SE SCHIMBÃ FOAIA… Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, a anuntat ieri cã s-a deschis în mod oficial groapa de la Rosiesti, dar a lansat si un avertisment cãtre populatia judetului: toatã lumea trebuie sã înteleagã cã se trece la colectarea selectivã a deseurilor, adicã deseurile de sticlã, plastic, carton vor fi depuse de populatie în containere speciale, altfel s-ar putea ajunge si la amenzi, dacã legea este cãlcatã în picioare. Este un prim pas, deschiderea gropii de la Rosiesti, însã urmeazã pasii cu adevãrat importanti, adicã predarea statiilor de transfer cãtre operatorul gropii si predarea cãtre firmele care vor colecta deseurile din judet a tuturor bunurilor din cele trei municipii si orasul Negresti, stabilirea graficelor de preluare a deseurilor din comune, pentru a face ca sistemul sã devinã operabil în totalitate la 31 decembrie 2018.
Gigi Alexe, directorul general al Romprest Energy, prezent ieri la lansarea oficialã a gropii de gunoi de la Rosiesti, a prezentat câteva modele de bune practici din alte judete, cum ar fi cazul municipiului Oradea, unde lumea respectã cu sfintenie depozitarea selectivã a deseurilor. În cazul în care, la cartoane, de exemplu, sunt descoperite coji de fructe, firma de colectare din oras anuntã Politia Localã, care trebuie sã discute cu asociatia de locatari privind abaterea constatatã. În judetul Vaslui, unde oamenii aruncã la pubele gunoaie de-a valma, va fi nevoie de o intensã campanie de constientizare, pentru cã, de foarte multe ori, “gospodari” inconstienti care fac curãtenie în apartamente aruncã molozul în containerele pentru plastic sau cartoane, demonstrând cã nu le pasã de nimic. Dar, primul pas, deschiderea gropii de la Rosiesti este un succes, iar urmãtorul pas, pe termen scurt, a precizat vicepresedintele CJ Vaslui, Ciprian Trifan, ar fi încheierea contractelor cu operatorii de colectare, în jurul datei de 1 august.
Închiderea depozitului de la Husi dã mari bãtãi de cap autoritãtilor
Ar urma, tot în perioada imediat urmãtoare, sã se facã documentatiile de predare-primire cãtre operatorii care se vor ocupa de colectare în municipii, orase si comune, însã, asa cum a spus vicepresedintele Trifan, “important este cã am reusit sã colaborãm foarte bine cu APM, care ne-a ajutat îndeaproape la obtinerea avizelor la groapa de la Rosiesti, urmeazã sã obtinem avizele si pentru restul obiectivelor din proiect”. “Mai avem unele probleme cu închiderea depozitului de la Husi, cred cã vom organiza o conferintã de presã special pentru acest subiect, la închiderea depozitului”, a precizat presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, referindu-se la închiderea depozitelor de deseuri menajere din cele trei municipii si orasul Negresti. Depozitul de la Rosiesti este prevãzut sã functioneze pânã în 2024, iar acolo se vor depozita în jur de 3,7 milioane metri cubi de deseuri menajere, nu înainte ca toate deseurile sã fie sortate la o statie specialã din incinta depozitului. “Va fi o activitate continuã, ca la otelãrie”, a precizat Buzatu. “La Rosiesti vom avea în lucru o primã celulã, de 1,38 milioane metri cubi, pânã în 2030, dupã care se va amenaja o a doua celulã, de 2,38 milioane metri cubi, care va functiona pânã în 2043. Vorbim de un proiect la care s-a lucrat mult timp si care, acum, începe sã-si arate roadele”, a explicat vicepresedintele Ciprian Trifan.
Banii europeni au salvat situatia gropilor de gunoi deschise ilegal în tot judetul
În cifre, numai amenajarea gropii ecologice de la Rosiesti a însemnat un volum de investitii de 117 milioane lei, în jur de 25 milioane euro. S-a achizitionat, cu banii din proiect, o flotã de 24 de masini, din care 6 autocamioane de mare capacitate, cu remorci, au fost predate operatorului de la Rosiesti, Romprest Energy, iar alte 18 vor ajunge la firmele de colectare din judet, pe zonele de colectare stabilite acum. “Sã nu ne asteptãm la schimbarea comportamentului oamenilor într-o zi, trebuie sã facem schimbarea dând diverse exemple, chiar prin modul în care ne putem comporta fiecare dintre noi poate începe aceastã schimbare”, a mai spus presedintele CJ Vaslui.
Situatie dramaticã la Galati, judet care a solicitat depozitarea deseurilor la Rosiesti
Pânã la deschiderea gropii de la Rosiesti, Vasluiul ducea mii si mii de tone de gunoaie la Brãila, la un depozit ecologic de deseuri. Acum, a venit rândul judetului Vaslui sã ajute alte judete aflate în suferintã, care nu au deschis propriile gropi de gunoi ecologice, primii care au apelat la serviciile depozitului din Rosiesti fiind cei din judetul Galati. Vecinii nostri vor putea depozita deseurile la Rosiesti, pânã ce îsi vor rezolva problemele cu propriile proiecte de mediu, anuntã Buzatu, care spune cã este nevoie de flexibilitate în întelegerea situatiilor speciale, întelegere de care Vasluiul nu prea a avut parte, atunci când a apelat la autoritãtile din Brãila. Sunt mari probleme cu gropile ecologice si la Bacãu, Neamt sau Suceava, unde proiectele nu s-au finalizat si depozitele ecologice nu sunt deschise. Vor urma probabil, solicitãri si de la alte judete, rãmâne de vãzut cum se vor misca si ce decizie vor lua sefii CJ Vaslui. Mai trebuie spus cã, de douã zile, s-a fãcut predarea statiilor de transfer, care vor acumula peste 100.000 de tone de deseuri menajere de la cele trei municipii, orasul Negresti, plus zonele arondate, astfel: 48.000 de tone de la Vaslui, 40.000 de tone de la Bârlad, 20.000 de tone de la Husi si aproape 10.000 de tone de la Negresti. Si sã mai remarcãm un lucru: proiectul deseurilor menajere a început din mandatul 2000-2004, al fostului presedinte Ioan Manole, deci ne-au trebuit aproape 20 de ani pentru a duce la capãt un proiect. Dar, vorba vicepresedintelui CJ Vaslui, Vasile Mariciuc: “Cred cã se poate face un film cu tot ce înseamnã acest proiect, cât a durat pânã acum”.