AVERTIZARE… Toti cei 86 de primari din judetul Vaslui sunt în panicã, în aceste zile, dupã ce s-a anuntat cã Vasluiul este pe lista judetelor de risc privind pesta porcinã africanã. Ieri, conducerea judetului a cerut primarilor sã ia mãsuri pentru a preîntâmpina aparitia focarelor de pestã porcinã africanã, având în vedere dezastrul de la Tulcea, unde 45.000 de porci au fost masacrati în ultimele zile, pentru a preîntâmpina rãspândirea focarelor în toatã tara. “Vã rugãm sã luati mãsuri din timp, sã stabiliti douã sau trei locuri pe care comunã, în care sã îngropati porcii bolnavi, în cazul în care sunteti în pericol de a fi infectate cu pestã porcinã africanã”, a spus dr. Mitiu Ciupilan, directorul DSVSA Vaslui, care a anuntat cã toti porcii dintr-o localitate vor fi sacrificati, în cazul în care apare un caz si la Vaslui, similar cu cele de la Tulcea.
La începutul lunii iulie, ministrul Agriculturii anunta cã e jale la Tulcea, cu virusul pestei porcine africane. “Aparitia a fost explozivã si deosebit de agresivã, numãrându-se sute de focare si contaminarea unei ferme cu 45.000 de capete, unde erau asigurate mãsuri de biosecuritate ridicatã. Aparitia virusului în aceastã zonã a determinat autoritãtile române sã aplice mãsuri suplimentare în regim de urgentã, acte normative, mobilizãri de fortã umanã si introducerea în dispozitiv a 11 institutii cu atributii în domeniu si efective din armatã. Practic zona este sub control strict si se actioneazã pe baza planului de contingentã”, afirma Petre Daea. “Sunt pierderi de tot felul, atât în plan financiar cât si social, cu efecte imediate pe termen mediu si lung, afectând si încrederea consumatorilor. Bãncile au devenit reticente în folosirea instrumentelor financiare pentru acest sector extrem de afectat în zonã. Vor fi probleme si în aplicarea mãsurilor de bunãstare a animalelor. România a intrat în aceastã suferintã fãcând tot ce poate si este în stare sã facã”, mai spunea Daea, asta dupã ce în judetul Tulcea, vineri, 29 iunie, erau diagnosticate si confirmate un numãr de 129 focare de boalã în 11 localitãti, la porcii din gospodãriile populatiei, si la 5 cadavre de mistreti depistati pe teritoriul unui fond de vânãtoare.
Domnilor primari, sãpati gropi, în care sã îngropati cadavrele de porci!
La întâlnirea de ieri cu majoritatea primarilor din judet. conducerea Directiei Sanitar Veterinare judetene a cerut primarilor sã ia cele mai dure mãsuri, pentru ca Vasluiul sã evite criza de la Tulcea. “Legea spune, de câtiva ani, cã este imperios necesar sã faceti gropi în care sã îngropati cadavrele de porci infestati cu astfel de virusi. Desi am trimis mai multe adrese pe adresa primãriilor din judetul Vaslui, am primit doar 18 confirmãri din partea Consiliilor locale, însã niciuna nu respectã conditiile prevãzute de lege. Trebuie, domnilor primari, sã stabiliti locurile de îngropare a cadavrelor de porci, în cazul în care se depisteazã pe comuna dumneavoastrã virusul pestei porcine africane. Stabiliti în functie de ceea ce aveti în comunã câteva locuri de îngropare a cadavrelor. pentru a nu fi luati prin surprindere în cazul în care virusul apare si la Vaslui. Sunt amenzi foarte mari, de aceea este nevoie sã identificati aceste locuri încã de acum, în care sã nu se construiascã nimic, în afara localitãtilor, si în care sã aveti în vedere depozitarea cadavrelor de porci. Din anul 2017 vã tot solicitãm sã înfiintati astfel de zone, iar acum situatia este mai gravã ca niciodatã. Este posibil sã primim, în orice clipã, un buletin de analize fals, prin care sã fim anuntati despre un focar într-o anumitã zonã, caz în care toatã comuna este izolatã, cu efective de la Politie, Jandarmerie sau Armatã, pentru împiedicarea rãspândirii bolii. Discutati cu oamenii din localitãtile dumneavoastrã, spuneti-le la ce pericole se expun, fiti pregãtiti în orice clipã pentru interventie”, a spus dr. Mitiu Ciupilan, directorul DSVSA Vaslui, la întâlnirea cu primarii vasluieni.
Aveti grijã la simptomele porcilor!
Pesta porcinã africanã (PPA) este o boalã periculoasã, fara tratament sau vaccin în momentul de fatã, care afecteazã speciile domestice si sãlbatice de porcine. Boala a fost introdusã în Europa în anul 2007 – deseurile alimentare infectate – provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii au fost folosite pentru hrãnirea unor porcine în Georgia. Boala a fost descoperitã pentru prima data în Kenya, o tarã situatã în est-centrul Africii. Pesta porcinã africanã are o perioadã de incubatie de 3-15 zile în mod obisnuit sau de 3-4 zile în forma sa acutã. Simptomele formelor preacutã si acuta sunt: moartea subitã a animalelor cu indicii aproape inexistente privind cauza mortii; febrã ridicatã, de 40 – 42 grade; înrosirea pielii, în special la vârful urechilor, coadã, extremitãti, distale, pe piept si în zona abdomenului; scãderea apetitului, apatie, cianozã si lipsã de coordonare motoricã la 24-48 de ore înaintea mortii; vomã, diaree (uneori chiar cu sânge), scurgeri din ochi; moarte în cel mult 20 de zile; avort.