spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Scoala începe cu santiere în domeniul infrastructurii în învãtãmânt

- Advertisement -

START…Astãzi, 10 septembrie, începe anul scolar 2018-2019, mai repede decât în alti ani, spre dezamãgirea copiilor care ar fi vrut sã se mai bucure putin de vremea frumoasã. Chiar dacã, din punct de vedere calendaristic, a venit toamna, în continuare temperaturile sunt ridicate, iar factorii implicati în actul educational nu înteleg de ce vacanta de varã a fost scurtatã. La Vaslui, începutul noului an scolar înseamnã, pentru elevii si profesorii din câteva comune, o confruntare cu aceleasi vechi probleme: scoli în paraginã, improvizate în case închiriate, în Cãminul Cultural sau în Ocolul Silvic. Sunt deja celebre cazurile din comunele Gherghesti, Cozmesti – Fâstâci, Ciocani. Existã însã si vesti bune în ceea ce priveste infrastructura în învãtãmânt. Va fi inauguratã o grãdinitã nouã la Bãcani, iar 34 de scoli moderne vor fi date în folosintã anul acesta, pentru cã au un grad de realizare de peste 80%. În total sunt 186 de obiective de investitii în judet, prin programele PNDL1, PNDL2, PNDR, Banca Europeanã de Investitii. Dacã unele scoli sunt ridicate de la zero, foarte multe unitãti de învãtãmânt la care se lucreazã au fost începute în 2008 si abandonate, urmând sã fie finalizate în scurt timp. În cazul altora, s-au construit toaletele în interior, pentru cã erau în curte, au fost schimbate acoperisurile s.a.m.d.

În urmã cu câteva luni, fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop, posta pe pagina sa de facebook o statisticã pe judete, cu numãrul de scoli care au toaletele în exterior. Statistica a arãtat cã judetul Vaslui conduce detasat la acest capitol, cu 389 de unitãti de învãtãmânt care nu au grupuri sanitare în interior. Nu este singurul neajuns, existã numeroase scoli în paraginã, vechi de 100 de ani. Aceste probleme vor fi rezolvate în curând. Cel putin asta au declarat reprezentantii ISJ Vaslui. ‘’Astãzi va fi inauguratã Grãdinita din Bãcani. Îmi face plãcere sã anunt cã mai avem în lucru, cu grad ridicat de realizare, adicã peste 80%, 34 de scoli pe care, probabil, pânã vine frigul le vom inaugura. În alte 51 de unitãti se lucreazã, iar diferenta, aproximativ 100 de obiective de investitii sunt în stadiu de licitatie sau de începere a lucrãrilor. Sunt în total de 186 de obiective de investitii’’, a declarat Gabriela Plãcintã, inspector scolar general. Putem sã spunem cã, la Vaslui, domeniul infrastructurii în învãtãmânt se aflã într-un mare santier. Sunt scoli nou-construite, altele sunt reabilitate (mutarea toaletei din curte în clãdire, schimbare acoperis etc.), dar si clãdiri aflate în stadii incipiente, începute în 2008, pentru care existau proiectele tehnice, care vor fi terminate s.a.m.d. Iatã doar câteva din comunele în care se lucreazã: Albesti (3 obiective de investitii), Alexandru Vlahutã (5), Arsura, Banca (11), Bãcani, Bãcesti, Bãlteni, Berezeni (5), Bogdãnesti, Botesti, Bunesti-Averesti (4), Ciocani (toate unitãtile din comunã sunt finalizate în proportie de 85%); Codãesti, Coroiesti (5), Cozmesti (3); Deleni, Delesti, Dimitrie Cantemir, Dodesti (4), Dragomiresti (4), Drânceni (5), Duda Epureni, Fãlciu, Feresti, Gãgesti, Gherghesti (3) ; Gârceni (5), Ivãnesti (6), Oltenesti (5), Osesti (4), Todiresti (4), Tutova (3), Viisoara (4), Voinesti (5), Zorleni (4) s.a.m.d. Lucrãrile au început în urmã cu aproximativ un an prin programele PNDL 1, PNDL 2, PNDR si prin Banca Europeanã de Investitii.

