spot_img
18.6 C
Vaslui
29-sept.-2024
spot_img

Scoala începe fãrã autorizatii sanitare si securitate la incendii!

- Advertisement -

PERICOL…Elevii vor reveni în bãnci pe data de 10 septembrie, dupã vacanta de varã care a tinut aproximativ 3 luni, însã nu toti vor pãsi în scoli sigure si moderne. Responsabilii au igienizat si au efectuat lucrãri de reparatii la unitãtile de învãtãmânt din municipiu si din judet, pentru ca totul sã fie curat în noul an, însã din pãcate, în continuare multe scoli vor functiona fãrã autorizatia sanitarã sau cea de securitate la incendiu. Obtinerea autorizatiei de la Directia de Sãnãtate Publicã este o problemã întâlnitã mai ales în mediul rural, iar cauzele le reprezintã lipsa apei potabile si toaletele situate în curte. De asemenea, multe scoli nu respectã nici pe departe conditiile pe care Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã „Podu Înalt” Vaslui le considerã necesare pentru a acorda autorizatia privind securitatea la incendiu. Spre deosebire de anii anteriori, a mai crescut numãrul clãdirilor care au obtinut autorizatia, dar procentul negativ este în continuare unul urias, de peste 70%. Explicatia este simplã: în urmã cu 11 ani, acest aviz nu era prevãzut în lege, astfel cã toate clãdirile ridicate anterior anului 2007 nu respectã noile reguli.

În total, 76,39% din scoli nu au primit din partea ISU aceastã autorizatie privind securitatea la incendiu. Vasluiul nu este o exceptie de la regulã, situatii similare fiind întâlnite în judetele din toatã tara. Asta deoarece clãdirile în care învatã elevii au fost construite înainte de ianuarie 2007, datã la care a fost luatã în calcul o nouã lege, deci nu au cum sã respecte nici pe departe conditiile prevãzute. Unitãtile nou construite sau cele care au fost reconsolidate si au „suferit” modificãri considerabile sunt cele care îndeplinesc regulile stricte din lege. Autorizatia de securitate la incendiu este actul administrativ emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situatii de urgentã judetean, prin care se certificã, în urma verificãrilor în teren si a documentelor privind realizarea mãsurilor de apãrare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerintelor de securitate la incendiu.

Peste 40% din scoli – fãrã autorizatie sanitarã

În prezent, doar 56,60% au autorizatii sanitare de functionare, pentru cã multe scoli din mediul rural sunt private de apã curentã sau au toalete în curte. De asemenea, 7,28% dintre clãdiri sunt într-o stare precarã. Existã 37,12% scoli într-o stare foarte bunã, iar 55,60% sunt într-o stare bunã. În 18,76% din unitãtile în care vor învãta elevii si prescolarii s-au finalizat curãtenia, igienizarea si reparatia spatiilor în proportie de 100%, iar în aproape 80% din unitãtile de învãtãmânt curãtenia, igienizarea si reparatia spatiilor au fost fãcute în proportie de peste 50%. În ceea ce priveste autorizatiile pentru functionarea centralelor termice, 76,39% din unitãtile scolare au primit rãspuns favorabil.

Combustibil pentru anotimpul geros

Chiar dacã în momentul de fatã nu toate unitãtile de învãtãmânt au fost aprovizionate pentru sezonul rece, reprezentantii ISJ Vaslui sustin cã toti elevii din judet vor avea parte de cãldurã în sãlile de clasã pe timpul iernii. Nu vor fi probleme cu asigurarea combustibilului, nici în ceea ce priveste buna functionare a surselor de încãlzire cu care sunt dotate unitãtile. 54,12% din scoli sunt aprovizionate în proportie de 100% cu combustibil pentru sezonul rece. Sunt si unitãti de învãtãmânt care, cel putin deocamdatã, nu au combustibil nici mãcar în proportie de 50%. În aceastã situatie sunt 13,91% din scoli. Mentionãm cã pregãtirile pentru noul an scolar continuã, datele prezentate în acest text fiind raportate pe 20 august 2018.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.