spot_img
34.4 C
Vaslui
01-iul.-2024
spot_img

Vutcãnenii de pretutindeni din nou împreunã! | FOTO

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE…Ziua de 2 septembrie 2018 a fost una deosebitã pentru cetãtenii comunei Vutcani, reuniti în grãdina Delea, împreunã cu primarul Silviana Bahrim. Este al cincilea an în care fii ai satului Vutcani au consimtit sã se revadã la aceastã întâlnire simplã, dar mai ales de suflet, cu scopul de a salva de la uitare oameni, fapte, locuri, sã recupereze trecutul de exceptie al comunei Vutcani si sã omagieze personalitãti ce au fãcut cinste nu numai comunei, dar si României. Organizatorii Aurel Anton, Nicutã Marcu si primarul comunei Vutcani, împreunã cu un grup de vutcãneni bine sudat, de la an la an au reusit sã pregãteascã si sã ofere tot ce le-a stat în putintã pentru cei care, fãrã invitatie, au dorit sã fie prezenti la Vaslui. Anul acesta a fost omagiatã personalitatea prof. univ. dr. Gheorghe Ivãnescu, specialist în lingvisticã, savant de talie europeanã, nãscut la Vutcani la 2 noiembrie 1912. De asemenea, au fost premiati elevii cu rezultate deosebite la învãtãturã, au fost evidentiati oamenii de ispravã ai comunei, dar si cei mai talentati vutcãneni. Nu în ultimul rând, a fost tipãrit un nou numãr al revistei “Vutcãneni de pretutindeni sã fim uniti!”.

Intrarea în grãdina Delea, ornatã cu imagini din vechiul si noul Vutcani, peste care cu cinste trona bannerul “2018 – an omagial savant Gheorghe Ivãnescu” si sculptura Hâtrul satului, a impresionat pe cei care, cu sfialã si duiosie, au pãsit spre spatiul unde se simtea cã Vutcanii înseamnã suflet. Asa s-a intrat în împãrãtia amintirilor, unde tineri si bãtrâni au fãcut cunostintã, au vãrsat câte o lacrimã si, linistiti, au ocupat locurile dinainte stabilite. Sãrbãtoarea a fost deschis de Aurel Anton, cel care a prezentat programul. În amintirea celor care în acest an au plecat la Ceruri, prof. Gabriela si Ion Bãbâi, Ion Arhire – fostul secretar al primãriei si Gheorghe Andronache din Bârlad, precum si a eroilor din cele douã rãzboaie mondiale, s-a pãstrat un moment de reculegere. ”Sunt mereu alãturi de cei care fac eforturi sã recupereze trecutul comunitãtii noastre si vã asigur, în calitatea de primar, cã mã voi strãdui pentru un prezent cât mai bun, cu gândul la noi proiecte de viitor.”, a spus primarul, în mesajul cãtre vutcãneni.

An omagial Gheorghe Ivãnescu

Personalitatea prof. univ. dr. Gheorghe Ivãnescu, specialist în lingvisticã, savant de talie europeanã, nãscut la Vutcani pe 2 noiembrie 1912, a fost omagiatã de profesorul Violeta Muscã si prof. Ion Diaconu, care a colaborat multi ani cu marele savant. Valeriu Stancu, fost presedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova si dr. Cristina Florescu, cercetãtor stiintific, au apreciat faptul cã vutcãnenii stiu sã îsi pretuiascã valorile si sã le mentinã strãlucirea peste timp. În revista editatã cu ocazia acestui eveniment, a fost prezentat Gheorghe Ivãnescu din perspectiva omului, ca vutcãnean care si-a adus contributia la înfiintarea Muzeului Sãtesc Vutcani, precum si puncte de vedere ale unor specialisti cu privire la dimensiunea operei sale. Primarul comunei Vutcani a declarat cã se gândeste la construirea unui obiectiv care sã le aminteascã sãtenilor mereu despre acest strãlucit fiu al comunei.

Copiii cu rezultate la învãtãturã au fost premiati

Ca în fiecare an, copiii merituosi, elevi ai Scolii Gimnaziale Vutcani, au fost rãsplãtiti cu diplome si medalii de organizatori si, din partea unei inimoase vutcãnence – Veronica Damian – stabilitã în Bacãu, au primit suveniruri si premii în bani.

