spot_img
19.6 C
Vaslui
29-iun.-2024
spot_img

Manualele de geografie “eronate”, retipãrite la ordinul MEN

- Advertisement -

REZOLVARE….Manualele de geografie pentru clasa a VI-a, care contineau numeroase informatii gresite, vor fi retipãrite de Editura Didacticã si Pedagogicã. Cel putin asta a anuntat Ministerul Educatiei Nationale (MEN), dupã ce greselile au fost semnalate în presã, iar pãrintii si profesorii s-au declarat nemultumiti si au fãcut scandal. Aceste erori s-au produs în cazul disciplinei Geografie, la care exceleazã elevii români care participã la competitii internationale. Inclusiv olimpicii din Vaslui ocupã locuri fruntase mereu la etapa nationalã a olimpiadei.

MEN a decis sã solicite Editurii Didactice si Pedagogice retipãrirea în totalitate a manualului de Geografie pentru clasa a VI-a, se aratã în comunicatul de presã publicat pe site-ul institutiei. În acest caz, toate costurile vor fi suportate de EDP, care îsi rezervã dreptul de a îi actiona în instantã pe cei vinovati pentru daunele aduse. “Precizãm cã decizia de retipãrire a manualelor de Geografie pentru clasa a VI-a vine dupã o analizã amãnuntitã, în urma cãreia s-a constatat cã multiplele erori nu pot fi corectate printr-o simplã eratã. Noile manuale vor fi trimise în scoli în cel mai scurt timp posibil. Varianta digitalã corectatã a manualului de Geografie de clasa a VI-a va fi postatã pe platforma manuale.edu.ro în cursul acestei sãptãmâni, astfel încât sã poatã fi folositã de elevi si profesori din prima zi de scoalã. Ministerul Educatiei Nationale a întreprins pânã acum toate demersurile si a folosit toate pârghiile legale necesare pentru a asigura manuale noi pentru începutul anului scolar 2018-2019. În acest moment, procedura de tipãrire a manualelor este în derulare si nu este blocatã, asa cum s-a întâmplat în nenumãrate rânduri în anii precedenti, atunci când achizitia de manuale scolare a fost mult întârziatã din cauza contestatiilor.”, mai anuntã MEN.

Numeroase greseli în manualul de geografie

Iatã ce erori au fost descoperite în manualul de geografie – clasa a VI-a: Turnu Mãgurele este gresit pozitionat în locul Drobetei-Turnu Severin, pe harta care indicã Traseul Dunãrii; Marea Moartã este plasatã pe hartã gresit, în loc de Marea Rosie; harta nu reprezintã Sudanul de Sud, desi a devenit tarã independentã din 2011; insula Ascension este gresit scrisã “Asuncion”, fãcându-se confuzie cu capitala Paraguayului; insula Tasmania este gresit numitã “Vanuatu”, desi pe hartã apare si Vanuatu corect scris si la locul real; Guiana Francezã este scrisã cu “i”, în timp ce Guyana apare corect, cu “y”;

insulele Falkand în loc de Insulele Falkland (denumire care apare, totusi, în forma corectã, cu doar o paginã înainte); atât Londra, cât si Paris sunt prezentate ca “al treilea oras european”, la capitolul “Mari orase europene”;
regiunea industrialã Ruhr este gresit scrisã Rhur, desi râul apare scris corect, în aceeasi hartã de la pagina 71; orasul Krasnoiarsk este scris Krasniarsk; muntii Iablonovâi apar pe harta de la pagina 75 cu numele Iablonoy.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.