MÃSURI… Dat fiind faptul cã în apropierea judetului Vaslui, în satele de pe partea cealaltã a Prutului, din Republica Moldova, au fost semnalate focare de pestã porcinã africanã, iar turme întregi de mistreti trec Prutul si intrã în lanurile sãtenilor de la Berezeni, Fãlciu, Vetrisoaia sau Stãnilesti, prefectul Eduard Popica a cerut Politiei de Frontierã sã vâneze orice mistret aflat în apropierea granitei. Ca presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã, prefectul monitorizeazã atent situatia de la punctele de intrare în judet dinspre Republica Moldova si judetul Galati, acolo unde s-au instalat filtre de dezinfectie, toate masinile fiind stropite cu substante chimice.
Se pare cã turme întregi de mistreti au trecut în ultimele nopti granita UE, dinspre Republica Moldova, ajungând în stufãrisul sau lanurile sãtenilor de pe Valea Prutului. În urmã cu douã nopti, un locuitor din zonã a surprins o turmã de 30 si ceva de mistreti cum intrã în lanurile de porumb din zona Fãlciu-Cârja. Numãrul mistretilor care s-au aciuat prin aceste locuri este de ordinul sutelor, mai ales cã majoritatea vin din zone cu focare de pestã porcinã, de la granita UE. În aceste conditii, prefectul a discutat cu seful Politiei de Frontierã judetene, comisarul sef Vasile Cernat, cerându-i împuscarea tuturor exemplarelor de mistreti care sunt zãrite pe Valea Prutului, în apropierea granitei de stat. Cernat a spus cã a primit deja o derogare de la Bucuresti pentru a începe aceste vânãtori, care nu se vor desfãsura dupã tipicul prevãzut de vânãtori, cu gonaci si tot tacâmul. Din contrã, atunci când politistii de frontierã vor sesiza prezenta mistretilor vor raporta ceea ce au vãzut si animalele vor fi lichidate, urmând a fi duse la laboratoare speciale, de comun acord cu DSVSA, pentru prelevarea de probe. Pânã acum, au fost împuscati 30 de porci mistreti de pe fondurile de vânãtoare ale AJVPS si de pe fondurile Directiei Silvice, însã probele luate au fost negative.
La vamã, e jale: toate produsele sunt aruncate la gunoi!
Toate produsele alimentare cu care vin cetãtenii din Republica Moldova sau din Ucraina sunt confiscate la punctele de trecere a frontierei din judetul Botosani, pentru a evita rãspândirea pestei porcine africane, produsele fiind distrusã sub ochii proprietarilor. Autoritãtile din nordul tãrii au luat noi mãsuri de protectie la punctele de trecere a frontierei, pentru a evita extinderea virusului de pestã porcinã africanã în judetul Botosani. Toate autoturismele care vin din Republica Moldova sau Ucraina, tãri unde este confirmatã prezenta virusului pestei procine africane sunt controlate, iar cãlãtorii care încearcã sã introducã în tarã alimente rãmân fãrã produsele din carne, fie cã este vorba de conserve, produse preparate sau sendvisuri, acestea fiind distruse de autoritãti, la fata locului. Conform directorului adjunct al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Botosani, Ovidiu Airimitoaie, activitatea pe care o desfãsoarã institutia la punctele de trecerea a frontierei respectã o hotãrâre datã de Consiliul National pentru Situatii Speciale de Urgentã, care a solicitat introducerea dezinfectiei la punctele de intrare în tarã. „Noi asigurãm permanenta pentru o perioadã de timp la punctele de intrare din tarã. Stim cã virusul este foarte rezistent, avem si experienta de la Satu Mare unde stim cã virusul a intrat în tarã prin produse de origine animalã, produse preparate traditional în Ungaria. Se confiscã tot ceea ce reprezintã produse alimentare, se deterioreazã în prezenta proprietarului, se stropesc cu clor si apoi se stocheazã într-o ladã frigorificã pânã la incinerare. Persoanele care intrã în tara noastrã sunt avertizati sã nu aducã produse alimentare, am distribuit si pliante, am pus afise înainte de intrarea în punctul de frontierã”, spune directorul DSVSA Botosani. Ne asteptãm ca astfel de mãsuri sã se aplice si la vama Albita, cea mai mare de la granita de est a UE.