EFORTURI… Casa de Vinuri Husi a demarat, de ieri, culesul productiei de struguri din recolta anului 2018, de pe cele 250 de hectare pe care le lucreazã aceastã companie. Pe lângã aceste suprafete, spune Serghei Bunescu, managerul general al companiei Casa de Vinuri Husi, vor mai fi strânse recoltele de pe alte 200 de hectare, ale unor firme cu care compania lucreazã de multi ani, firme agricole care produc struguri pentru Casa de Vinuri. „Pe ansamblu, avem un an bun. Trebuie sã ne miscãm repede, vrem ca într-o lunã de zile sã culegem toatã productia. Pentru cã nu ne ajung oamenii, am apelat la echipe de culegãtori de la Neamt, Botosani sau Iasi, cu care vom face treaba în acest an”, spune Serghei Bunescu.
Este bucurie pentru viticultorii huseni, care au o recoltã bunã de struguri, în acest an. Un an bunisor, spune managerul Serghei Bunescu, dar important este acum ca toatã recolta sã fie strânsã si dusã în crame, acolo unde se pregãtesc vinurile pentru anul viitor. A început în fortã culesul viilor de la Fãlciu, apartinând companiei Casa de Vinuri Husi, dar si în zona Husului, cât si la firmele-partenere, din judetul Iasi. Se culeg în aceste zile strugurii din sortimentele Busuioacã de Bohotin, Tãmâioasã Româneascã si Muscat Ottonel. „Am început culesul viilor cu douã sãptãmâni mai devreme fatã de anul trecut, pentru cã strugurii s-au copt mai repede. Vor fi si vinuri de calitate mai bunã”, sustine managerul Casei de Vinuri. În acest timp, vânzãrile de vinuri purtând marca acestei companii importante de vinuri din România sunt la nivelul anului trecut, ba chiar înregistreazã si unele cresteri, pe anumite segmente. Vinurile husene sunt prezente în toate retelele de supermarketuri si hipermarketuri din România, semn cã la Husi se produc vinuri de calitate, apreciate de consumatori, sustine Bunescu. Tendinta acestui an, în privinta vânzãrilor, mai spune managerul, este consumul de vinuri roze, tot mai cãutate pe piatã. Din acest motiv, Casa de Vinuri Husi a lansat, în aceastã perioadã, Busuioaca de Bohotin, în variantã demisec, roze, care este destul de apreciatã pe piatã.
Productii record în Republica Moldova, la 20 de kilometri de podgoriile husene
În acest an companiile vinicole si gospodãriile tãrãnesti vor strânge pânã la 460 de mii de tone de struguri, cifra fiind mai mare cu 12 la sutã decât în anul trecut. Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii din tara vecinã, 290 de mii de tone vor fi folosite pentru producerea vinului. De pe podgorii vor mai fi strânse aproximativ 130 de mii de tone de struguri de masã. De asemenea, de pe plantatiile din R. Moldova vor fi culese si 40 de mii de tone de struguri din soiul „Isabella”. În tara vecinã sunt 130 de mii de hectare de plantatii vinicole.