spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Mii de mistreti vor fi ucisi în urmãtoarele 3 luni, la Vaslui, fermierii se plâng cã vor ajunge la faliment

- Advertisement -

NEBUNIE… Decizia Ministerului Mediului si Pãdurilor, care impune vânarea tuturor mistretilor din tarã, pe motiv cã poartã virusul pestei porcine, a provocat stupoare la Vaslui. Nu mai putin de 1.000 de mistreti, din cei aproape 2.000 existenti pe fondurile de vânãtoare ale AJVPS Vaslui, vor trebui împuscati la foc automat, în urmãtoarele sase luni, considerându-se cã acestia pot rãspândi pesta porcinã africanã în judet. Pe Valea Prutului, fermierii sunt si mai speriati si spun cã deciziile Guvernului, prin care culturile în care intrã mistretii trebuie distruse, a provocat nemultumiri. “Se va întâmpla o nenorocire, pentru cã nu ne vor mai plãti recoltele de porumb, celor de pe Valea Prutului, aici unde se stie cã turmele de mistreti din R. Moldova trec Prutul si atacã lanurile noastre cu porumb”, spune un fermier din zona Vãii Prutului.

“Se aprobã cote de interventie pentru specia mistret pentru perioada de vânãtoare 2018 -2019, suplimentar cotelor de recoltã aprobate prin Ordinul ministrului apelor si pãdurilor nr. 540 / 15.05.2018 privind aprobarea cotelor de recoltã pentru unele specii de faunã de interes cinegetic, la care vânãtoarea este permisã, pentru perioada de vânãtoare 15 mai 2018 – 14 mai 2019. Cotele de recoltã suplimentare nerealizate revin noilor gestionari de la momentul preluãrii dreptului de gestionare a faunei cinegetice. Cotele suplimentare de interventie pentru specia mistret se realizeazã în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin în toate fondurile cinegetice neafectate de virusul pestei porcine africane, prin metodele de vânãtoare prevãzute de Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltãrii rurale nr. 353/2008 privind autorizarea, organizarea si practicarea vânãtorii, cu modificãrile si completãrile ulterioare. În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoarea a prezentului ordin pe tot cuprinsul tãrii se vâneazã integral speciile de prãdãtori cu pãr si pene admise la vânãtoare”, este ordinul de ministru care a produs mare nemultumire în judetul Vaslui. La Asociatia judeteanã a vânãtorilor si pescarilor sportivi, presedintele Vasile Negru spune cã are o sarcinã foarte grea. “În termen de trei luni, va trebui sã împuscãm în jur de 360 de mistreti de pe fondurile noastre de vânãtoare. Pânã la finele anului, va trebui sã împuscãm în jur de 1.000 de mistreti”, a spus Vasile Negru, presedintele AJVPS Vaslui.

Fermierii de pe Valea Prutului protesteazã: “Ne bagã în faliment, turmele de mistret trec Prutul si nimeni nu ia mãsuri”

În zona Vãii Prutului, stare de nemultumire atinge cote maxime. Conform ordinului ministrului Agriculturii, Petre Daea, “în focarele care au fost declarate ca urmare a depistãrii bolii la mistreti, se interzice dislocarea plantelor, consumate partial sau neconsumate. Plantele vor fi neutralizate la fata locului de cãtre fiecare proprietar sau utilizator de teren agricol. Toate suprafetele agricole din zonele cu pestã porcinã africanã, în focarele care au fost declarate ca urmare a depistãrii bolii la mistreti vor fi verificate, înainte de recoltare, iar zonele afectate de mistreti vor fi izolate prin benzi arate si se va realiza neutralizarea plantelor, la fata locului, de cãtre proprietarul terenului agricol. Este interzisã recoltarea plantelor de pe zonele afectate, în focarele care au fost declarate ca urmare a depistãrii bolii la mistreti. Este interzisã recoltarea plantelor de pe zonele afectate, în focarele care au fost declarate ca urmare a depistãrii bolii la mistreti”. “Vom fi în faliment, ca urmare a ordinului acesta de ministru. Stiti ce se va întâmpla? Va scãdea pretul porumbului pe care noi îl livrãm în port, pentru cã se va spune cã provine din zona Vãii Prutului, aici unde mistretii care provin din focarele existente în R. Moldova, trec Prutul si atacã lanurile noastre cu porumb. Avem un an agricol foarte bun, cu productii record la porumb, dar iatã cã apare un ordin de ministru care ne duce în sapã de lemn”, spune unul dintre fermierii de pe Valea Prutului. Culmea, anul acesta au fost plantate în aceastã zonã cele mai mari suprafete cu porumb din ultimii 20 de ani, dar pesta porcinã africanã si indiferenta autoritãtilor fatã de situatia de la granita cu R. Moldova va crea mari probleme economice firmelor agricole din zonã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.