spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Vaslui, judetul cu cei mai multi angajati în domeniul serviciilor

- Advertisement -

CLASAMENT… Vasluiul este primul judet din România atunci când vine vorba despre numãrul de lucrãtori în domeniul serviciilor, aratã studiul privind dinamica pietei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM). Potrivit datelor, nu mai putin de 21,96% din vasluienii care muncesc cu contract de muncã activeazã în domeniul serviciilor. Suntem urmati în clasament de judetul Bacãu, cu o pondere de 21,46% si judetul Teleorman, cu un procent de 21,2%.

Faptul cã ocupãm primul loc în acest top nu înseamnã neapãrat un lucru pozitiv. Iatã ce spun realizatorii studiului. „Se observã cã valorile acestui indicator sunt relativ invers proportionale cu nivelul de dezvoltare economicã specific fiecãrui judet. În cazul judetelor care înregistreazã o pondere ridicatã a lucrãtorilor în domeniul serviciilor, acest lucru se explicã, pe de o parte, prin nivelul redus de dezvoltare a industriei prelucrãtoare si implicit prin lipsa personalului direct productiv, iar pe de altã parte, prin prezenta mai ridicatã a comertului traditional, caracterizat prin valori mai reduse ale productivitãtii muncii”.

Un somer la trei contracte individuale de muncã

Dacã în privinta lucrãtorilor din domeniul serviciilor suntem primii pe tarã, în ceea ce priveste numãrul de someri raportat la numãrul de contracte individuale de muncã suntem pe locul trei, dar de la coadã. Potrivit documentului furnizat de PIAROM, judetul Vaslui are 3,31 contracte individuale de muncã (CIM) la un somer. Mai rãu ca noi stau doar judetele Mehedinti, cu 3,13 CIM/somer si Teleorman cu 2,54 CIM/somer. La polul opus se aflã judetul Ilfov, cu 110,8 CIM/ somer, urmat de municipiul Bucuresti (66,74 CIM/somer) si judetele Timis (63,86 CIM/somer), Arad (40,27 CIM/somer), Cluj (31,92 CIM/somer), Sibiu (28,39 CIM/somer) si Brasov (24,05 CIM/somer). Acelasi studiu aratã cã în judetul nostru doar 34,99% din populatia activã munceste cu contract de muncã, procent ce ne claseazã pe locul 40 la nivel national, dupã judetul Mehedinti cu un procent de 29,9% si judetul Teleorman, care are un procent de doar 27,63%.

La coada clasamentului si când vine vorba de înalti conducãtori din administratia publicã

Când vine vorba despre structura fortei de muncã la nivelul judetelor, Vasluiul se mai remarcã în lipsa specialistilor din domeniul tehnic si în numãrul mic al membrilor corpului legislativ, executivului si al înaltilor conducãtori din administratia publicã. La nivelul judetului nostru, doar 7,63% din totalul contractelor de muncã sunt semnate de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic. Pe ultimul loc este judetul Olt, cu un procent de 6,82%, iar pe primul loc se aflã Bucurestiul cu un procent de 13,08%. În privinta membrilor corpului legislativ, executiv si al înaltilor functionari publici, judetul Vaslui se pozitioneazã pe locul 40 la nivel national, cu un procent de 4,93%. Pe primul loc se aflã judetul Ilfov, cu un procent de 12,22%.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.