spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Doi porci găsiți morți la câțiva kilometri de Bârlad, au pus pe jar autoritățile sanitare și Poliția!

- Advertisement -

EXCLUSIV  Doi porci domestici, o scroafă  de aproape 160 kg  și un purceluș în jur de 30 de kg, au fost găsiți morți aseară, în jurul orelor 20.00, la circa cinci km de Bârlad, pe DE 581, în dreptul unui pod cunoscut ca Podul lui Traian. Cadavrele porcilor au fost ridicate de DSVSA Vaslui, care au trimis probe la analiză. „Nu există indicii că ar fi murit de pestă porcină africană. Dar am trimis probe la analiză la Iași, pentru confirmarea oficială a lipsei virusului. De două luni am trimis probe de la peste 30 de porci misterți și peste 60 de porci porci domestici, virusul pestei porcine africane fiind absent. Am luat măsurile care se impun și acum, vom comunica populației rezulatele, pentru a nu se stârni panică”, a precizat medicul veterinar Mitiu Ciupilan, directorul executiv al DSVSA Vaslui.
Cei doi porci pluteau pe apa din canal, fiind decedați de câteva zile, după cum au spus veterinarii. Anunțate de către un cetățean prin 112, autoritățile sanitar veterinare și cele locale au sosit la fața locului, împreună cu polițiști din comuna Zorleni. Porcii au fost ridicați de aseară de către inspectorii DSVSA Vaslui și s-au prelevat probe pentru analize, care au și fost trimise la analiză la Laboratorul  Sanitar  Veterinar de la Iași.
„Așteptăm rezultatele, care vor veni ori mâine, ori luni. Până atunci am izolat zona, am luat legătura cu autoritățile din Primăria Zorleni, am comunicat ce măsuri se impun, pentru prevenire. Poliția caută să identifice proprietarii purceilor domestici găsiți. Porcii au fost găsiți aseară, au fost recoltate probele, însă nu sunt indicii că ar fi vorba de pesta porcină africană. Pot să vă spun că de două luni am trimis peste 100  de  probe la analize, la Iași, și de la porci mistreți (peste 30 de probe) și de la porci domestici (peste 60 de probe). La niciuna nu s-a confirmat  prezența virusului pestei  porcine africane”, a precizat medicul veterinar Mitiu Ciupiln, directorul executiv al DSVSA Vaslui.
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.