spot_img
19.6 C
Vaslui
29-iun.-2024
spot_img

Pãrintii vasluieni nervosi: copiii vor învãta dupã manuale pline de greseli

- Advertisement -

prea putine si nu acoperã necesarul, fie sunt semnalate greseli ale autorilor care îi încurcã pe elevi. Manualele unice realizate în 2018 de cãtre Editura Didacticã si Pedagogicã, mai ales cel de Geografie – clasa a VI-a, prezintã numeroase informatii care nu corespund realitãtii, greseli care au fost recunoscute de Ministerul Educatiei Nationale (MEN) dupã ce au fost semnalate în mass-media. Culmea ironiei, Geografia este una dintre disciplinele la care elevii vasluieni se remarcã în fiecare an, iar la nivel international, echipa României se impune la olimpiadã de fiecare datã. Mediul on-line a luat foc dupã ce presa a dezbãtut acest subiect, iar cei mai nemultumiti sunt pãrintii, dar si profesorii care predau alte discipline si care sustin cã existã inadvertente si în alte manuale.

Desi s-au gãsit erori si în manualul de Istorie, Geografia este „vedeta”. Sunt mai multe greseli pe care le-ar putea sesiza orice elev. Astfel, pe harta care indicã traseul Dunãrii se vede cum Turnu Mãgurele este pozitionat acolo unde, de fapt, este orasul Drobeta-Turnu Severin; insula Ascension este scrisã „Asuncion”, fãcându-se confuzie cu capitala Paraguayului; regiunea industrialã Ruhr este gresit scrisã Rhur; atât Londra, cât si Paris sunt prezentate ca „al treilea oras european”, la capitolul „Mari orase europene” etc. Apar si greseli pe harta lumii, iar Marea Moartã a acoperit Marea Rosie. Editura Didacticã si Pedagogicã, cea care se ocupã de tipãrirea si corectarea acestor manuale, spune cã îsi asumã greselile si cã va corecta aceste erori în varianta digitalã a manualului. Mediul on-line a fost luat cu asalt de pãrinti si profesori care si-au exprimat nemultumirea în legãturã cu aceastã situatie. „Noi, ca pãrinti, ar trebui sã facem scandal dacã ai nostri copii vor prima manuale cu greseli. Este inadmisibil, mai ales la geografie, materie la care elevii români se remarcã la olimpiada internationalã, se claseazã primii an de an”, a scris un pãrinte. Alti internauti au reclamat cã problema principalã este cã manualele ajung târziu la elevi, pentru cã, oricum, în ultimii ani, indiferent de editurã si autori, toate manualele au continut erori. „Majoritatea au fost la fel în ultimii ani, pline de greseli, indiferent de editurã. Eu sper ca manualele sã fie pe bãnci pânã pe 10 septembrie, nu ca în ultimii ani, când copilul meu le primea aproape de Paste. Ca sã nu spun cã învãtãtorii/profesorii, în functie de ce comision primeau, voiau o anumitã editurã. Deci existenta unui singur manual nu e neapãrat ceva rãu.”, a scris un utilizator.

Cum va fi rezolvatã problema?

Ca urmare a erorilor ce au fost depistate în manualul de Geografie pentru clasa a VI-a, MEN a fãcut mai multe precizãri. În prima parte a acestei sãptãmâni, va apãrea varianta digitalã corectatã a manualului de Geografie de clasa a VI-a, incluzând si atentionãri cu privire la varianta din print. „Va fi realizatã o eratã tipãritã pentru manualul de Geografie de clasa a VI-a, eratã ce va fi trimisã în scoli pânã la începutul anului scolar, astfel încât elevii sã primeascã odatã cu manualul si erata în cauzã. La nivelul Ministerului Educatiei Nationale s-a demarat o cercetare amãnuntitã pentru a vedea în ce etapã a procesului de scriere/evaluare/editare au apãrut respectivele erori. Pentru a preîntâmpina reiterarea unor astfel de situatii, Ministerul Educatiei Nationale se va asigura cã toti evaluatorii care au avut erori în activitatea desfãsuratã într-o etapã a procesului de evaluare nu vor mai avea dreptul de a participa la selectia pentru evaluãri viitoare. În plus, contractul de colaborare semnat cu evaluatorii de manuale prevede cã neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzãtoare a obligatiilor asumate prin contract atrage rãspunderea pãrtii în culpã. Activitatea redactorului din cadrul Editurii Didactice si Pedagogice care a lucrat la manualul de Geografie de clasa a VI-a va fi supusã analizei Comisiei de Disciplinã. Ministerul Educatiei Nationale îsi rezervã dreptul de a actiona în instantã, acolo unde este posibil, autorii/redactorii/evaluatorii manualelor (în functie de etapa în care s-au produs erorile), pentru daunele aduse. Mentionãm cã, spre deosebire de anii anteriori, când Ministerul Educatiei Nationale nu avea drept de eratã asupra manualelor pe care le achizitiona, acum are acest drept si poate opera remedierile necesare.”, a comunicat MEN.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.