- Advertisement -
NOROCOȘI Eclipsa totală de Lună, s-a văzut și la Bârlad, cu puțin timp înainte de finalul totalității, după orele 1.00. Imaginea a fost realizată de la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, de către muzeograful Dumitru Ciprian Vântdevară, președintele Astroclubului „Perses” din localitate.
Zeci de bârlădeni prezenți la Observatorul astronomic din Bârlad, au așteptat înfrigurați, alături de membri Astroclublui „Perseus” și muzeograful Ciprian Vântdevară, risipirea norilor care i-a împiedicat să urmărească de la început cea mai lungă eclipsă de lună din sec.21, care a avut loc ieri noapte. Până la urmă, pentru cei mai răbdători, așteptarea a dat roade și norii s-au rispit. Eclipsa a început cu ora 20.14, a continuat târziu în noapte, încheindu-se astăzi dimineață, la ora 2.28. Din România eclipsa a fost vizibilă în întregime, acolo unde condițiile meteo au permis, maximul producându-se la ora 23.21 (ora de vară). Din nefericire, la Observatorul Astronomic din cadrul muzeului bârlădean, din cauza norilor ea s-a văzut după orele 1.00.
Ultima eclipsă totală de Lună observabilă din țara noastră în astfel de condiții a avut loc pe 15 iunie 2011. Mai mult de atât, ieri, 27 iulie 2018, planeta Marte s-a aflat aproape de Lună, distanța unghiulară fiind de 6,4 grade. Ca spectacolul ceresc să fie complet, noaptea tecută planeta Marte a fost la opoziție. Când o planetă se află la opoziție o putem observa în cele mai bune condiții pe cer toată noaptea, având maximul de strălucire și diamentrul aparent maxim vizibil prin telescop.
- Advertisement -