IDEI…Husenii care au construit case în zona cartierului Dric, dupã ce au primit, conform legii, teren gratuit de la Primãrie, au probleme, atunci când vor sã îsi vândã proprietatea. Pãmântul de sub case nefiind a lor, acestia gãsesc cu greu cumpãrãtor, dispus sã se încurce într-o tranzactie, la finele cãreia s-ar putea sã se trezeascã fãrã terenul de sub constructie. S-ar putea întâmpla si acest lucru nedorit, dacã Primãria va continua sã scoatã la licitatie aceste suprafete. În mod surprinzãtor, primarul Ioan Ciupilan si liberalii au cãzut de acord cã vânzarea directã este o solutie mult mai justã decât scoaterea la licitatie.
Sunt câteva sute de huseni, care au primit terenuri gratuite în cartierele noi de pe Dric si care, multi dintre ei, au reusit sã îsi ridice câte o locuintã. Finalizatã sau încã în stadiul de constructie, clãdirea este proprietatea titularului, însã nu si terenul. Aceastã situatia îi pune în încurcãturã pe proprietarii care, într-o zi, se decid sã îsi vândã casa. La ultima sedintã de Consiliu Local, o astfel de problemã adusã în atentia plenului, a reusit sã stârneascã interesul alesilor. Specialistii Primãriei au venit cu ideea de a face o licitatie publicã, pentru terenul de sub casa omului, iar dupã ce acesta îi va reveni, va putea sã îsi vândã proprietatea linistit. Liberalii au semnalat faptul cã solutia, din punctual lor de vedere, nu e una tocmai bunã, cãci legea dã voie în astfel de cazuri la o vânzare directã cãtre proprietarul casei. Functionarii Primãriei au motivat faptul cã au propus vânzarea prin licitatie, pornind de la discutiile din Consiliu Local, în care, adesea, vânzãrile directe erau aspru criticate de alesi.
Consens pentru terenurile de sub casele celor de pe Dric!
Primarul municipiului Husi, Ioan Ciupilan, a surprins prin faptul cã nu i-a contrazis pe liberali, ba, din contrã, le-a spus cã, la acest punct, este de acord cu ei. “Sunt si eu de aceeasi pãrere. Oamenii de bunã credintã au venit si au construit, iar astãzi vor, sã zicem, sã pãrãseascã localitatea Husi sau chiar România. Tu vrei sã cumperi sau altcineva vrea sã cumpere casa de la ei, sã zicem. Ce face omul cu terenul? Pentru cã nu vrea nimeni sã cumpere o casã, fãrã sã stie ce regim va avea terenul de sub ea. Noi am dat terenul celui care a construit, ca sã fie detinãtor, pe toatã durata existentei constructiei. Acum el îsi vinde casa, dar cu terenul ce se întamplã? Migratia populatiei din tara noastrã este mare. De ce? Simplu. Salarii mai mari în strãinãtate. Sunt huseni care au venit, au luat teren de la Primãriei, au plecat afarã si au spus cã muncesc acolo 10 ani, pentru a se putea întoarce într-o zi înapoi. Dar îsi dau copiii la scoalã în acele tãri si spun cã nu mai vor sã se mai întoarcã. De aceea eu spun cã trebuie sã gãsim o solutie legalã, ca sã schimbãm în Regulament sau în contracte. Sunt de acord cu vânzarea directã cãtre proprietarul casei”, a spus primarul Ioan Ciupilan.