spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Bucuresteanca speriatã de judetul Vaslui: „În orice casã mergi, ti se pune mâncarea pe masã imediat” | FOTO

- Advertisement -

MAI BINE DECÂT ACASÃ… Gabi Balaban Mihalcea a venit pe 14 august în comuna Suletea, cãlcând pentru prima datã în judetul Vaslui! A fost însotitã  si de fetita ei. Aceasta a oferit un ajutor nesperat, comunei Suletea privind dotarea cu cãrti, hãrti, jucãrii si tot ce este necesar pentru cresã si Bibliotecã. Povestea donatoarei absolut necunoscutã care a venit pentru prima datã în Suletea si care s-a si îndrãgostit de comunã si de locuitorii ei este una savuroasã si v-o prezentãm prin „ochii” si scrisul donatoarei si a prietenilor ei.

Cum au fost cele douã zile petrecute la Suletea, vã invitãm sã cititi si poate faceti ca doamna Gabi: vizitati aceste locuri extraordinare!

„Pentru mine, anul acesta, 15 august a fost vizita în comuna Suletea. La niste oameni pe care i-am cunoscut pe internet, cu care am legat deja o prietenie si colaborare de aproape o lunã de când vorbim. Fãrã însã, sã-i si cunosc personal. Am fost invitatã la zilele comunei, am promis cã voi fi acolo. Asa cã, pe 14 august dupã amiaza, am sosit acolo.
Care a fost prima impresie când am ajuns? Cã este un loc plin de viatã. În general, satele sunt pustii.  Am ajuns la primãrie, l-am sunat pe domnul primar sã-i spun cã am ajuns. Mi-a spus cã este la stânã, la tãiat de berbecuti, pentru masa de a doua zi. Dar cã voi fi cazatã la noua bibliotecarã a comunei. M-am întâlnit cu gazda noastrã. Tânãrã, frumoasã, elegantã. Ne astepta cu masa si cu camerele pregãtite. Ne-a primit în casa pe care si-o construieste împreunã cu sotul ei. Pentru ei doi si pentru cele patru fete ale lor.  Pe 14 august seara, copiii satului au mers la biserica satului, la cimitirul din sat, cu tortele aprinse, în memoria eroilor români cãzuti în Primul Rãzboi Mondial.”, ne-a mãrturisit Gabi Balaban Mihalcea.

„Adormirea Maicii Domnului, o sãrbãtoare pe care n-o voi uita curând!”

„A doua zi de dimineatã, am fost la Biblioteca Comunei, cea care tocmai se redeschidea. La etajul Primãriei din comunã. Va fi acolo o salã de lecturã, pentru a le oferi copiilor si oamenilor din comunã, posibilitatea de a citi si acolo cãrti. De a petrece timp împreunã. De a asculta muzicã.
Tot pe 15 august, a fost si petrecerea din centrul satului, de la Teatrul de Varã. Unde au cântat si dansat câteva ore, Ansamblul de Dansuri „Ciobãnasul” din Suletea, Taraful Cãminului Cultural Suletea „Ion Spãtaru”, Ansamblul „Mugurelul” si Taraful „Fluierasul” din Vaslui si Ansamblul Folcloric „Stefan Vodã” din Chisinãu.  În afarã de ansamblul folcloric din Chisinãu, toate celelalte sunt formate din copii. E frumos sã vezi cã si la Suletea, existã oameni care se îngrijesc de viata copiilor din comunitate. Cã nu sunt lãsati de izbeliste, cã au preocupãri extra scolare, cã au pregãtiri sãptãmânale, cã participã la concursuri.
La aceastã sãrbãtoare, au fost multi dintre locuitorii comunei, precum si cei plecati în strãinãtate, dar veniti acasã în vacantã. Spre finalul programului artistic, a fost un foc de artificii, impresionant. Care a durat multe minute, mult peste ce am vãzut în Bucuresti.

Ce pot spune despre oamenii de la Suletea? Cã în orice casã mergi, ti se pune mâncarea pe masã imediat. Nu conteazã cã spui cã nu îti este foame. Ti se aduce mâncarea, de parcã le-ai fi spus cã îti este foame rãu! Am mâncat poale în brâu, cum nu mai mâncasem niciodatã. O pâine ca un cozonac, alãturi de lapte bãtut, de la vaca din gospodãrie. Plãcintã cu brânzã, peste, pui, grãtar de vitã… În plus, nu doar cã nu am cheltuit niciun leu de când am ajuns în Suletea, ba am plecat de acolo cu o sacosã plinã cu sticle cu vin, cu visinatã, dulceatã, compot, murãturi, struguri.  Am întâlnit la Suletea oameni minunati, cu care mã voi mai întâlni cu sigurantã. Dupã cele douã zile de la Suletea, mi s-a confirmat ceea ce am bãnuit dupã primele discutii cu domnul primar al comunei. Cã omul sfinteste locul. Cã si la Vaslui sunt oameni onesti, harnici. Cã oamenii de acolo mãnâncã sãnãtos (cu conditia sã producã ceea ce mãnâncã!), cã respirã un aer nepoluat. Cã se ajutã unul pe celãlalt, neconditionat. Am plecat de acolo cu o impresie frumoasã si promisiunea cã voi reveni. Cel mai sigur, în vacanta viitoare.”, ne-a mãrturisit Gabi Balaban Mihalcea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.