spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Vasluienii cu datorii la asociatiile de proprietari, blocati la cartea funciarã

- Advertisement -

ATENTIE LA DEBITE!… O nouã provocare tinde sã-i bage în sperieti pe datornicii la bloc, în cele 22.000 de apartamente din Vaslui. Vorbim de cei care sunt înscrisi la asociatii, dar „uitã” sã-si mai achite si cheltuielile la întretinere. Noua lege a asociatiilor de proprietari care se aflã la promulgare la presedintele Iohannis le dã posibilitatea administratorilor de bloc sã înscrie la cartea funciarã o ipotecã imobiliarã contra proprietarului cu restante la cheltuielile blocului. Va fi jale, de acum încolo, pentru cã multi ar putea sã-si piardã apartamentele.

În articolul 80 al noii legi se specificã: „Asociatia de proprietari are ipotecã legalã asupra apartamentelor si altor spatii proprietãti individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotã de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari. De asemenea, pentru aceleasi creante, asociatia de proprietari beneficiazã de un privilegiul general mobiliar asupra bunurilor mobile situate în apartamentele si celelalte spatii proprietãti individuale amplasate în condominiul respectiv. Privilegiul vizeazã doar bunurile mobile situate în imobilul cu privire la care existã sumele datorate”. Ipoteca imobiliarã legalã se înscrie în cartea funciarã la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listã lunarã de platã a cotelor de contributie din care rezultã suma datoratã cu titlu de restantã, numai dupã împlinirea termenelor prevãzute la art.78. La articolul 78 se specificã: „Administratorul este obligat sã notifice, în scris, proprietarul care are plãti restante la cheltuielile comune ale imobilului, asupra datoriilor, si sã înstiinteze presedintele si comitetul executiv al asociatiei de proprietari despre restante. Asociatia de proprietari, prin presedinte, are dreptul de a actiona în instantã proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afisarea listei, informând membrii asociatiei prin afisare la avizier. Ipoteca este o garantie realã, servind la garantarea obligatiilor unui debitor fatã de creditorul sãu, printr-un bun imobil din propriul sãu patrimoniu, anume desemnat pe cale legalã în acest scop. Ipoteca nu presupune deposedarea debitorului de imobil. Ipoteca imobiliarã legalã se radiazã la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui înscris prin care asociatia confirmã plata sumei datorate. Executorii judecãtoresti sunt obligati sã înstiinteze în scris, potrivit prevederilor art. 666 din Legea nr. 134/2010, republicatã, cu modificãrile ulterioare, asociatia de proprietari cu privire la termenele de interventie si la posibilitatea interventiei în cursul executãrii silite pornite de un creditor împotriva debitorului, proprietar în condominiul în care este constituitã respectiva asociatie de proprietari.

Vasluienii cu datorii la Termica, victime ale noii legi?

Am prezentat în mai multe rânduri somatiile si executãrile silite la care apeleazã lichidatorul Termica Vaslui, pentru a recupera datoriile. Lichidatorul a luat listele cu vasluienii care s-au debransat de la Termica, dupã care i-au bombardat cu adrese si notificãri. Marea majoritate a oamenilor care primesc aceste somatii sunt debransati de ani buni. Lichidatorul se bazeazã doar pe faptul cã vasluienii s-ar speria cã vor fi dati în judecatã dacã nu se grãbesc sã achite cele câteva zeci de lei cerute în somatii. Ce e cu aceste datorii? Simplu. Când lichidatorul a preluat listele cu datorii de la asociatii, pe liste figurau datorii la întretinere, utilitãti, reparatii si a trecut totul pe datorii la energia termicã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.