spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Zilele Comunei Suletea, altfel! Se „reparã” imaginea deformatã a vasluienilor | FOTO

- Advertisement -

NORMALITATE PREZENTATÃ DEFORMAT…Pe 14 si 15 august, comuna Suletea serbeazã „Zilele comunei” altfel decât pânã acum. Vor fi Zilele Diasporei, dedicate celor care au plecat peste mãri si tãri ca sã munceascã si acum revin acasã în luna august, lângã pãrinti si copii. Numai cã primarul Ciprian Tamas le-a pregãtit diaporenilor o surprizã: va inaugura Biblioteca comunalã si o cresã nouã. Acesta a primit ajutor, nesperat pentru a putea dota cu cãrti, hãrti, jucãrii si tot ce este necesar cresa si biblioteca, de la o intelectualã din Bucuresti, care a pus anunt pe OLX si cãruia primarul i-a cerut ajutorul. Povestea dintre donatoarea absolut necunoscutã si comuna Suletea de care Gabi Balaban Mihalcea s-a îndrãgostit este una savuroasã si v-o prezentãm prin „ochii” si scrisul donatoarei si a prietenilor ei.

„Pe pagina mea am promovat multi oameni care am crezut eu cã meritã. Cã fac ceva bun, cã sunt buni într-un domeniu. Mi-a plãcut sã scriu despre ei, despre ce fac. Ca sã fie cunoscuti, ca sã se bucure si altii de ce am primit eu, primind si ei la rândul lor. Dar sã promovez si sã laud un politician, nu as fi crezut. Si totusi, astãzi, fac si asta! Acum o sãptãmânã si ceva (în luna iulie – n.r.), am pus un anunt pe internet, cã donez câteva colectii de cãrti pentru copii mici. Am primit imediat multe mesaje. Cã nici nu stiam cui sã i le dau mai întâi. Începusem chiar sã mã gândesc sã sparg colectiile în cãrti pentru fetite si pentru bãieti. Sã se poatã bucura de ele mai multi copii.La un moment dat, am fost sunatã de un domn. Care mi-a spus cã este primar al comunei Suletea din judetul Vaslui. Cã îl intereseazã cãrtile pentru copiii din comunã. Au deschis de curând o grãdinitã si încearcã sã o doteze cu ce le lipseste si gãseste pe internet cã doneazã diferite persoane. Si cã dimineata, când are putin timp, cautã tot felul de lucruri. I-am spus cã-mi pare rãu, dar le-am promis. Însã, când se întoarce sora mea din vacantã, o sã vorbesc cu ea. Sã le dea cãrti, jucãrii si lucruri pentru fetite, care au rãmas mici nepoatelor mele. M-a impresionat atunci faptul cã un primar este preocupat de viata comunitãtii care l-a ales. De viata copiilor din comunã. L-am întrebat cîti ani are. Mi se pãrea tânãr dupã voce. Si asa si este. Are 38 de ani. A fost viceprimar al comunei de la 28 de ani. Si primar de la 32 de ani. Acum este la al doilea mandat. Mi-a spus cã si-a fãcut o echipã foarte bunã. Ne-am luat la revedere si ne-am urat succes. Totusi, ceva nu îmi dãdea liniste. Însã, m-am hotãrât! I-am spus cã, atunci când vine masina de la ei la Bucuresti, sã mã anunte cu o zi înainte sã-i spun unde sã vinã. Sã le dau ce si-au dorit pentru copiii mici ai comunei.”, scrie pe pagina ei, Gabi Balaban Mihalcea.

„Îmi era fricã sã mã opresc în judetul Vaslui!”

„De când am vorbit prima datã, mã gândeam cu o strângere de stomac, cã e sigur de la PSD. Dar, ce conteazã, mi-am spus. Dacã face treabã bunã, poate sã fie de oriunde. Abia astãzi am vãzut întâmplãtor, cã este de la PNL! O comunã din judetul Vaslui are primar PNL!!! Iar Bucurestiul în întregime este condus de primari PSD???!!!  Ne-a invitat pe 15 august la sãrbãtoarea comunei. I-am promis cã vom merge, cîti vom încãpea în masinã. Si cu portbagajul plin. I-am spus cã am cãlãtorit mult prin tarã, cã am fãcut turul tãrii… dar cã în judetul Vaslui nu am oprit niciodatã. <<Vã e fricã de violatori?>> <<Da. De ei, de bãtãusii de femei.. de betivi… Media ne aratã cã tot ce e mai rãu în tara asta, s-a adunat la Vaslui>>. <<Da, asa este. Suntem condusi de Media. Dar nu e chiar asa. Vã astept sã vã convingeti.>>. Mi-a spus cã vor deschide un Muzeu al Satului, care se va numi Virgil Caraivan. (…) Asa cã, stiu ce voi face la jumãtatea lunii urmãtoare! (august – n.r.) Voi merge la Vaslui. Sã mã bucur de o zi în mijlocul unor oameni, care cred eu cã meritã sã primeascã ce este mai bun de la viatã si sã nu fie judecati fãrã sã fie cunoscuti. Cãci violatori, agresori de neveste, hoti, betivi, sunt peste tot! Nu doar la Vaslui! Ba, chiar acolo unde te astepti cel mai putin! Existã frumusete în lume, chiar si acolo unde ni se spune cã e doar urât!
Am vãzut normalitatea într-un loc ce ni se prezintã deformat.”, a mai scris Gabi Balaban Mihalcea.

