ÎNTORTOCHEAT… Pãtanile celor care se împrumutã „doar cu buletinul” si care ajung la un moment dat, sã nu mai poatã plãti ratele, pot reprezenta adevãrate pilde pentru cei care sunt tentati sã se încurce, pentru sume mici de bani, cu societãtile de creditare. Este cazul unui pensionar din satul Musata, comuna Berezeni, care, în 2011, nici nu mai tine minte ce si-a luat în valoare de 572 de lei. A ajuns acum, în 2018, dupã o serie întreagã de peripetii, sã aibã el de recuperat de la un executor judecãtoresc din Iasi în jur de 400 de lei. Executorul judecãtoresc, desi i-a recunosc dreptul, l-a trimis pe om sã apeleze la instantã, cãci, fãrã proces, nimic nu îi va înapoia. Când s-a dus la un avocat sã întrebe cât l-ar costa un asemenea proces, a aflat cã trebuie sã plãteascã 1000 de lei. „Sã dau 1000 de lei, ca sã recuperez 400? Nu stiu dacã mai vreau. Sã nu mai ia nimeni niciodatã obiecte pe datorie. Mare gresealã”, spune Mihai Musteatã, 68 de ani, din Musata.
Tentatia achizitionãrii de obiecte casnice, pe baza achitãrii în rate este una dintre cele mai pãguboase solutii la care apeleazã oamenii cu venituri modeste. A pãtit-o si un pensionar din satul Musata, comuna Berezeni, care, în 2011, si-a luat câteva obiecte casnice, pe baza unui contract cu Cetelem-ul. Cum povara ratelor, mai ales acolo unde este vorba despre venituri familiale modeste, nu e întotdeauna lesne de dus, omul a început sã întârzie cu câteva rate. Cetelem-ul l-a actionat în instantã si, la un moment dat, judecãtorul a stabilit cã acesta are de dat societãtii suma de 572 lei. Pentru ca banii sã ajungã la Cetelem a fost nevoie de interventia unui executor judecãtoresc din Iasi. Executorul însã, dupã ce a trecut la socoteli… adânci, a ajuns la concluzia cã bãrbatul din Musata îi datoreazã 2222,33 lei. „Când eu m-am uitat pe acte, am vãzut cã executorul m-a pãcãlit. A pus, în loc de 572 lei, cât a spus instanta, o sumã mult mai mare, 1361 lei. Nici mãcar pensionarul nu stie sã spunã cum s-a întâmplat ca în luna iulie a acestui an, sã i se spunã cã, din gresealã, i s-au luat mai multi bani, iar diferenta trebuie sã o primeascã înapoi. Si, într-adevãr, a primit 750 de lei, dar omul este convins cã trebuia sã mai recupereze încã 400 de lei.
„Mã las pãgubas, asa cum se lasã fiecare român fãrã putere”
„Vreau sã vã citesc, pentru ca toatã lumea sã stie, cam care este lista cu taxe impuse de executorul judecãtoresc. Cred cã o sã râdem amar cu totii, când vom vedea cam cum se iau banii oamenilor, care ajung pe mâna lor. De exemplu, pentru suma de 1361 lei, executorul Elisei din Iasi mi-a oprit: onorariu – 228 lei, taxe postale – 37 lei, cheltuieli biroticã – 37 lei, emitere somatie – 12 lei, formare dosar – 12 lei, înregistrare dosar – 1,24 lei, comision – 13 lei, dobândã – 206 lei, penalitãti – 208 lei. E posibil asa ceva? Si cheltuieli de biroticã, si formare dosar, si înregistrare dosar – toate taxate, domnule? Nu se poate! Nu am glumit deloc atunci când am spus cã numai hârtia igienicã consumatã în acea zi în biroul executorului nu mi-a fost taxatã. Si gânditi-vã cã eu am avut o sumã micã, dar altii care au sume mari, aceea sunt fripti la bani. Nimeni, niciodatã pe pãmânt, sã nu ajungã pe mâna acestor oameni”, spune Mihai Musteatã. Acesta sustine cã s-a interesat cât l-ar costa sã înceapã procesul pentru recuperarea celor 400 de lei, care crede cã i s-au retinut pe nedrept . „Avocatul a spus cã mã costã 1000 de lei. Sã dau 1000 de lei ca sã recuperez 400? Si fãrã sã am garantia cã îi mai recuperez? Mai bine mã las pãgubas. Eu, de la Musata la Berezeni, trebuie sã plãtesc o cãrutã sã mã ducã. Apoi trebuie sã plãtesc cursa pânã la HusI, la Judecãtorie. Aici trebuie sã dau o altã grãmadã de bani. De unde? Nu am. Asa cã mã las pãgubas, la fel cum se lasã atâtia oameni în tara asta, România. Si mã refer la oameni mici, fãrã putere”, este convins pensionarul.