Oameni de ispravã si vutcãneni cu talent

Revista editatã cu ocazia acestui eveniment a marcat în acest an existenta unor oameni de ispravã din Vutcani, care au fãcut si fac istorie, în localitãtile unde si-au rostuit viata. Olimpia Gutu, stabilitã în Iasi, este medic primar diabet, nutritie si boli metabolice si are zilnic usa deschisã pentru vutcãneni. Romel Vicol, profesorul care a strãlucit 35 de ani ca director al unor importante institutii de învãtãmânt, a fost si este mentor pentru multi directori din judetul Vaslui. Economistul Ion Strãtilã este vutcãneanul fãrã de care s-ar fi vorbit la trecut despre Combinatul de fire sintetice Sãvinesti, dacã în 1989 nu ar fi fost acolo cu experienta, notorietatea si respectul de care se bucurã si în prezent. Marian Ciorbagiu, serios, statornic si profesionist desãvârsit, a fost declarat om de ispravã al comunei. Operele si faptele unor oameni sunt mãrturia cã nu întâmplãtor au fost aplaudati de cei prezenti. Dorin Balan a donat la Muzeul Sãtesc sculptura Hâtrul satului. Gheorghe Vicol, autorul a zeci de volume, membru al Uniunii Scriitorilor, a donat la Biblioteca din comunã volumele personale. Mihai Hondru, marele sportiv si antrenor federal, cunoscut în întreaga tarã pentru zecile de medalii obtinute la campionatele nationale si europene, este un vutcãnean cu suflet mare, al cãrui discurs despre bunicul sãu a produs emotie în cadrul adunãrii. A fost mentionat si Viorel Adam, vicecampion cu echipa României la faza pe Balcani a competitiei Marsului Factorilor Postali. Lãudabilã a fost evocarea, în acest an, a profesorilor de matematicã ce au adus strãlucire numelui de vutcãnean, indiferent unde au practicat frumoasa meserie. Întreaga desfãsurare a acestui eveniment a fost presãratã cu interventia a zeci de vutcãneni care au evocat amintiri, întâmplãri tragice si hazlii, iar Vasile Popa, fost director la Curtea de Conturi, a fost într-o vervã deosebitã, iar vutcãnenii s-au bucurat cã s-a lãsat în sfârsit convertit.

“Vutcãneni de pretutindeni sã fim uniti!”

Nicutã Marcu, realizatorul revistei “Vutcãneni de pretudindeni, sã fim uniti!”, nu a uitat sã aminteascã celor prezenti cã în anul 2019 revista va avea noi rubrici, la realizarea cãrora roagã mai multi vutcãneni sã îsi aducã aportul: Familii vechi de vutcãneni, Vutcãneni ai zilelor noastre, Recenzii la cãrtile vutcãnenilor, Despre militarii nostri, Activitãti sportive în comuna vutcani, Generatii de exceptie. “Le multumesc profesorilor Violeta Muscã, Despina Lupu, Vicol Valentin si Ion Diaconu, dar si Cristinei Pavel pentru faptul cã au contribuit la realizarea si cresterea calitativã a continutului revistei”, a declarat Nicutã Marcu. Acesta a adãugat: ”Timpul a trecut foarte repede duminicã pe Delea, ceea ce înseamnã cã ne-am simtit bine împreunã”. Primarul comunei Vutcani a completat: “Ne-am simtit atât de bine pentru cã inimile noastre bat la fel pentru satul nostru si pentru oameni”. “Vreau sã retineti faptul cã fãrã sprijinul nemijlocit al sponsorilor si al bunilor mei prieteni – Doru Anton, Lucian Florea, Cornel Diaconu, Cornel Manolachi, Costel Pavel, Gicã Agachi, Costel Vicol – si a sotiilor acestora, evenimentul nu s-ar fi bucurat de o asemenea strãlucire si succes”, a declarat Aurel Anton. Ar fi interesant ca modelul organizatorilor sã fie preluat de toate comunele din judet pentru cã o natiune care îsi respectã trecutul, obiceiurile crestine, cultivã iubirea fatã de strãbuni, meritã sã dãinuie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.