TREBURI…. Alesii municipiului Husi s-au întrunit ieri, pentru o sedintã de îndatã, în care s-au decis între altele, o rectificare de buget, ca urmare a sumelor primite de la sponsori, de cãtre Casa de Culturã a urbei, dar si acordarea unui aviz de principiu, solicitat de Spitalul Husi, pentru programul de rezolvare a neconfirmitãtilor care ar putea împiedica obtinerea autorizatiei de functionare a institutiei.
Ales presedinte de sedintã, profesorul Cristinel Popa a pãrut cã face o micã repetitie pentru revenirea la catedrã, peste doar douã zile, odatã cu începerea noului an scolar. Astfel cã, precum un dascãl desãvârsit, acesta a stiut sã disciplineze „clasa” Consiliului Local, în asa manierã, încât alesii nu doar cã nu s-au certat, dar au gãsit si consensuri, la problemele discutate. „Foarte bunã observatia dumneavoastrã. Vom tine cont de ea”, a spus, persuasiv, profesorul Popa cãtre unul dintre consilieri, venit cu o opinie criticã la adresa proiectului dezbãtut. „Hai sã fim eficienti”, a fost un alt îndemn al presedintelui de sedintã. Si în aceastã atmosferã de pace, din care au lipsit, ce-i drept, vechii combatanti, primarul Ioan Ciupilan si liberala Cãtãlina Popa, s-au luat decizii interesante. De pildã, s-a pus în discutie emiterea acelui aviz de principiu pentru Spitalul Husi, care permite programul-cadru, dar si planul de rezolvare a unor neconformitãti din institutie. Noile exigente ale legii, se pare, nu mai tolereazã anumite probleme care sunt mai vechi la Spital, motiv pentru care se cere remedierea acestora, într-un timp anume. De pildã, lipsa spatiului spitalizãrii de zi, înlocuirea autoclavelor neautomatizate, înlocuirea unor pavimente, etc.
„Dacã nu ai concurentã, nu stii cât de bun poti fi”
Tot în cadrul acestei sedinte, s-a luat în discutie darea în administrarea Seminarului Teologic, a clãdirii de pe strada I.A. Anghelus, nr. 10, folositã pânã acum de Colegiul Agricol. Profesorul Cristinel Popa a avut, încã de dinainte de a începe dezbaterea, o interventie care nu prea a mai dat loc la opinii contrare. „Chiar vreau sã îsi facã clase de gimnaziu, de liceu, nu conteaza, pentru cã asa va fi concurentã. Eu nu mã tem de concurentã”, a spus profesorul Popa, fãcând, cu sigurantã, trimitere la reputatia Colegiului National „Cuza Vodã” Husi, care nu ar face decât sã profite, în planul calitãtii, de o eventualã competitie între institutiile de învãtãmânt, care aspirã la performantã. A fost de acord si a sustinut ideea si profesoara Georgeta Giosu, care a accentuat faptul cã darea clãdirii Seminarului, este un câstig pentru învãtãmântul local, nicidecum o pierdere. Întelepciunea zilei însã a venit, în mod surprinzãtor, de la un consilier tânãr: „Asa este. Concurenta te face mai bun. Dacã nu ai concurentã, nu stii cât de bun poti fi”, a spus Alexandru Corjinschi, aprobat de colegii de mandat.