spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Flacãra Unirii românilor de pretutindeni a ajuns la Primãria Vaslui: „Am venit sã te salut/Fratele meu de peste Prut | FOTO

- Advertisement -

PRIMIRE… Zeci de participanti la Marsul Reîntregirii Neamului”, mars care are ca punct final capitala Republicii Moldova, Chisinãu, pe 1 septembrie, au poposit luni seara la Vaslui. Osteniti, dar bucurosi cã au ajuns în orasul în care, cu sute de ani în urmã, Stefan cel Mare clãdise capitala Tãrii de Jos a Moldovei, initiatorii acestui mars dedicat Centenarului Unirii au spus cã se bucurã sã fie în mijlocul vasluienilor, oameni de o calitate aparte, primitori si cãldurosi. La Primãria Municipiului Vaslui, delegatia a fost primitã de cãtre secretarul Eduard Lãcãtusu, care a transmis în numele primãriei cele mai frumoase urãri pentru acesti temerari care, în Anul Centenarului, unesc gânduri, destine, sentimente de pe cele douã maluri ale Prutului.

Plecat-au 70 de la Alba Iulia… Parafrazând o celebrã poezie, în care este portretizat un viteaz luptãtor din Rãzboiul de Independentã, vasluianul Penes Curcanu, seara trecutã, un grup de aproape 30 de delegati care participã la Marsul Centenarului a poposit la Vaslui. Atunci când au plecat de acasã, de la Alba Iulia, erau cu mult mai multi, în jur de 70, au spus temerarii care au ajuns la Vaslui. Drumul lung si greu, intemperiile, oboseala si-au spus cuvântul fatã de o parte dintre participanti. Unii dintre ei au fãcut o pauzã, dar se vor alãtura pe ultima parte a marsului, de la Iasi la Chisinãu, capitala R. Moldova urmând sã fie punctul terminus al acestui mars care uneste românii de pe cele douã maluri ale Prutului, pe 1 septembrie. Secretarul Primãriei Vaslui, jrs. Eduard Lãcãtusu, i-a primit pe membrii delegatiei, i-a servit cu un pahar de apã, prãjituri si cafea, spunând cã municipiul Vaslui, altãdatã capitalã a lui Stefan cel Mare, este onorat sã fie parte a acestui mars al reîntregirii neamului.

„Si am venit sã te salut, Fratele meu de peste Prut”

Cu aceste scandãri, cu tobe si steaguri tricolore, delegatia de aproape 30 de persoane care participã la Marsul Reîntregirii a fost primitã cu pâine si sare la Primãria Vaslui, seara trecutã. În pragul institutiei, secretarul Eduard Lãcãtusu i-a asteptat pe acesti temerari, oameni de toate vârstele si toate profesiile, uniti de o singurã dorintã: ca România sã redevinã ce-a fost acum 100 de ani, o tarã unitã si puternicã, în care toti românii sã simtã cã sunt acasã, fãrã granite sau poduri între ei. În drumul lor spre Iasi, acolo unde vor sta în zilele de 25 si 26 august, participantii la mars au poposit în comuna Rosiesti, duminicã seara, iar luni dimineatã s-au pornit cãtre Vaslui. „Am fãcut un popas la Podu Înalt, dupã care, iatã, suntem la Vaslui. Ne bucurãm sã vedem cã suntem bine primiti si asteptati peste tot pe unde mergem, în aceastã lunã si jumãtate de când am plecat în acest mars. Peste tot pe unde am fost, am vãzut o altã Românie, în care oamenii nu-si mai doresc aceste granite. Sunt 278 de localitãti prin care am trecut pânã a ajunge la dvs, în acea Moldovã puternicã si unitã odinioarã, însã despãrtitã acum de granite. Pe 1 septembrie, atunci când vom ajunge la Chisinãu, ne dorim sã fi strãbãtut 300 de localitãti, în care sã transmitem mesajul nostru de unitate si reîntregire. Vã asteptãm pe 25 si 26 august la Iasi, la primul Congres al Reîntregirii Neamului, dupã care vom trece podul pe la Ungheni si ne vom îndrepta spre Chisinãu. Sã ne vedem cu totii, mii, zeci de mii de români la Chisinãu, pe 1 septembrie, sã arãtãm guvernantilor cã nu mai vrem sã fim despãrtiti. Este Anul Centenarului si se cheltuie milioane de euro pe tot felul de evenimente, dar se vorbeste prea putin de Basarabia”, a spus Stefan Lupu, unul dintre participanti. „Ne bucurãm cã ati ales sã popositi în municipiul Vaslui, un loc încãrcat de istorie. Vasluiul, ca oras, este strâns legat de perioada de domnie a lui Stefan cel Mare, când a fost capitala Tãrii de Jos a Moldovei. Aici a fost bãtãlia de la 10 ianuarie 1475, de aici au plecat nume mari din istoria României si tot de aici au plecat multi oameni la primul Pod de Flori de dupã Revolutie. Suntem strâns legati de unele localitãti din R. Moldova, cu care suntem înfrãtiti, precum Cahul sau Lãpusna, deci avem un prezent împreunã cu fratii nostri de peste Prut. Îmi doresc ca, într-un viitor cât mai apropiat, Prutul sã fie doar un simplu reper geografic, nu o granitã, ca acum”, a spus secretarul Primãriei Vaslui. Astãzi, temerarii participanti la Marsul Reîntregirii pleacã din Vaslui spre Iasi, urmând sã se opreascã în drumul lor la Solesti, la mormântul Elenei Doamna. „Vom fi mii de români, la 1 septembrie, în Piata Marii Uniri Nationale, pentru a arãta cã suntem un singur neam, o singurã voce”, au spus participantii, la final.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.