BÃTAIE DE JOC
REVOLTÃTOR…Desi mai era o orã pânã la sfârsitul programului, vizibil deranjat si pe picior de plecare, medicul i-a spus pacientei aflate în suferintã cã lista de consultatii este ocupatã pânã în luna septembrie dar poate merge la cabinetul privat.
NEPÃSARE…Din ce în ce mai multi vasluieni se plâng de comportamentul medicilor, care în loc sã-si facã treaba în spitalele si policlinicile unde sunt angajati si de unde ridicã salariile de mii de euro, continuã sã-i directioneze spre cabinetele lor private, cu scopul de a se îmbogãti si mai mult. O femeie din municipiul Vaslui s-a adresat ieri unui medic specialist din cadrul Policlinicii, având la ea biletul de trimitere eliberat de medicul de familie. Desi era ora 14:00 în momentul în care a ajuns în Ambulatoriu, iar cabinetul se închidea la 15:00, aceasta a fost refuzatã de specialist, pe motiv cã lista de asteptare e ocupatã pânã în luna septembrie. „Eram doar eu pe holurile acelea, nu erau cozi, nu stãtea nimeni la usa lui. Mi-a spus cã nu mã poate consulta, pentru cã lista e plinã pânã luna viitoare. A refuzat sã mã consulte desi mã simteam foarte rãu. Mi-a spus cã am douã variante: sã mã duc la Urgente la spital, sau la privat. Am sã mã duc la privat, la Iasi, cã doar de asta contribuim la sistemul de sãnãtate” ne-a spus revoltatã femeia.
În aprilie 2018, imediat dupã cresterile de salarii din domeniul sanitar, secretarul de stat Raed Arafat venea cu propunerea ca medicii sã aleagã între stat si privat, pentru ca pacientul sã nu mai fie plimbat între cele douã sectoare. Iatã ce declara acesta în urmã cu cinci luni. „Pasul de a creste veniturile personalului din sãnãtate este unul foarte important însã acesta trebuie sã vinã si cu alte mãsuri, una si cea mai importantã din punctul meu de vedere este delimitarea sectorului privat comercial de cel public si stabilirea unor reguli foarte clare care sã ajungã chiar si la interdictia de a lucra simultan în ambele sectoare, nestiind niciodatã dacã medicul sau asistentul este loial locului de muncã din sectorul public si dacã într-adevãr acesta deserveste interesul pacientilor corect sau încearcã sã-i plimbe între cele douã sectoare si sã-i facã sã plãteascã cât mai mult posibil fãrã a tine cont de posibilitãtile lor si problemele lor”. Asa cum era de asteptat, propunerea lui Raed Arafat a fost aspru criticatã de medici, care reclamau faptul cã o astfel de mãsurã ar încãlca legea dreptului la muncã. „În sistemul sanitar românesc, ambulatoriul de specialitate din privat si din public este rãmas în urmã, este subdimensionat fatã de nevoile populatiei. A interzice medicilor, care în mod normal, dimineata, practicã medicina în spitale publice, ca în timpul lor liber, dupã-amiaza, sã aibã un cabinet privat sau în contract cu CNA, este o chestie care ar dezavantaja sistemul ambulator si ar încãrca foarte mult spitatele”, declara, la acea vreme, Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor din România
Propunerea a cãzut, sistemul joacã în continuare ping-pong cu bolnavii
BATJOCURÃ…Propunerea lui Arafat a dispãrut subit din dezbaterea publicã si odatã cu ea si posibilitatea ca pacientii sã nu mai fie bãtaia de joc a unor medici tot mai avizi dupã bani. Un astfel de caz s-a petrecut ieri, la Policlinica din Vaslui, acolo unde o femeie care avea bilet de trimitere de la medicul de familie a fost trimisã la plimbare de cãtre medicul specialist, nu înainte de a fi îndrumatã cãtre privat. „Medicul de familie mi-a dat trimitere la specialist pentru investigatii amãnuntite. Era ora 14:00 când am mers cu trimiterea la policlinicã. Acolo am observat cã nu era niciun om pe la usile cabinetelor, desi programul era pânã la ora 15:00. Când am intrat la medicul specialist, acesta mi-a spus cã investigatiile se fac doar pe bazã de programãri, iar lista e plinã pânã în luna septembrie. Mi-a dat douã variante. Sã mã duc la Infectioase, la Urgente, sau la privat. Era ora 14:00, iar medicul nu avea halatul pe el. Avea o borsetã prinsã de umeri, se pregãtea sã plece, desi programul de consultãri era pânã la ora 15:00. Nu era absolut nimeni pe holul acela, eram doar eu. El, conform programului, trebuia sã mai stea o orã în Policlinicã, dar a refuzat sã mã consulte, pe motiv cã lista e închisã. Nu mi se pare normal cum a procedat, mai ales cã eu mã simteam foarte rãu. Stând în usã m-a întrebat ce probleme am, apoi mi-a dat cele douã variante: privat sau Urgente spital. Dacã toti cei care ne prezentãm în Policlinicã avem doar astea douã optiuni, atunci cred cã medicii care lucreazã la Urgente, si care se plâng cã nu mai fac fatã numãrului mare de pacienti, ar trebui sã vorbeascã cu colegii lor din Ambulatoriu, sã le cearã explicatii: de ce pleacã mai devreme de la locul de muncã, de ce nu oferã consultatii în timpul programului? Dacã urmez traseul normal, medic de familie, trimitere la medic specialist, nu e bine, cã listele sunt închise. Atunci, la cea mai micã întepãturã, la cea mai micã durere, chemãm salvarea, sã ne ducã direct la Urgente. Am sã urmez sfatul medicului specialist, pentru cã nu am încotro, si am sã mã duc la privat, dar nu în Vaslui, ci la Iasi, cã doar de asta contribuim la sistemul public de sãnãtate, sã ni se spunã cã listele sunt închise”, ne-a declarat vasluianca. Zilnic, sute de vasluieni bat drumul Policlinicã – Spital – Cabinete Private, din cauza birocratiei si intereselor ascunse ale cadrelor medicale.