CONCURENTÃ SI NU PREA …Tot mai putini pãrinti aleg sã îsi transfere copiii, din clasa a V-a la liceele sau colegiile care au aceastã optiune în oferta educationalã. Doar la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad locurile au fost ocupate de mult, concurenta fiind acerbã. Elevii au sustinut si un examen de admitere, din cauza numãrului mare de solicitãri. La Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, acolo unde ani de zile au fost prevãzute douã clase în planul de scolarizare, anul acesta s-a înfiintat doar una singurã, cu 30 de locuri, unde s-au înscris exact 30 de elevi, deci fãrã examen. Aceeasi situatie a fost anul acesta si la Colegiul National „Cuza Vodã” din Husi. În general, pãrintii doresc ca cei mici sã îsi continue studiile la aceeasi unitate de învãtãmânt.
Nu toti pãrintii considerã cã nivelul de pregãtire este mai ridicat la liceu si cã în felul acesta sansele de a fi admisi copiii la unitatea respectivã, dupã absolvirea gimnaziului ar fi mai mari. Anul acesta nu s-au mai completat sute de cereri pentru ocuparea mult râvnitelor locuri. Cele trei unitãti de învãtãmânt care au demonstrat în ultimii ani cã fac parte din topul liceelor nationale, Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad si Colegiul National „Cuza Vodã” din Husi îsi deschid pe 10 septembrie portile si pentru elevii de gimnaziu.
Bârlad: O scoalã gimnazialã a dat 60% din elevii de clasa a V-a de la Codreanu
La Colegiul Codreanu din Bârlad s-a înfiintat si în acest an scolar 2018-2019, o singurã clasã a V-a, cu 30 de locuri. S-au înscris 66 de elevi, iar pentru cã solicitãrile au fost multe, elevii bârlãdeni au fost declarati admisi abia dupã sustinerea unei testãri. Numãrul cererilor a fost foarte mare, iar copiii au sustinut o testare la disciplinele limba românã si matematicã, în urma cãreia doar primii 30 au fost norocosi.
„Testarea a fost la începutul lunii iunie si între timp au si fost confirmati cei care au fost acceptati. Din cei 30 declarati admisi, doi s-au retras si au urcat cei de pe locurile 31 si 32. Clasa a fost constituitã iar diriginte este Veronica Silvestru, profesoarã de geografie. Prima notã de admitere a fost 9,50 iar ultima notã 7,73”, a declarat Daniela Horoitã Jitcã, directorul Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu. „De remarcat cã cele 30 de locuri au fost ocupate de elevii a douã scoli gimnaziale din oras: 19 locuri de elevii Scolii Gimnaziale „George Tutoveanu” Bârlad (fostã Scoalã nr.11, din zona Gãrii), 10 locuri de elevii de la Scoala Gimnazialã „Episcop Iacov Antonovici” (fosta Scoalã nr. 8) si un singur elev provine de la Scoala Gimnazialã „Iorgu Radu”. Astfel se confirmã cã învãtãtoarele de la cele douã scoli gimnaziale – G.Tutoveanu si Episcop Iacov Antonovici, sunt cele mai bune din Bârlad, elevii având rezultate exceptionale. Cel mai bun rezultat (prima notã) la testarea datã a fost obtinutã de Tereza – Elena Pletea, cu 9,50, de la Scoala Gimnazialã „Episcop Iacov Antonovici” urmatã la doar douã sutimi distantã, cu media 9,48, de Andrei Munteanu, de la Scoala Gimnazialã „G. Tutoveanu”.
La LMK Vaslui nu a mai fost concurenta din anii precedenti
La începutul verii, conducerea Liceului Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui a anuntat cã, pentru anul scolar 2018 – 2019, va fi înfiintatã o singurã clasã de-a V-a, cu 30 de locuri. Pentru cã pãrintii considerã cã nivelul de pregãtire este mai ridicat la liceu si cã în felul acesta sansele de a fi admisi copiii la unitatea respectivã, dupã absolvirea gimnaziului, sunt mai mari, 38 de dosare au fost depuse pânã la termenul limitã. Pentru cã numãrul doritorilor a fost mai mare decât numãrul de locuri, a fost organizatã o testare scrisã la disciplinele limba românã si matematicã, cu duratã de 2 ore. Dacã în alti ani, dupã afisarea rezultatelor, erau admisi doar o parte dintre elevi, nu a fost cazul si acum. Cinci dintre candidati nu s-au mai prezentat examen. Astfel, conducerea liceului i-a declarat admisi pe toti ceilalti elevi care au sustinut probele, fiind înfiintatã, în final, o clasã cu 33 de copii. Cel mai bun rezultat, 100 de puncte, a fost obtinut de Cioncu Anne-Marie.
Si în acest an, Colegiul „Cuza Vodã” Husi va avea o clasã a V-a
La nivelul municipiului Husi, Colegiul National „Cuza Vodã” este cel care are, de câtiva ani, si învãtãmânt gimnazial. Si în acest an, clasa a V-a, s-a ocupat în integralitatea ei, cu cei mai buni copii de la scolile cu învãtãmânt primar din oras, care, evident, au dorit sã studieze la „Cuza Vodã”. S-a sustinut o testare, tocmai pentru o selectie riguroasã si bazatã exclusiv pe capacitatea elevilor de a face fatã unui program de studiu bazat pe un ritm de învãtare sustinut, care sã ajute elevii sã facã performantã la materiile favorite. De-a lungul timpului, elevii clasei gimnaziale de la „Cuza Vodã” Husi au dovedit prin rezultate foarte bune, cã, desi mici fiind, au stiut sã se ridice la nivelul asteptãrilor.