spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Negresteanul Dragos Rusu continuã Festivalul Outernational Days

- Advertisement -

Negresteanul Dragos Rusu anuntã cea de-a treia editie a Festivalului Outernational Day, eveniment pe care îl organizeazã în calitate de director artistic. Festivalul va avea loc în perioada 19-23 septembrie, în mai multe locatii din Bucuresti, iar programul însumeazã 15 concerte live, 10 DJ seturi, douã proiectii de film documentar, cinci lecture-uri si o instalatie de artã contemporanã curatoriatã.

“Anul acesta, Outernational Days continuã sã celebreze diversitatea si sã exploreze teritoriile nuantate ale muzicii. În contextul contemporan al migratiilor si schimbãrilor geo-politice, cultura si în special muzica este influentatã de aceste transformãri si mutatii constante. De la hibrizi electronici din Orientul Mijlociu (Iran, Egipt si Liban) la muzicã de transã din Mongolia sau Indonezia si muzicã sacrã din Zimbabwe, festivalul investigheazã muzica nu doar prin concerte live si DJ set-uri, ci si prin workshop-uri, lectures si proiectii de film. Programul Outernational Days 3 va include trupe si artisti din Egipt, Iran, Zimbabwe, Rusia, Israel, Turcia, Liban, Germania, Austria, Polonia, Australia, Elvetia, Suedia si România”, explicã Dragos Rusu.

Festivalul se va desfãsura în locatii menite sã ofere publicului o experientã senzorialã unicã

Outernational Days 3 va aduce în centrul atentiei conceptul de transã (explorat prin diferite concerte live, DJ seturi tematice, dar si prin lecture-uri) si modul în care se reflectã asupra muzicii. “Una din noutãtile acestei editii a festivalului o reprezintã un proiect comisionat pentru Outernational Days 3 ce constã într-un ansamblu (Outernational Ensemble) condus de cãtre compozitorul, dirijorul si interpretul de muzicã spectralã si contemporanã Iancu Dumitrescu. Din ansamblu vor face parte Bogdana Dima (RO), Derya Yildirim (TR/DE), Diana Miron (RO), Koch Hans (CH), Katharina Ernst (AU), Laurentiu Cotac (RO), Yael Lavie (IS); Cotė (RO) – visual. Concertul va avea loc pe data de 22 septembrie (de la 8 PM) la Hermitage Urban Spiritual Hub. O altã noutate a celei de-a treia editii a festivalului o reprezintã introducerea de locatii noi (precum Biserica Anglicanã, Muzeul National de Artã Contemporanã si Hermitage Urban Spiritual Hub) menite sã ofere publicului o experientã senzorialã unicã, complet diferitã de ce a însemnat Outernational Days pânã acum si, în ultimã instantã, o experientã memorabilã”, precizeazã Dragos Rusu.

Cine este Dragos Rusu?

M-am nãscut într-un orãsel de provincie din judetul Vaslui, pe nume Negresti – care acum câtiva ani luase titlul de cel mai sãrac oras din România. Sãrac cum era, m-am simtit grozav acolo. Copilãria mi-am petrecut-o fie la bloc, fie la tarã la bunici, jucând miuta cu tiganii, iar perioada adolescentinã a fost un carusel de experiente de toate felurile”, asa îsi începe povestea Dragos, un vasluian pentru care pasiunea nu cunoaste limite. În cadrul unui interviu acordat echipei IQads, tânãrul povesteste cum a fost adolescenta în Vaslui: „Petreceri excesive în apartament pânã noaptea târziu, spre disperarea vecinilor. Descoperirea primelor cãrti ale lui Kafka, Dostoievski si Gogol. DJ la petrecerile scolii – asta mã scutea de mersul la orele de latinã – si uneori la barul mamei. Preocupãri pentru înfiintarea unui post de radio pirat, înregistrarea si duplicarea de casete audio cu muzicã româneascã (hip-hop, manele, pop, disco) si <<strãint>>“.Dupã terminarea liceului, acesta a dat la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicãrii. Venirea în Bucuresti, la studii, i-a adus si ocazia de a deveni managerul propriului proiect: beatfactor.ro. „Site-ul a apãrut dintr-o idee mai veche a mea si a fratelui meu Andrei, anume de a avea un website de muzicã electronicã, unde sã gãsesti stiri, interviuri cu artisti, mixuri, informatii, un forum pentru comunitate (care a fost înghitit ulterior de Facebook). Site-ul a fost declarat ceva mai târziu în cadrul premiilor anuale Nights.ro <<cel mai bun website de culturã clubbing din România>>. Am realizat la un moment dat cã nu am unde sã îl duc mai mult de atât, iar o directie prea comercialã nu o vedeam ca pe o optiune”, spune Dragos. Atunci a început sã punã bazele, tot alãturi de fratele sãu, Andrei, unui alt proiect web: „The Attic” – „un loc online, în care nu existã bariere de genuri muzicale, nu conteazã dacã un album a fost lansat în ’70 sau în 2016 (desi încercãm pe cât posibil sã îl plasãm în timpul si spatiul lui), un loc în care descoperi muzica pe diferite cãi si care încearcã sã scoatã tot ce-i mai bun din muzicã (sau ce considerãm noi a fi bun si relevant), fie cã vorbim de jazz, psychedelic rock, afrobeat, muzicã electronicã, free improv, experimental, muzicã sacrã din Indonezia, cumbia, ambient, classic contemporary si multe altele”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.