spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

La multi ani, îngerilor salvatori!

- Advertisement -

LA CEAS ANIVERSAR…Sâmbãtã a fost ziua lor, a celor de la Serviciul de Ambulantã. De 112 ani rãspund cu promptitudine si profesionalism nevoilor cetãtenilor. De multe ori au renuntat la mâncare, la odihnã ca sã fie în slujba pacientilor! De aceea, considerãm cã o datã pe an meritã sã le spunem, din tot sufletul, „La multi ani”!

Ambulanta a împlinit sâmbãtã, 28 iulie, 112 ani de la prima „Salvare” din România, apãrutã în 28 iulie 1906, la initiativa profesorului dr. Nicolae Minovici. La acea vreme, România era al III-lea stat european cu serviciu de ambulantã, dupã Olanda si Austria. În anii de activitate continuã în slujba sãnãtãtii, în conditii de multe ori potrivnice (rãzboi, epidemii, dotãri precare tehnice si medicale), ambulanta a urmãrit tot timpul sã „apropie actul medical calificat de locul accidentului”, dupã cum teoretiza pentru prima datã în lume tot profesorul dr. Nicolae Minovici.

„Ziua ambulantei”, la cea de-a patra editie

La împlinirea celor 112 ani de luptã contra-cronometru pentru salvarea de vieti, având în vedere cã ne aflãm si în anul Centenarului, este pentru prima datã când Ziua Nationalã a Ambulantei s-a sãrbãtorit în afara Capitalei. Salvatorii au dorit astfel sã marcheze ziua lor la Alba Iulia, orasul unde s-a consfintit înfãptuirea Marii Uniri, acum 100 de ani, iar sub sloganul „Totdeauna si tuturor, gata pentru ajutor”, Asociatia Serviciilor de Ambulantã din România si Federatia Nationalã Sindicalã „Ambulanta” din România au organizat un eveniment grandios. Dupã intonarea imnului României si cel al Ambulantei si câteva discursuri ale invitatilor, care i-au felicitat pe ambulantierii din toatã tara pentru efortul pe care îl depun zilnic în încercarea de a salva cât mai multe vieti si le-au urat La mulți ani!”, a urmat o paradã demnã de Centenar. La festivitate au fost prezente toate Serviciile de Ambulantã Judetene, printre care si cel de la Vaslui. „A fost o festivitate organizatã cu foarte mare fast. Printre invitati s-a numãrat doamna ministru al Sãnãtãtii, Sorina Pintea, domnul secretar de stat, Raed Arafat, oficialitãti locale si judetene din Alba Iulia, dar si reprezentanti ai tuturor Serviciilor de Ambulantã din tarã. Fiecare judet a participat cu un echipaj. Dupã festivitate, a avut loc o demonstratie pentru persoanele care se aflau în piatã, o simulare a unui accident rutier. În ceea ce ne priveste, considerãm cã a fost un eveniment onorant. Ziua Ambulantei a fost sãrbãtoritã asa cum se cuvine si la nivel local. Serviciul de Ambulantã Judetean Vaslui a organizat, sâmbãtã, Ziua Portilor Deschise în sensul cã am avut, în fiecare oras, câte un cort si câte un echipaj medical care a acordat asistentã medicalã tuturor celor care au solicitat acest lucru”, ne-a declarat Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui

Profesionalism în ciuda deficitului de personal si a parcului auto depãsit

Serviciul de Ambulantã Judetean Vaslui îsi desfãsoarã activitatea în municiul Vaslui si în întreg judetul prin cele patru substatii. Colectivul uman nu este foarte numeros, SAJ Vaslui având 229 de angajati, dintre care opt medici. În ceea ce priveste parcul auto, lucrurile nu se prezintã deloc bine, la nivel judetean fiind alocate doar 29 de ambulante. Situatia s-ar putea îmbunãtãti în viitorul apropiat, prin cooptarea în echipa medicalã a mai multor medici rezidenti, dar si prin achizitionarea de noi salvãri. „Avem opt medici care profeseazã efectiv, dar în afarã de acestia mai avem medici rezidenti, în anul I, anul II si anul III, care fac rezidentiat pe post si care urmeazã sã se alãture echipei noastre în cursul anului 2018 si 2019. Dupã ce vor termina rezidentiatul îsi vor ocupa posturile definitive la statia Husi, la statia Bârlad, la Vaslui si la Negresti. De exemplu, la finalul acestui an, la statia Bârlad, vor veni doi medici care-si vor termina rezidentiatul. În ceea ce priveste parcul auto, avem 29 de ambulante functionale, dar zilnic cade câte una. Problema ambulantelor care se stricã nu este doar la nivelul judetului Vaslui, este o problemã cu care se confruntã întreaga tarã”, a mai precizat Aurora Popa. Prezent la festivitãtile organizate cu ocazia Zilei Ambulantei, Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgentã, a spus cã pânã la sfârsitul anului vor fi achizitionate 500 de ambulante, urmând ca numãrul lor sã creascã la 1250 anul viitor. „Noi sperãm cã anul ãsta, dupã ce ne-am consultat inclusiv cu doamna ministru (Sorina Pintea – n.r.), o sã ajungem, cel mai probabil, cu 500 de ambulante în tarã, de diferite tipuri. Pânã la sfârsitul anului viitor, totalul ambulantelor pe care le vom lua prin primul proiect pe fonduri europene, care e în jur de 120 de milioane de euro, atinge 1250 de ambulante per total, pentru Ambulantã si pentru SMURD. Asta va fi anul acesta si anul viitor si sper ca primele sute din ele sã ajungã pânã în luna decembrie” a afirmat Raed Arafat.

Au salvat o viatã în drum spre casã

Dacã la Alba Iulia au fost doar martorii unei simulãri a unui accident rutier, în drum spre casã, ambulantierii vasluieni si-au luat în serios rolul de salvatori. Si asta pentru cã, în timp ce se deplasau spre Vaslui, membrii delegatiei au fost martoriii unui eveniment rutier, în dreptul localitãtii Câmpulung Moldovenesc. În urma accidentului, o femeie a rãmas încarceratã în masinã. Misiunea de salvare a victimei a fost coordonatã de doctorul vasluian Awad Mohamad, care a fost ajutat de colegii sãi de la SAJ Vaslui.

„La multi ani, oamenilor din linia întâi”


La ceas aniversar, sefa SAJ Vaslui le-a urat colegilor salvatori multã putere de muncã si sã iasã învingãtori, tot timpul, din competitia cu moartea. „Anul acesta se împlinesc 112 ani de luptã contra cronometru pentru salvarea de vieti omenesti. De-a lungul anilor s-au schimbat multe: de la cãrutele cu cai, la ambulantele dotate asemenea unor spitale pe roti. Un singur lucru a rãmas acelasi: dorinta personalului medical de a alina durerea semenilor si sufletul pe care îl pun în orice misiune. Sunt oamenii din prima linie si iau cu ei, dupã fiecare interventie, parte din fericirea celor salvati sau din durerea celor rãmasi fãrã cei dragi. Eu le doresc sã-si pãstreze puterea de muncã si chiar dacã pleacã mereu în competitie cu moartea de la aceeasi linie de start, ei trebuie sã ajungã primii la pacienti”, a fost mesajul transmis de Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui. (F.G.)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.