SITUATIE EXPLOZIVÃ… Cozi interminabile în Vama Albita, dupã ce, timp de aproape douã zile, au fost probleme la vama de peste Prut, Leuseni, acolo unde Politia de Frontierã din Republica Moldova a blocat marsul unionist în drumul sãu spre Chisinãu. La cozile formate din cauza acestor evenimente, s-au adãugat sute de masini care vin din toatã Republica Moldova spre Leuseni. Familii care lucreazã în tãrile UE si se întorc la locurile de muncã, dupã vacanta din august. Pentru a face fatã numãrului urias de masini din Vama Albita, a fost creatã o bandã specialã de intrare în România, desi numãrul de vamesi din Albita – doar trei la numãr! – este insuficient pentru puhoiul de masini care doreste sã intre în spatiul UE.
Vãzând situatia creatã si numãrul urias de masini care au luat cu asalt vama Albita, venind de la Leuseni, Politia de Frontierã a decis sã creeze o bandã suplimentarã de acces în UE, pe sensul de iesire din România cãtre Republica Moldova. Astfel, ieri se lucra în plin pe toate cele sase sensuri de intrare în România, inclusiv pe banda destinatã coloanelor oficiale, dat fiind cã sute de masini asteptau la cozi uriase, de zile întregi. Politia de Frontierã s-a mobilizat si a asigurat sapte agenti, pentru toate sensurile de intrare în România, inclusiv cel suplimentar. Autoritatea Nationalã a Vãmilor, însã, nu a dispus alocarea unui numãr mai mare de controlori, astfel de totul merge extrem de greu în vamã. Ieri, la prânz, erau doar trei vamesi în Albita, pentru cele sapte sensuri de intrare în tarã. Datã fiind situatia legatã de pesta porcinã africanã, controalele vamesilor sunt foarte stricte, fiind verificate toate bagajele care intrã în tarã. Cei care asteptau ieri la Albita au cerut ca Autoritãtile vamale românesti sã detaseze mai multi oameni la acest punct extrem de aglomerat.
S-a anticipat situatia de la Albita, de la jumãtatea lunii august
Autoritãtile vamale din Republica Moldova si România au convenit, la jumãtatea acestei luni, asupra unui set de actiuni orientate spre fluidizarea circulatiei transfrontaliere pânã la finele lunii august, perioadã în care fluxurile cresc în medie cu peste 20%. Cele mai importante mãsuri agreate de cele douã autoritãti urmau sã fie legate de suplimentarea numãrului de personal si a echipamentelor de control, utilizarea tuturor pistelor, inclusiv a celor de pe sensul opus de traversare, dar si intensificarea schimburilor de informatii, asta în conditiile în care, la Albita, de exemplu, numãrul de controlori vamali este la jumãtate fatã de partea moldoveneascã, fapt care creazã ambuteiaje de aproape trei ore. Potrivit Serviciului Vamal de la Chisinãu, mãsurile dispuse în urmã cu câteva zile, în acord cu colegii de la vãmile de pe malul românesc, prevãd implicarea în actul de control a sefilor posturilor vamale si a adjunctilor acestora, precum si crearea grupelor de interventie, membrii cãrora sunt rechemati din concediu pentru a acoperi necesitãtile de personal. „Noi monitorizãm non-stop situatia din posturile de frontierã si, în cazul în care atestãm sporiri ale fluxurilor, intervenim pentru a accelera trecerea. Este o perioadã a concediilor, iar asta înseamnã cã oamenii trebuie sã-si petreacã putinul timp pe care îl au la odihnã sau cu familia, dar nu în vãmi. Din acest motiv, este important ca acestia sã beneficieze de un control operativ pe ambele pãrti ale frontierei”, spunea Vitalie Vrabie, seful Vãmilor din Republica Moldova. În replicã, seful Vãmilor din România, Bogdan Lari Mihei, a spus cã se cautã suplimentarea cu încã 210 locuri în vãmi, precum si obtinerea aprobãrii privind suplimentarea statelor de personal cu încã 200 de unitãti de functii.