spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Nunta de la scoala a încins spiritele între Prefecturã si ISJ Vaslui

- Advertisement -

CONTROVERSE…Scandalul mediatic referitor la nunta fiicei primarului din comuna Pogana, Maricel Gîfu, se sparge ca un balon de sãpun. În urma anchetei fãcutã de Prefectura Vaslui, s-a stabilit cã primarul Gîfu a organizat perfect legal nunta, Consiliul Local Pogana având o hotãrâre emisã pe 28 decembrie 2017, prin care stabileste taxele si impozitele locale pentru închirierea localurilor scolilor, în vederea organizãrii de nunti, botezuri, hore, baluri, în localitãtile din comunã unde nu existã Cãmine Culturale. „Este traditie la noi ca sã faci nuntã în satul unde te-ai nãscut, ai crescut, ai învãtat.”, spune primarul Gîfu, iar prefectul Eduard Popica recunoaste si el cã HCL 68/28 decembrie 2017 are viza de legalitate, deci este perfect legal ce s-a întâmplat. De cealaltã parte se situeazã Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, care n-a stiut de aceastã hotãrâre a CL Pogana, dar nici nu este de acord cu ea.

Primarul comunei Pogana, Maricel Gîfu (PSD) a organizat pe 1 septembrie, nunta fiicei sale într-un cort amenajat în curtea scolii din satul Tomesti, comuna Pogana, care este localitatea natalã a primarului. Pe perioada desfãsurãrii nuntii, sãlile de clasã ale unitãtii de învãtãmânt au fost folosite ca bucãtãrie si catering. Nunta fãcutã în curtea scolii a atras nenumãrate critici atât ale unor jurnalisti locali cât si ale opozantilor politici ai primarului Gîfu, care au invocat o ilegalitate comisã de primar în acest caz. Iatã ce spun cei implicati în toatã aceastã poveste urâtã, care a întunecat ziua cea mai fericitã a unor tineri nevinovati.

Primarul: „Avem Hotãrâre de Consiliu Local de la sfârsitul anului trecut”

Contactat telefonic, primarul comunei Pogana, Maricel Gîfu, afirmã cã a ales sã organizeze nunta în sat si nu într-un restaurant din Bârlad, având o hotãrâre a Consiliului Local, HCL 68/22.12.2017, care prevede ca în satele în care nu existã cãmin cultural, scolile sã poatã fi folosite pentru evenimente ca nunti, botezuri, baluri, hore traditionale, fãrã a se aduce prejudicii, achitând o taxã de închiriere de 1.000 de lei, pe care si primarul a plãtit-o. „Noi avem o hotãrâre de consiliu local, prin care s-a aprobat ca în satele în care nu avem cãmin cultural scolile sã poatã fi folosite pentru astfel de evenimente, fãrã a se aduce prejudicii, achitând o taxã de închiriere de 1.000 de lei, pe care si eu am plãtit-o. Organizarea evenimentului nu a adus niciun prejudiciu unitãtii de învãtãmânt, totul a rãmas impecabil. Am strâns si cortul din curtea scolii”, a precizat, Maricel Gâfu, primarul comunei Pogana.

Prefectul judetului Vaslui: „Hotãrârea de CL este perfect legalã, ca si nunta”

Dupã ce s-a declansat scandalul mediatic referitor la nunta de la Tomesti, unde în curtea scolii a fost montat un cort imens, unde a a vut loc nunta fetei primarului Maricel Gîfu, prefectul judetului Vaslui, Eduard Popica, jurist de meserie, a precizat cã a fãcut o anchetã, constatând cã … totul a fost legal. „Am verificat din punct de vedere legal, în urma aparitiilor în presã a acestei probleme, cu nunta de la Tomesti, legalitatea acelei Hotãrâri emise de Consiliul Local Pogana pe 28 decembrie anul trecut. Am verificat modul cum a fost emisã, dacã respectã legislatia în vigoare sau nu. Conform Legii 215/2001, privind autoritatea localã, în art. 2 si art. 4, al. 2, se face vorbire strict despre desfãsurarea activitãtiilor Consiliilor Locale. Acolo se specificã foarte clar cã orice Consiliu Local functioneazã sub imperiul suveranitãtii locale. În concluzie, HCL 68/28.12.2017 emisã de CL Pogana este legalã, iar desfãsurarea evenimentului despre care vorbim (nunta – n.r.) la fel de legal. Ancheta noastrã la nivel de Prefecturã a constatat cã evenimentul nu a perturbat sub nicio formã activitatea scolarã”, a precizat prefectul Eduard Popica.

Gabriela Plãcintã, ISJ Vaslui: „Nu suntem de acord cu nunti si botezuri în scoli”

Inspectorul general al ISJ Vaslui, prof. Gabriela Plãcintã David a declarat pentru cotidianul nostru cã nu stia de HCL 68/22.12.2017, emisã de CL Pogana. „Eu nu stiam de aceastã hotãrâre, cred cã trebuia sã fiu si eu consultatã când s-a luat ea. Pentru cã o fi CL suveran în localitate, dar în scoli este suveran Inspectorartul Scolar. Nu putem fi de acord cu desfãsurarea de nunti, botezuri, baluri si hore, în scoli, chiar dacã în localitãti nu existã Cãmine Culturale. Suntem de acord doar cu activitãti cultural educative în scoli, atât!”, a spus inspectoarea generalã Gabriela Plãcintã David.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.