CULTURAL…Din nou, la Pungesti primeazã cultura si evocarea istoricã, asa cum s-a mai întâmplat si la alte manifestãri. Conducerea comunei, domnul primar Vasile Voina, viceprimarul Constantin Butnaru si prof. Stefan Patrichi, un pasionat al istoriei locale, au organizat o manifestare impresionantã. În fata unui public nu prea numeros, dar de o calitate deosebitã, s-a prezentat acea “coloanã” a popularizãrii Centenarului în judetul Vaslui, formatã din prof. Dan Ravaru, dr. Valeriu Lupu, prof. Costin Clit si col. (r.) Mihai Focsa, însufletitorul grupului. De asemenea, printre oaspeti, au fost recitatorul Dan Ailincãi si interpretul de muzicã popularã Constantin Lernicu Tãnase.
Prof. Dan Ravaru a fost moderatorul manifestãrii, prezentându-i pe ceilalti participanti, urmãrind cele expuse si adãugând acolo unde era cazul pãreri personale, toate acestea raportate la ideea Centenarului. La fel, prof. Ravaru a combãtut unele pãreri impuse în perioada comunistã, conform cãrora, oamenii politici din perioada Primului Rãzboi Mondial s-ar fi împãrtit în patrioti, cei care doreau eliberarea Transilvaniei, si trãdãtori, cei care doreau alianta cu Germania si Austro-Ungaria. De fapt, cu totii erau patrioti români numai cã, ‘’asa-zisii trãdãtori’’ doreau mai întâi eliberarea Basarabiei, subiect care, pânã la evenimentele din 1989, era aproape interzis. Dr. Valeriu Lupu a prezentat si o altã fatetã a rãzboiului, cea mai tristã, vãzutã din punct de vedere al medicinei, al personalului sanitar care trebuia sã îngrijeascã rãnitii si sã combatã epidemiile. În cuvântul sãu a dezvoltat contributia medicilor militari din judetul Vaslui si a remarcat faptul cã sunt foarte putine puncte din tarã unde sã fie amintit eroismul celor din corpul sanitar. Cu atât mai merituos a fost generalul Ioan Rãscanu care, în calitate de primar al Vasluiului, a comemorat jertfele medicilor printr-o alee memorialã la Vaslui. Prof. Costin Clit a realizat o privire generalã asupra Primului Rãzboi Mondial si, mai ales, asupra ideii de unitate nationalã, plecând de la prima încercare de realizare a acesteia sub Mihai Vodã Viteazul. De asemenea, a evocat personalitãti care au contribuit esential la realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Afirmatiile domniei sale au fost, ca de obicei, întãrite prin referinte documentare precise. Colonelul Mihai Focsa a captat sala prin modul sãu particular de exprimare, caracterizat printr-o afectiune evidentã atât fatã de participantii la eveniment, dar mai ales pentru fãuritorii din trecut ai marilor realizãri istorice. La fel ca prof. Clit, a sustinut cu versuri cele afirmate si a invocat imaginea marelui Eminescu în calitate de cãlãuzã a tuturor marilor fapte din istoria nationalã. Tot la fel, Eminescu rãmâne un îndrumãtor si pentru viata noastrã si pentru perioada contemporanã pe care o parcurge România.
Prof. Stefan Patrichi si-a concentrat expunerea asupra eroilor originari din comuna Pungesti si a trecut în revistã imaginile si faptele acestora. S-au remarcat, printre altii, un învãtãtor ofiter de rezervã în primul rând – V. Mitru din Cursesti, comuna Pungesti, care a fost totodatã poet si care a cãzut în luptã, prevãzându-si parcã moartea într-o poezie scrisã în noaptea dinaintea bãtãliei în care s-a prãbusit în fruntea soldatilor sãi. În cadrul discutiilor s-a reiterat ideea cã, pentru marcarea Marii Uniri din 1918, existã 3 puncte esentiale de referintã: 27 martie 1918 – Unirea Basarabiei cu România, 28 noiembrie 1918 – Unirea Bucovinei cu România si 1 decembrie 1918 – unirea Transilvaniei, a Maramuresului, Crisanei si Banatului cu România.
Momente artistice deosebite
Expunerile stiintifice au fost însotite de permanente interventii aristice. Chiar înainte de simpozion a evoluat un grup de elevi care a interpretat poezii si cântece patriotice. Pe parcursul simpozionului, recitatorul Dan Ailincãi a intervenit cu versuri de Octavian Goga, Ion Iancu Lefter si creatii cu tematicã patrioticã, versuri care circulã actualmente pe diferite mijloace mass-media. Fiecare recitare a fost urmatã de interventiile muzicale ale cunoscutului solist Constantin Tãnase, cu piesele adaptate atmosferei locale de patriotism. Manifestarea s-a încheiat cu un moment emotionant. A fost acordatã diploma si titlul de cetãtean de onoare pentru douã doamne: Olga Dârdãrã si Georgeta Potângã, autoarele unor volume de prozã în care au evocat printre altele personaje din comuna Pungesti. Manifestarea din 30 august, de la Pungesti, este un exemplu pentru ceea ce ar trebui sã se întâmple în toate comunele judetului în acest an al Centenarului si ceea ce, din pãcate, nu se prea întâmplã, atentia fiind acordatã mai mult manifestãrilor distractive, si nu celor de suflet.