestea a fost faptul cã Lucian Pintilie a adus de la Circul de Stat o trupã de pitici de 50-60 cm. I-a costumat în cazaci cu pistoale, cartusiere, sãbii. Ei dansau, amenintau cu armele, iar lumea si-a dat seama cã Pintilie îi caricaturiza, de fapt, pe rusi, cu avântul lor rãzboinic”.

Profesorul Stefan Andronache, expozitii tematice aproape în toate tãrile de pe continentul nostru

Stefan Andronache ne-a vorbit despre pasiunea sa pentru cartofilie, acesta colectionând cãrti postale de peste 50 ani, de aceea este în posesia a peste 60.000 exemplare. Din acest enorm numãr de cãrti postale poate ca, prin selectionare, sã ilustreze un eveniment, o categorie de preocupãri postale anume sau o orientare economicã. Colectia sa are valoare europeanã, de altfel acesta a organizat expozitii tematice aproape în toate tãrile de pe continentul nostru. Nu putem decât sã-i felicitãm pe muzeograful Alina Butnaru pentru reusita actiunii si pe Stefan Andronache, pentru capacitatea sa de a obtine reactii favorabile din lumea cãrturarilor prin inovatiile sale tematice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.