FESTIVAL… Serile Filmului Românesc continuã azi, de la ora 21:45, în Teatrul de Varã, cu documentarul “România neîmblânzitã”. Pânã atunci, însã, vasluienii sunt invitati sã participe la câteva activitãti culturale interactive. La ora 18:00, în Parcul Copou, Delia Calancia, cea mai tânãrã autoare de cãrti de copii, va sustine un atelier de povesti si desene. Apoi, de la ora 19:00, Desiree Halaseh va vorbi despre cãlãtorii si experientele sale din Asia.
România neîmblânzitã este un amplu documentar despre fauna si vegetatia de pe teritoriul României. Filmul dezvãluie frumusetea nealteratã si, totodatã, fragilã a naturii ce reprezintã inima României, prezentând viata sãlbaticã a animalelor în decursul celor patru anotimpuri. Vocea acestui documentar îi apartine actorului Victor Rebengiuc, cãruia îi este dedicatã aceastã editie a festivalului. Parte a proiectului Centenar si realizat în colaborare cu Auchan, ONG-ul TENT si Casa de Productie Britanicã Off the Fence, lungmetrajul este regizat de Tom Barton.
Delia Calancia: “Îmi doresc sã devin ilustratoare când voi fi mare”
Delia Calancia a terminat clasa a IV-a, este cititoare împãtimitã si artistã în toatã puterea cuvântului. De desenat, deseneazã de când se stie, iar de citit, citeste de la 5 ani cam tot ce-i picã sub privirile curioase. Nu-i de mirare cã, împletindu-si cele douã mari pasiuni, pânã la urmã a ajuns sã deseneze ce citeste si sã nãscocescã istorii incredibile pe care apoi le ilustreazã. Pe deasupra, Delia este mare iubitoare de cãlãtorii de-adevãratelea sau cu gândul: si-a propus de micã sã viziteze toate muzeele lumii, însã unde nu poate ajunge cu trenul sau cu avionul îndrãzneste sã ajungã cu imaginatia. “Desenez de foartã multã vreme si de când mã stiu am spus tuturor cã îmi doresc sã devin ilustratoare când voi fi mare. La un moment dat, tata a început sã punã desene de-ale mele pe Facebook, desene care au fost plãcute de destul de multã lume. Acum ceva vreme, o doamnã extraordinarã de la Editura Humanitas l-a contactat pe tata si i-a propus, dat fiind faptul cã am un stil aparte de a desena, sã facem o carte cu ilustratiile mele. Asa s-a nãscut ”O zi din viata Deliei”, pornind de la desenele de pe Facebook”, a povestit Delia, în cadrul unui interviu în Observator Cultural.
“Cu Desiree vezi miliardele de ochi ai Indiei clipind printre rânduri”
Desiree Halaseh este autoare cãrtii “Spatiul dintre nori”, un jurnal de cãlãtorie în care îsi povesteste experientele si oamenii pe care i-a întâlnit în Asia. Aventura a început în 2015: “Am plecat de acasã cu un rucsac de noua kile si cam atât. Lãsasem în urmã tot ceea ce nu mã mai definea, casã, masã, serviciu, pentru a urma calea mai putin bãtutã a femeii singure pe drum. Când ajung, sãrut pãmântul si mã las în voia sortii. Am renuntat sã mai fiu un bolnav care se respectã jucându-mã de-a doctorul cu cei din jur. Mã tratez în mahalale cu leacuri bãbesti, mã lovesc de propriile limitãri si sper cã ies în viatã sã mai spun povestea”, spune Desiree Halaseh. „Cu ea distantele dispar. Cu Desiree vezi miliardele de ochi ai Indiei clipind printre rânduri. Cu Desiree simti mirosurile si gusturile subcontinentului la fiecare paginã. Desiree te-a bãgat în rucsacul ei si te-a dus acolo, în haosul din care s-a nãscut civilizatia. Si la fiecare filã întoarsã te molipsesti încet, dar sigur de bucuria de a pleca de nebun în lume. “Spatiul dintre nori” este o carte-fertilizator, care hrãneste nomadul din tine”, spune despre Desiree, Raluca Feher, autoarea volumelor ”America dezgolitã de la brâu în jos”.