DILEMÃ….Doctorul Nelu Tãtaru a câstigat procesul pe fond, cu Spitalul Husi, în speta în care chirurgul a fost sanctionat de cãtre conducerea institutiei, cu avertisment scris, dupã ce i s-a reprosat cã îsi consultã pacientii într-un cabinet cu dotãri… “improprii”. S-au mirat, spun apãrãtorii sãi, pânã si judecãtorii, când au auzit cã un cabinet dintr-un Spital este considerat “impropriu” tratãrii pacientilor, motiv pentru care i-au dat chirurgului câstig de cauzã. Si dacã, iatã, cabinetul acestuia din interiorul Spitalului a fost, în prezent, subiect de ample dezbateri, purtate inclusiv în sala de judecatã, cum or fi fost privite lucrurile în trecut, când acelasi medic, i-a operat pe arhimandritul Mina Dobzeu, dar si pe Episcopul Husilor, Ioachim Mares, chiar pe paturile din chiliile lor. E drept, pãrintele Mina locuia în aceeasi cãmãrutã pe care husenii o stiu bine, iar Preasfintitul Ioachim, într-una dintre camerele Palatului Episcopal, dar modestia si bunãtatea ambilor era aceeasi. “Probabil, în loc de multumire, cã a mers sã îi trateze pe cei doi preoti, doctorul Tãtaru ar fi meritat trimis direct la închisoare, de vreme ce azi, pentru cã trateazã pacientii în cabinetul din Spital, meritã mustrare scrisã”, spun avocatii medicului.
Dupã ce, în urmã cu câteva luni, conducerea Spitalului Husi l-a sanctionat pe doctorul Nelu Tãtaru cu un avertisment scris, cãruia i s-a reprosat cã îsi trateazã pacientii în cabinetul medical, din cadrul Spitalului Husi, decizia a fost contestatã în instantã. În urmã cu douã zile, judecãtorii Tribunalului Vaslui au decis anularea sanctiunii, dar si obligarea Spitalului la plata cheltuielilor de judecatã, în valoare de 1000 de lei. Evident, existã si un termen de 10 zile, pentru a se formula Apel. Este cunoscutã animozitatea dintre conducerea Spitalului si medicul Tãtaru, însã, de data aceasta, instanta a fost cea care a transat disputa. Apãrãtorii chirurgului sustin cã instanta a judecat drept. “Sã-ti sanctionezi doctorul cu cele mai multe cazuri si cu cea mai mare cãutare din Spital, pe considerentul cã de ce îsi consultã pacientii în cabinetul din interiorul institutiei? Asta chiar cã e ceva de-a râsu’-plânsu’. Husenii stiu bine însã toate aceste lucruri, dar a trebuit convinsã si instanta cã, în 2017, de exemplu, doctorul Tãtaru are aproape 1300 de internãri și aproape 800 de operatii fãcute, în timp ce ceilalti nu trec de 300 de internãri și 150 de operatii. Cumva, si cifrele vorbesc de la sine. Dacã un om îl cautã, pentru suferinta sa, doctorul Tãtaru este cel care îl ajutã indiferent de orã, dacã e sãrac sau bogat. Si oamenii stiu bine asta”, au spus acestia.
L-a operat pe pãrintele Mina Dobzeu în chilia sa. Si l-a salvat!
Si dacã în 2018, tratamentele fãcute în cabinetul medical din Spital sunt pasibile de sanctiuni disciplinare, ei bine, au fost ani în care medicul Tãtaru a operat bolnavi chiar si pe patul lor de suferintã. Putini stiu cã acesta l-a operat pe pãrintele Mina Dobzeu, dar si pe Episcopul Ioachim Mares, alegând sã îi trateze chiar în încãperile pe care cei doi preoti, atât de iubiti de huseni, nu prea puteau sã le pãrãseascã. “La cum se pune problema astãzi, probabil cã doctorul ar fi fost trimis direct la temnitã, dacã s-ar fi auzit cã i-a operat pe cei doi chiar în chiile lor”, au spus apãrãtorii medicului. Totul se întâmpla cu 10 – 12 ani în urmã. Pe atunci, doctorul Tãtaru era de putin timp venit la Husi, însã i se dusese vestea cã are mâini de aur si e omenos cu toti pacientii. Unii si-l amintesc la începutul activitãtii sale în Spitalul Husi, stând la o mãsutã, într-un hol, cãci nu i se dãduse încã un cabinet al sãu. Pe vremea aceea, de pãrintele Mina avea grijã mai îndeaproape docvtorul Avasiloaei. La un moment dat, acesta l-ar fi rugat pe tânãrul medic Tãtaru sã meargã sã îl vadã în chilia sa pe pãrintele Mina, cãci nu e bine deloc, întrucât i-a apãrut ceva într-o anumitã zonã a corpului. Fiind tintuit la pat, din cauza cã nu prea se putea misca, s-au fãcut niste rãni acolo, iar interventia chirurgicalã era iminentã. Nu l-a mai dus la Spital, cãci deplasarea l-ar fi chinuit. L-a operat acolo, pe patul sãu, cãci rana începuse sã supureze. Si interventia a fost una reusitã, chiar dacã acele conditii din chilia modestã au reprezentat o mare provocare.
În cãutarea unei pedepse corecte!
Pe Episcopul Ioachim Mares l-a operat, de asemenea, în camera sa, din Palatul Episcopal. La fel ca si în cazul pãrintelui Mina, altcineva se ocupa de Preasfintitul Ioachim. Este vorba despre asistentul medical, Costel Hîncu. Acesta l-a rugat pe doctorul Tãtaru sã meargã sã îl vadã pe Episcopul locului, cãci avea o ranã la un picior, care pãrea infectatã. Doctorul Tãtaru s-a dus si, la fel, l-a operat acolo. Interventia sa, si într-un caz si în altul, a fost salvatoare. În atare conditii, si lãsând la o parte faptul cã nu e om care sã fi ajuns la usa sa, pe care sã nu-l fi ajutat, dacã i-a stat în putintã, apãrãtorii sãi se întreabã, pe bunã dreptate, oare ce sanctiune ar fi meritat chirurgul atunci, când i-a operat pe cei doi pãrinti în chiliile lor, dacã acum, pentru faptul cã trateazã pacienti în cabinetul sãu, meritã… mustrare scrisã!?