CHEMAREA SATULUI…Suletea a serbat „Zilele suletenilor de pretutindeni”, sãrbãtoarea comunei, altfel decât pânã acum, pe 14 si 15 august. Au fost marcate Zilele Diasporei, dedicate celor care au plecat peste mãri si tãri ca sã munceascã si acum au revenit acasã lângã pãrinti si copii. Peste 150 de suleteni plecati la muncã în Europa au venit la aceastã sãrbãtoare. Primarul Ciprian Tamas le-a pregãtit diasporenilor si o surprizã: a inaugurat pe 14 august o cresã nouã, o Bibliotecã comunalã si s-a dezvelit si bustul unui fiu al satului, amplasat în fata Scolii generale „Virgil Caraivan” din comunã. Ajutorul nesperat pentru cresã, grãdinitã si bibliotecã, prin donatii de cãrti si nu numai, a fost oferit de Gabi Balaban Mihalcea, o intelectualã care a venit pentru prima oarã în judetul Vaslui, de care se temea, dar unde a gãsit oameni de ispravã si s-a îndrãgostit de ei si de traditiile lor.
Zilele Diasporei din comuna Suletea, care s-au desfãsurat pe 14 si 15 august, au adus împreunã peste 150 de suleteni plecati la muncã prin lume. Acestia au venit acasã atât pentru a-si vedea familia, cât si pentru a participa pe 15 august la Hramul Satului. Au venit pentru a se întâlni cu prietenii plecati si ei în alte zãri, pe care îi mai vãd doar pe Facebook. Au participat alãturi de ei la comemorarea lui Virgil Caraivan, la dezvelirea bustului marelui om de culturã, fiu al satului, la inaugurarea bibliotecii si a cresei. Alãturi de ei, a venit si doamna Gabi Balaban Mihalcea, din Bucuresti, care a adus cu ea câtiva intelectuali de frunte ai tãrii. Pe 14 august, în curtea scolii din Suletea, a avut loc dezvelirea bustului celui ce a fost scriitor, agricultor si publicist Virgil Caraivan, al cãrui nume îl poartã scoala dar si centrul cultural din comunã.
De asemenea a avut loc inaugurarea sediului Asociatiei „Virgil Caraivan” ce functioneazã în clãdirea veche a scolii. Tot aici s-a inaugurat o salã a regretatului Gheorghe Focsa, de loc din Rãscani, primul director al Muzeului Satului Român precum si o galerie cu fosti si/sau actuali elevi, profesori, directori si primari ai comunei Suletea. Ziua a continuat cu o slujbã de pomenire la biserica Sf. Gheorghe, de la cimitir, unde au fost pomeniti profesori, primari, directori si elevi ai comunei, iar seara s-a încheiat cu un mars al suletenilor care au dus luminã de la cimitir la biserica din sat, unde s-a participat la prohodul Maicii Domnului. „Pe lângã faptul cã în fiecare casã ni se pune mâncarea si bãuturã imediat pe masã, am fost impresionati de arhitecturã traditionalã!!! Casele vechi sunt superbe! O sã fac multe poze. Anul acesta am avut curs de patrimoniu rural la masterat. Iar primul sot, cu care sunt aici, e arhitect. Asa cã, amândoi am apreciat foarte mult traditionalul! O sã va mai spun în viitor, când si ei avanseazã aici. Doamna decan a Facultãtii de Istorie, este profesor la Patrimoniul Rural. S-a oferit sã ajute la crearea muzeului satului. Pentru cã este specialitatea dânsei. Mai am de adunat si cãrti. Dar fiind vacantã, mai dureazã. Am fost sunatã si de la Iasi! Am prietene acolo. Au vãzut, au spus altor oameni si vor sã doneze cãrti. Le-am dat numãrul de telefon al domnului primar Tamas, cã e mai simplu asa. Oricum, mi-a plãcut foarte mult aici, e un loc deosebit, cu oameni minunati si cu multã traditie”, a spus Gabi Balaban Mihalcea, care ne-a promis cã va scrie despre impactul comunei Suletea si a oamenilor de aici asupra ei si a prietenilor sãi, intelectuali renumiti, care habar nu aveau cã judetul Vaslui si oamenii de aici sunt atât de iubitori de culturã si atât de buni la suflet.
Dupã culturã, a urmat distractia!
Pe 15 august, dupã ce a fost slujba la Biserica din comuna Suletea, pentru Adormirea maicii Domnului, s-a încins distractia. A avut loc o activitate deosebitã, organizatã de Primãria Suletea, Consiliul Local Suletea sub coordonarea neobositului, inimosului, primar Tamas Ciprian având alãturi de el o echipã deosebitã de colaboratori (consilieri locali, directorul de cãmin, preotii din comunã, angajatii din Primãrie, cadre didactice si foarte multi cetãteni ai comunei). A fost Ziua sulestenilor de pretutindeni, unde au cântat pe scenã: Ansamblul de dansuri „Ciobãnasul” al Cãminului Cultural Suletea, condus de prof. Silviu Popa si prof. Ionel Rosu; Taraful Cãminului Cultural Suletea „Ion Spãtaru”, condus de prof. Maria si Mihai Coman; Ansamblul Folcloric „Mugurelul” din Vaslui, condus de prof. Maria Cornea; Taraful „Fluierasul” din Vaslui, condus de prof. Mihai Cornea; Ansamblul Folcloric „Stefan Vodã” din Chisinãu-Republica Moldova, condus de maestrul emerit Tudor Ungureanu, care a încântat oamenii prezenti cu slagãrul „Mi-a venit un dor de casã”; Formatia „CulaiMusic” din Ghidigeni. Târziu, în noapte, totul s-a încheiat cu un frumos foc de artificii, unde primarul Ciprian Tamas a mentionat fiecare localitate si tãrile în care muncesc diasporenii din Suletea!
„Sunt foarte bucuros cã odatã cu aceastã a doua editie a Zilelor Suletenilor de Pretutindeni, ea devine deja traditie. De acum ei stiu de aceastã zi, unii chiar mi-au spus cã au venit special pentru a se întâlni cu prietenii din sat, multumindu-mi pentru initiativã. Voi face tot posibilul ca traditia aceasta sã fie mentinutã multi ani de acum încolo, indiferent dacã voi mai fi sau nu primar”, a spus Ciprian Tamas.