Ecou incredibil: sute de cãrti si materiale didactice pentru Bibliotecã si Cresã!

Pe 14 august, se va deschide printr-un mare eveniment, Biblioteca Comunalã. „Dupã ce am scris, din comentariul primarului am vãzut cã vor sã lanseze si o monografie a satului Rãscani. Si cã ar avea nevoie de ajutor pentru publicarea acesteia. Am fost impresionatã de reactiile multor oameni care au citit ce am scris. Si cum si-au oferit ajutorul imediat.  Prima a fost Oana Marinache, de la Asociatia – Editura Istoria Artei de la care am primit peste 30 de cãrti si brosuri. Toate, foarte valoroase. A urmat apoi Anca Ciulin, Mara Chiritescu, Camelia Botezatu si prof. Ion Bansoiu, de la Editura Paidea, oferindu-se sã publice Monografia comunei Rãscani. Biblioteca o sã primeascã si de la Editura Vremea câteva cãrti, atunci când cei de la editurã se vor întoarce din vacantã. Mi-am propus sã strâng 100 de cãrti pentru noua Bibliotecã. În ultima sãptãmânã au mai donat cãrti prietena mea Elena Negulei, Iulia Cri, Carmen Monica Bãrbulescu, Irina Tenovici. Sunt pregãtite cãrtile, jucãriile si materialele didactice primite de la doamna decan al Facultãtii de Istorie a Universitãtii din Bucuresti. Care a rãspuns imediat acestei campanii care creste în fiecare sãptãmânã.  Toate aceste materiale sunt pentru copiii de la cresã, grãdinitã si scoalã. Oameni minunati mi-au scris sau m-au sunat ca sã ofere. Am avut o surprizã de proportii! 180 cãrti primite pentru Biblioteca din Comuna Suletea! De la o doamnã care nu mã cunoaste, dar m-a contactat pentru cã a vãzut pe Facebook aceastã campanie initiatã absolut întâmplãtor. Desi, nimic nu e întâmplãtor! Doamna se numeste Iulia Crineanu si este din Bucuresti. Mã bucur cã a rãspuns unor simple cuvinte scrise de mine pe Facebook. Cã mai existã oameni care rezoneazã cu anumite idei, gesturi.

Când am început campania de strângere a cãrtilor pentru Cresa si Biblioteca Comunalã din Suletea, nu mi-am imaginat cã vor fi atât de multe persoane care vor rãspunde pozitiv. Am primit multe mesaje si telefoane. Unul dintre mesaje a venit de la doamna decan al Facultãtii de Istorie a Universitãtii din Bucuresti, Nitu Florentina. Mi-a scris imediat ce a vãzut. Sã-mi spunã cã are cãrti, jucãrii si materiale didactice pentru copii. Si cã doreste ca acestea sã ajungã la copiii din Comuna Suletea.
Cã, de asemenea, Facultatea de Istorie poate ajuta administratia comunei Suletea în actiunea de realizare a unui muzeu al satului (doamna decan fiind profesor chiar la Patrimoniu Rural). Asa cum mi-a spus domnul primar cã îsi doresc sã aibã în comunã. Si sã publice prin editura universitãtii, monografia satului Rãscani, la un pret foarte bun.

Vreau, de asemenea, sã arãt cã existã si primari buni, care îsi doresc sã facã ceva bun pentru comunitatea care i-a ales si angajat. Si mai ales, sã întelegem cât mai multi, cã si în judetul Vaslui sunt oameni minunati. Cã cei din judetul Vaslui nu sunt toti asa cum ni se dã de înteles urmãrind presa, oricare ar fi aceasta.”, a încheiat Gabi Balaban Mihalcea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.