MÃSURI SPORITE… Dupã ce autoritãtile judetene au alertat toate institutiile deconcentrate sã ia mãsuri pentru a preveni aparitia focarelor de pestã porcinã africanã la Vaslui, primii care au intrat în prizã au fost pãdurarii. Pânã acum, sustine Cãtãlin Idriceanu, directorul executiv al Directiei Silvice judetene, au fost împuscate 12 exemplare de mistreti, pe fondurile proprii, iar animalele sunt depozitate la camera frigorificã de la Ocolul Silvic Brodoc. “Am prelevat probe de la aceste animale, pe care le-am transmis pentru analize de laborator, iar în cazul în care aceste analize sunt negative vom valorifica aceste carcase de mistreti”, a spus directorul Idriceanu. În total, vor fi împuscati 364 de mistreti, conform planului primit de la nivel central, mai mare cu 91 de exemplare, fatã de ce se primise initial.
Vor fi vânati sute de mistreti de pe toate fondurile de vânãtoare ale Directiei Silvice, cele 9 din judet, din care patru la Husi, douã la Epureni, unul la Brodoc si douã la Vaslui. Cota de mistreti care va fi recoltatã din pãdurile apartinând Directiei Silvice s-a majorat cu 91 de exemplare, fatã de cifrele initiale, urmând ca 364 de exemplare sã fie vânate în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a Ordinului ministrului Mediului. “Este greu, sunt turme care stau în câmp, se ascund în lanuri si sunt foarte greu de gãsit. Facem patrulare în pãdurile noastre si în tot ce înseamnã fond forestier, pentru a actiona imediat în cazul în care este descoperit un cadavru de mistret”, spun oficialii Directiei Silvice judetene. Toamna trecutã, parcã presimtind ce avea sã urmeze, directorul Directiei Silvice Vaslui a organizat o actiune de informare si de prevenire a diverselor tipuri de pestã porcinã, inclusiv cea africanã, fiind prelevate probe de la un mistret împuscat, în prezenta unui specialist de la Universitatea de Medicinã Veterinarã de la Iasi. Au participat, atunci, toti sefii de ocoale, responsabilii fondurilor de vânãtoare, reprezentanti ai Prefecturii, Politiei de Frontierã, DSVSA, cam toate institutiile care sunt în alertã, acum, pentru ca pesta porcinã africanã sã nu explodeze si la Vaslui. Sunt tot felul de recomandãri, în jurul acestei boli care a pus pe jar toatã România si care, sperãm, nu va ajunge si la Vaslui. Desi carnea porcilor infestati cu pestã porcinã africanã poate fi consumatã fãrã riscuri pentru om, autoritãtile veterinare atrag atentia cã sacrificarea porcilor bolnavi si pãstrarea cãrnii, chiar si la congelator, poate duce la reaparitia bolii în rândul porcilor reintrodusi în gospodãrie dupã încetarea focarului. Asta, deoarece virusul rezistã în stare de congelare pânã la 6 luni, iar odatã ce carnea a fost decongelatã, se reactiveazã si poate face din nou ravagii. Fermierii care nu anuntã la timp sau care încearcã sã ascundã faptul cã le-au murit porci în gospodãrie pierd despãgubirile acordate de stat si riscã amenzi de pânã la 5.000 lei. Numãrul focarelor de pestã porcinã africanã a ajuns la 677 în 132 de localitãti din opt judete din zonele de nord-vest si sud-est ale României.