spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

DSVSA Vaslui linisteste populatia: Nu existã niciun focar de pestã porcinã în judet!

- Advertisement -

COMUNICAT…Directia Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor  Vaslui (DSVSA) aduce la cunostintã populatiei cã pe teritoriul judetului nu au fost diagnosticate cazuri de pesta porcinã africanã la porcii domestici sau la porcii mistreti.

Conform comunicatului trimis, DSVSA Vaslui precizeazã cã prin laboratorul zonal Iasi, a testat de la începutul anului si pânã în prezent un numãr de: 265 probe organe provenite de la porcii mistreti; 59  probe organe provenite de la porcii domestici din gospodãriile populatiei; 96  probe de sânge provenite de la porcii domestici din gospodãriile populatiei; 118 probe sânge de la porcinele din exploatatiile comerciale. Toate probele testate au avut rezultat negativ, nu a fost depistat virusul pestei porcine africane.  „Începând cu data de 8 august, prin decizia Centrului Local de Combatere a Bolilor al judetului Vaslui, au fost înfiintate douã puncte de dezinfectie rutierã la granita cu judetul Galati, respectiv în localitatea Blãgesti si localitatea Grivita. Aceste puncte au rolul de a efectua dezinfectia preventivã a mijloacelor de transport care intrã în judet din judetul Galati si de a efectua controale privind circulatia porcinelor, a cãrnii proaspete de porc si a produselor din carne de porc, având în vedere cã în judetul Galati în imediatã apropiere a granitei cu judetul Vaslui, au fost depistate cazuri de pesta porcinã Africanã la porcii din gospodãriile populatiei. Mentionãm faptul cã pesta porcinã Africanã nu se transmite la om.”, se mai mentioneazã în comunicatul trimis de cãtre medical veterinar Mitiu Ciupilan, directorul executiv al DSVSA Vaslui. Prin medicii veterinari oficiali si prin medicii veterinari de liberã practicã de la Circumscriptiile Sanitare Veterinare de Asistentã, DSVSA Vaslui monitorizeazã în permanentã starea de sãnãtate a porcinelor si atunci când apar suspiciuni de boalã recolteazã probe în vederea testãrii lor în laborator.

„Facem apel si pe acesta cale la crescãtorii de porcine sã tinã animalele în spatii închise, sã nu utilizeze în hranã lor resturi menajere provenite din spãlarea cãrnii, sã amenajeze dezinfectoare la intrarea în adãposturile de porcine si sã anunte imediat medicul veterinar atunci când porcii din gospodãrie se îmbolnãvesc sau apar cazuri de mortalitate. Crescãtorii de porcine au obligatia de a solicita medicului veterinar crotalierea (identificarea) tuturor animalelor din gospodãrie.”, mai precizeazã Mitiu Ciupilan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.