spot_img
34.4 C
Vaslui
01-iul.-2024
spot_img

Rezultate BAC: matematica a ”mãcelãrit” elevii cu note bune la celelalte discipline

- Advertisement -

SLAB…Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a publicat rezultatele examenului de Bacalaureat, sesiunea august- septembrie 2018. Procentul de promovare din judetul Vaslui, desi mic, de numai 30,33%, este peste media nationalã – 26,9% dintre candidati au reusit sã obtinã media mai mare sau egala cu 6. În judetul Vaslui, cel mai bun rezultat este al Danielei Vasilica Bîgu, de la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bârlad, promovatã cu media 8,51. Una dintre piedicile elevilor în promovarea examenului a fost matematica, astfel cã unii candidati care au obtinut 8 sau 9 la limba si literatura românã si la proba la alegere, nu au luat notã de trecere la matematicã. Acest esec ar trebui sã îi punã pe gânduri si pe treabã pe profesorii care predau materia în cauzã, pentru cã este greu de înteles cum elevii cu note bune si foarte bune la celelalte probe, care au, fãrã îndoialã, capacitãtile intelectuale necesare promovãrii, nu au putut trece de 2 la matematicã.

Din totalul celor 876 de candidati înscrisi, s-au prezentat 698 candidati, iar 212 au promovat. Nu s-a înregistrat nicio medie de 10. Cel mai bun rezultat este al Danielei Vasilica Bîgu, de la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bârlad (specializare Tehnician în turism), promovatã cu media 8,51 (limba si literatura românã – 9.1, Matematicã – 7.85. Logicã, argumentare si comunicare – 8.60). A mai fost obtinutã o medie peste 8. Eleva Tabita Gîbu, de la Colegiul Tehnic “Marcel Guguianu” Zorleni (specializarea Tehnician în activitãti economice), a fost notatã cu 8 la limba românã, 7,85 la matematicã si 8,80 la Geografie. Media finalã este 8,21. A fost înregistrat un singur incident. La prima probã scrisã, la limba si literatura românã, pe care au sustinut-o atât elevii care au urmat profilul uman, cât si cei de la real, un candidat care a intrat cu telefonul în salã a fost eliminat. Acesta sustinea proba la centrul de examinare stabilit la Liceul “Stefan Procopiu” Vaslui când a fost surprins cu telefonul mobil si eliminat de profesorul supraveghetor. Din nefericire pentru elevul care spera sã se inspire cu ajutorul telefonului, regulamentul este unul foarte strict, iar acesta nu va mai avea voie sã sustinã examenul timp de douã sesiuni.

Matematicã – disciplina care le pune bete în roate elevilor din Vaslui

Una dintre disciplinele care le pune bete în roate elevilor din Vaslui este matematica, atât la Evaluarea Nationalã, cât si la Bacalaureat. Este adevãrat, dezinteresul elevilor reprezintã una dintre cauze, iar acest aspect reiese inclusiv când este vorba de competitii scolare. Numãrul candidatilor la olimpiada de matematicã, de exemplu, este în fiecare an foarte mic comparativ cu numãrul elevii care participã la olimpiadele altor discipline. Profesorii au si o explicatie, când materia devine mai grea, adolescentii aleg sã îsi îndrepte atentia cãtre discipline la care se obtin rezultate bune mult mai usor decât la matematicã. Totusi, în unele cazuri nu existã nici implicare din partea cadrelor didactice, iar notele de la bacalaureat reprezintã argumente în acest sens. Elevi cu punctaje bune sau chiar foarte bune la limba românã si la proba la alegere, au luat note rusinoase la matematicã. Este clar cã acesti candidati sunt capabili, dar cã nu au avut sprijinul necesar pe parte realã. Iatã câteva exemple clare: un candidat de la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bârlad a fost notat cu 8,05 la limba românã, 9 la Anatomie si 2,05 la matematicã; alt elev, de la Liceul “Stefan Procopiu”, a primit 7,65 la limba românã, 8,55 la geografie si 3,25 la matematicã; un alt elev de la Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” Bârlad nu a fost promovat pentru cã la matematicã a luat nota 1,90, desi la limba românã a avut o tezã de 8,1, iar la biologie 7,20; un absolvent al Liceului Tehnologic “Petru Rares“ Bârlad, cu 7,70 la românã si aceeasi notã la Anatomie, a fost notat cu 1,45 la matematicã s.a.m.d.

Vasluiul, în topul judetelor cu cele mai mari procente de promovare

RESTANTIERII…Rezultatele de la aceastã sesiune a BAC-ului au fost foarte slabe, însã Vasluiul a fost peste media nationalã. Procente de promovare peste 30% s-au înregistrat în judetele Neamt (37,52%), Dolj (36,86%), Olt (34,32%), Cluj (31,77%), Sibiu (31,71%), Bacãu (31,19%), Gorj (30,75%), Alba (30,35%) si Vaslui (30,33%). Rata de reusitã în Capitalã este de 26,65%. Judete situate sub 20% sunt Giurgiu (15,82%) si Ilfov (15,40%). “Precizãm cã media minimã de promovare a examenului este 6, iar nota minimã pentru fiecare probã scrisã este 5. Procentul de promovare este calculat din totalul candidatilor prezenti, incluzând în aceastã categorie si candidatii eliminati”, a transmis MEN. Rezultatele (înainte de contestatii) sunt afisate la centrele de examen si pe pagina web dedicatã, bacalaureat.edu.ro. Contestatiile au putut fi depuse sâmbãtã, 1 septembrie (între orele 12:00 si 16:00). Rezultatele finale vor fi fãcute publice joi, 6 septembrie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.