Mesajul inspectorului scolar general

Luni, 10 septembrie, în prima zi de scoalã, Gabriela Plãcintã, inspector scolar general al ISJ Vaslui, va fi prezentã la inaugurarea grãdinitei din Bãcani, dar si la o scoalã din Bârlad, care nu a fost aleasã întâmplãtor. O fetitã care este în grija Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului, cu handicap, fãrã mâini si fãrã picioare, intrã la clasa pregãtitoare. „Fetita vorbeste, are nivel de inteligentã bun si va avea profesor de sprijin la ore. Este o premierã si mã bucur atunci când scolile au o atitudine de tolerantã, întelegere si, practic, sunt scoli incluzive”, a declarat Gabriela Plãcintã. Ca în fiecare an scolar, sefa învãtãmântului vasluian a avut un mesaj pentru elevi, pãrinti si cadre didactice. „Suntem pe un drum bun, ascendent, atât în ceea ce priveste rezultatele scolare, cât si în ceea ce priveste infrastructura. Si în acest an scolar avem asteptãri mari de la elevi si sperãm ca rezultatele sã fie cel putin la fel de bune ca în anul scolar anterior. Domnilor profesori le doresc sã aibã putere de muncã si rãbdare, iar pãrintii sper sã fie cât mai aproape de scoalã’’, a declarat Gabriela Plãcintã.

Calendarul anului scolar 2018-2019

Cursurile noului an scolar încep luni, 10 septembrie si însumeazã 168 de zile lucrãtoare (34 de sãptãmâni). Structura anului scolar cuprinde semestrul I (10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019) si semestrul al II-lea (11 februarie 2019 – 14 iunie 2019). Vacantele elevilor din toate ciclurile de învãțãmânt sunt programate astfel: vacanta de iarnã (22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019), vacantã intersemestrialã (2 – 10 februarie 2019), vacanta de primãvarã (20 aprilie – 5 mai 2019) si vacanta de varã (15 iunie – 15 septembrie 2019). Suplimentar, clasele din învãtãmântul primar si grupele din învãtãmântul prescolar beneficiazã de vacantã în sãptãmâna 27 octombrie – 4 noiembrie 2018. Pentru clasele terminale din învãtãmântul liceal, anul scolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019. Programul national „Scoala altfel” are o duratã de 5 zile consecutive lucrãtoare în timpul anului scolar si poate fi derulat în perioada 1 octombrie 2018 – 31 mai 2019, pe baza unei planificãri ce rãmâne la decizia scolilor. Desfãsurarea programului „Scoala altfel” nu coincide cu perioada alocatã sustinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulã, la finalul semestrelor, dupã parcurgerea programei scolare, cu cel putin trei sãptãmâni înainte de finalul semestrului. Etapele nationale ale olimpiadelor scolare se organizeazã, în general, în perioada vacantei de primãvarã, potrivit unui calendar specific. Unitãțile de învãțãmânt si inspectoratele scolare vor marca prin manifestãri specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internaționalã a educației si ziua de 5 iunie – Ziua învãțãtorului, în mãsura în care, prin contractul colectiv de muncã aplicabil, nu sunt instituite ca zile nelucrãtoare. În situatii deosebite, bine fundamentate, în functie de conditiile climatice si de specificul zonei si al scolii, inspectoratele scolare judetene pot aproba, la cererea conducerii unitãtilor de învãtãmânt, modificãri ale structurii anului scolar. Acestea se pot aproba numai în mãsura în care se asigurã parcurgerea integralã a programelor scolare. Recuperarea cursurilor suspendate ca urmare a unor situații obiective de urgențã (intemperii, epidemii, calamitãți naturale) nu se poate realiza în perioada vacanțelor scolare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.