EXAMEN…Rezultatele profesorilor care au sustinut Definitivatul în Vaslui sunt relativ slabe comparativ cu cele înregistrate în alte judete, doar 60,62% dintre candidati se mândresc cu o medie a examenului egalã sau mai mare decât 8, minimul necesar pentru promovare. Asta în conditiile în care media la nivel national este 75,75%. De asemenea, nu existã nici mãcar o notã de 10 la proba scrisã, astfel cã nici mediile finale nu au atins punctajul maxim. Câtiva candidati s-au remarcat cu rezultate admirabile, un exemplu fiind învãtãtoarea Felicia Petrea, cu 9,90 puncte la lucrarea scrisã, iar la celelalte probe a obtinut 10. La polul opus sunt dascãlii care, desi au luat la inspectii si portofoliu punctaje mari, la scris s-au fãcut de râs. Cea mai micã notã este tot a unui învãtãtor, Robert Mãgureanu, a cãrui tezã a fost notatã cu 3,70.
Din cei 127 candidati care au predat teza la final, au obtinut medie de promovare 60,62%, adicã 77 cadre didactice. Acest rezultat trimite Vasluiul la coada clasamentului national, alãturi de judete precum Olt (64,9%), Cãlãrasi (63,5%) si Covasna (57,1%). Reamintim cã, începând cu anul 2017, s-a schimbat metodologia. Astfel, potrivit noilor reguli, pentru a putea participa la proba scrisã, candidatii trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele conditii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel putin un an, calificativul pentru anul scolar în curs „Bine” sau „Foarte bine”, media aritmeticã a notelor obtinute la cele douã inspectii la clasã si la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective. De asemenea, media finalã a examenului (o pondere de 70% o are nota obtinutã la proba scrisã) trebuie sã fie minim 8. Aceste modificãri au avut ca rezultat cresterea procentului de promovare la nivel national, pentru cã nota minimã acceptatã la scris a scãzut la aproximativ 7, însã la Vaslui rezultatele pozitive nu au apãrut încã.
Cele mai bune rezultate
Cadrele didactice cu cele mai bune rezultate sunt urmãtoarele: Felicia Petrea, învãtãtoare, proba scrisã 9,90, media examenului 9,93; Cezar Silviu Crãciun, arte vizuale, proba scrisã 9,70, media examenului 9,79; Codrut Nicolae Susnea, constructii, proba scrisã 9,70, media examenului 9,79; Anisoara Lavinia Alixandrache, educatoare, proba scrisã 9,70, media examenului – 9,764; Octavian Constantin Simion, religie ortodoxã, proba scrisã 9,70, media examenului 9,79; Alexandra Maria Roman, psihopedagogie specialã, proba scrisã 9,60, media examenului 9,72; Oana-Alexandra Mititelu, culturã civicã, proba scrisã 9,55, media examenului 9,685; Dumitru Geru, religie ortodoxã, proba scrisã 9,50, media examenului 9,65 etc.
Cele mai mici note
Ca în fiecare an, au fost si candidati care s-au fãcut de râs cu notele mici pe care le-au obtinut la proba scrisã. De fapt, este un semnal de alarmã cã inspectiile la clasã si portofoliul nu reprezintã metode obiective de evaluare, având în vedere cã la aceste probe au luat note mari, dar la scris nu au fost în stare sã ia nici mãcar 5. Sunt 9 candidati care se aflã în aceastã situatie: Robert Mãgureanu 3,70 – învãtãtor; Eugenia Pãcuraru 3,90 – Limba si literatura francezã; Frãsinica Botezatu 4,70 – Limba si literatura românã; Marius Alexandru Nacu 4,1 – Kinetoterapie; Silviu Hanghicel 4,05 -educatie fizicã si sport; Dãnut Nicolau 4,55 – educatie fizicã si sport; Mihai Ciprian Tãtaru 4,35 – educatie fizicã si sport; Simona Vicol 4,5 – educatie fizicã si sport; Cristina Evelina Marcu 4,3 – învãtãtor.
Calendarul definitivatului
Profesorii nemultumiti pot depune contestatii în zilele de 24 si 25 iulie, iar solutionarea acestora va avea loc între 25 si 27 iulie. Rezultatele finale vor fi afisate pe data de 27 iulie.