spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Duminica migrantilor bârlãdeni

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE…Ziua migrantilor români este sãrbãtoritã în prima duminicã dupã sãrbãtoarea Adormirii Maicii Domnului. Decizia a fost luatã de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în sedinta de lucru din 25-26 februarie 2009, ziua fiind dedicatã tuturor românilor migranti. Astfel, pe 19 august se va marca „Duminica migrantilor bârlãdeni”, printr-o manifestare organizatã de Protopopiatul Bârlad, CARP „Elena Cuza” Bârlad si Primãria Bârlad. Manifestarea începe la orele 9.30, în toate bisericile din Bârlad, unde cei veniti acasã din tãrile unde sunt la lucru, se vor ruga alãturi de cei de acasã, la Sfânta Liturghie. Va urma un Tedeum pe Espalanada Centrului Civic (platoul din fata Hotelului) si un spectacol sustinut de artisti locali. La orele 13.00 diasporenii sunt asteptati de edilul sef al Bârladului si de ceilalti organizatori, la Cinematograful „Victoria” sala de conferinte, pentru o dezbatere privind repatrierea migrantilor, ce pot face ei pentru oras si ce poate face orasul pentru ei.

Duminica migrantilor români este prãznuitã în prima duminicã dupã 15 august, adicã îndatã dupã ce crestinii ortodocsi marcheazã Adormirea Maicii Domnului, când o mare parte dintre românii plecati la studii sau la muncã în tãri strãine se întorc acasã, în vacantã sau în concediu. Prima duminicã dedicatã migrantilor români a fost prãznuitã în anul 2009, în urma hotãrârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din sedinta de lucru din 25-26 februarie. Aceastã duminicã este trecutã în calendar, la rubrica cu date importante, si inclusã în programele liturgice si pastoral misionare ale fiecãrei parohii. Aceastã hotãrâre a fost luatã în semn de apreciere si mângâiere fatã de românii care trãiesc departe de familiile lor si de tara natalã. „Anul acesta este prãznuitã pe 19 august, iar în aceastã duminicã se are în vedere, pe lângã mângâierea celor rãmasi acasã, întãrirea constiintei de români drept-credinciosi a celor plecati în strãinãtate. Mãrturia crestineascã si româneascã a celor care lucreazã sau studiazã în strãinãtate este deosebit de importantã pentru propovãduirea Evangheliei lui Hristos si a imaginii pe care tarã noastrã o are în ochii lumii.”, a precizat PF Daniel, Patriarhul României. O scurtã statisticã aratã cã aderarea României la Uniunea Europeanã, la începutul anului 2007 a determinat o migrare masivã a românilor în afara granitelor României. În anul 2010, în afarã tãrii munceau si locuiau aproape trei milioane de români. La acea datã, în clasamentul mondial privind emigratia, România se situa pe locul al optsprezecelea. Românii pleacã în tãri precum Italia, Spania, Ungaria, Israel, Statele Unite ale Americii, Germania, Canada, Austria, Franta si Marea Britanie. Acum suntem pe un loc fruntas în UE ca numãr de migranti, peste 5 milioane de români plecând la muncã în strãinãtate.

Rugãciuni si spectacol la Bârlad pentru diasporeni

Duminica migrantilor bârlãdeni, în organizarea Protopopiatului Bârlad, al CARP „Elena Cuza” si a Primãriei Bârlad este prãznuitã cu sãvârsirea Sfintei Liturghii în toate bisericile din oras si a slujbei de Te Deum, care are loc la orele 11.30 pe Espalanada Centrului Civic din fata Primãriei Bârlad, în care se multumeste lui Dumnezeu pentru împlinirea rugãciunilor si I se cere, pe mai departe, binecuvântarea si ajutorul. Dupã slujbã, protopopul din Bârlad, preotii, primarul si Mihai Nicolae, presedintele CARP Bârlad, împreunã cu migrantii credinciosii cautã sã identifice eventualele probleme cu care acestia se confruntã în mod curent, precum si solutiile necesare rezolvãrii lor. Rostul principal al acestei duminici speciale, pe lângã acela de a identifica nevoile reale ale comunitãtilor românesti din diaspora, este acela de a spori dragostea crestinã si conlucrarea frãteascã. Se are în vedere cã munca sau studiul în tãri îndepãrtate sã nu devinã îndepãrtare sau înstrãinare spiritualã între românii din aceeasi familie si din acelasi neam.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.