spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Crescãtorii de porci vasluieni sunt speriati de gripa porcinã

- Advertisement -

TENSIUNE MAXIMÃ… În mai multe judete, zeci de mii de porci au fost sacrificati pânã acum, în zone considerate ca fiind focare de pestã porcinã africanã. La Vaslui, se resimte în rândul fermierilor o oarecare tensiune, pentru cã persistã întrebarea: „Oare când ne vom trezi si noi pe cap cu aceastã pacoste?”. Mai multe institutii de profil din judet, care monitorizeazã evolutia stãrii de sãnãtate a animalelor, au lansat o informare cãtre populatie, sã fie foarte atentã în perioada imediat urmãtoare si sã anunte autoritãtile, în cazul în care observã simptome ciudate la porcii din gospodãrie. De altfel, Prefectura si Directia Sanitar Veterinarã au anuntat cã toti primarii trebuie sã ia mãsuri în aceste zile, pentru a crea locuri speciale, în afara localitãtilor, în care sã fie îngropati porcii sacrificati, pentru cazurile în care pesta porcinã loveste si la Vaslui.

„Având în vedere evolutia agresivã a pestei porcine africane în România, în conditiile în care gradul de contagiozitate este extrem de ridicat pentru efectivele de suine, atât din exploatatiile non profesionale, cât si din exploatatiile comerciale, vã aducem la cunostintã cã este imperios necesar sã tineti cont de urmãtoarele aspecte: primele semne ale pestei porcine africane (PPA) pot fi cu greu observate; simptomele pestei porcine africane (PPA) apar mai ales în formele preacute sau acute; fermierii pot observa cu usurintã o serie de manifestãri care indicã îmbolnãvirea porcilor cu pesta porcinã africanã (PPA) astfel: un deces inexplicabil în efectivul de porci, este semn clar cã trebuie sã vã alarmati, sã raportati situatia atât medicului veterinar, cât si autoritãtilor sanitar-veterinare. O febrã ridicatã, de circa 40-42 de grade Celsius, este un alt posibil semn al îmbolnãvirii porcilor cu PPA. Porcii bolnavi cu PPA prezintã înrosiri ale pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisã. Acest simptom apare mai ales în vârful urechilor, la coadã, pe piept si/sau în zona abdomenului. Pierderea poftei de mâncare a animalului este un alt semn care trebuie sã vã îngrijoreze. Porcii cu PPA îsi pierd energia, devin apatici si înainte de deces cu 24-48 de ore îsi pierd coordonarea motricã, iar scroafele bolnave de PPA avorteazã. Boala afecteazã în mod egal masculii si femelele, iar îmbolnãvirea nu este influentatã de vârstã”, este informarea transmisã populatiei din judetul Vaslui, în aceste zile tensionate, în care patronatele din industria cãrnii acuzã manevre din partea UE pentru a face România dependentã de carnea de import, în timp ce efectivele noastre de porci sunt lichidate. Sunt si o serie de obligatii care revin crescãtorilor de porcine, respectiv sã creascã porcii în spatii împrejmuite, în adãposturi închise, cu respectarea conditiilor de igienã, microclimat si bunãstare, sã elimine posibilitatea de a veni în contact cu porci strãini de curtea acestora, cu porci mistreti sau cu alti proprietari de porci domestici si sã nu intre în adãposturile unde sunt crescuti porcii, cu încãltãmintea si hainele purtate pe stradã, pe domeniul public. Este recomandatã chiar dezinfectia la intrarea în adãpost, prin punerea unei tãvite cu paie îmbibate în solutii dezinfectante. În plus, nu trebuie cumpãrati purcei din locuri necunoscute, fãrã a fi identificati (cu crotalie) si fãrã certificat sanitar veterinar de sãnãtate eliberat de medicul veterinar de liberã practicã împuternicit, iar cei care cred cã au observat schimbãri la efectivele de porci din gospodãrie trebuie sã anunte imediat medicul veterinar de aparitia oricãror semne de boalã sau mortalitate la animalele proprii.

Vãnãtorii din judet, sfãtuiti sã nu dea apã sau resturi provenite de la tãierea porcilor mistreti

Proprietarii de animale din judetul Vaslui sunt anuntati sã nu hrãneascã animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gãtitã în familie, iar „dacã existã vânãtori în familie, care aduc carne de mistret, sub nicio formã sã nu dea porcilor apa provenitã de la spãlarea cãrnii sau a resturilor de carne”. Se mai recomandã sã nu fie scoase scroafele sau vierii din exploatatie în scopul montei cu animale din altã exploatatie si sã nui se foloseascã în hrana animalelor iarbã culeasã de pe câmp, pentru cã ea ar fi putut sã vinã în contact cu porci mistreti bolnavi. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii ai cãror porci sunt identificati (crotaliati) si înregistrati in Sistemul National de Înregistrare si Identificare a Animalelor vor fi despãgubiti de cãtre stat, la pretul de piatã al animalelor

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.