spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Jaf la muzeul condus de Ramona, printesa PSD!

- Advertisement -

Coana preoteasã în belea!

INCREDIBIL…Atât banul public, cât si comorile Muzeului Judetean „Stefan cel Mare”, sunt jefuite fãrã milã de cãtre trezoriera sefã a PSD, Ramona Mocanu, ajunsã director pe baza pilelor politice. Exemplu de incompetentã si neprofesionalism, Mocanu trebuie sã dea socotealã la multele nereguli descoperite de Curtea de Conturi a judetului Vaslui, institutie care a emis pe 22 iunie a.c. un raport în care prezintã neregulile gãsite la muzeu. Raportul de control al Curtii de Conturi demonstreazã ceea ce sustinem de mult timp: cã la muzeul judetean se petrec fapte grave, iar conducerea institutiei este protejatã de la judet, desi nu are nicio legãturã cu actul cultural. „Abaterile au fost posibile ca urmare a neimplicãrii managementului entitãtii în organizarea si implementarea sistemului de control managerial”, se aratã în raport, care mentioneazã cã foarte multe opere de artã din muzeu nu sunt de gãsit, pentru cã nu apar în listele de inventare sau, pur si simplu, au dispãrut cu acordul conducerii institutiei.

Anul trecut, Buzatu a emis o dispozitie – sã nu uitãm cã sefii de la judet sunt cei care finanteazã Muzeul judetean, cu peste 30 miliarde lei vechi pe an, deci ar trebui sã fie interesati de ce se petrece acolo! – prin care toate bunurile din domeniul public si privat al Unitãtii Administrativ-teritoriale judetene Vaslui urmau sã fie inventariate, inclusiv bunurile de la institutia condusã de incompetenta Mocanu. Pe 30 octombrie 2017, se întocmeste un soi de listã, pe care muzeul o trimite la Consiliul Judetean, cu obiectele care sunt în proprietatea institutiei. Comisia de inventariere face un proces verbal (fãrã numãr!) în care se comunicã faptul cã nu sunt diferente în plus sau în minus. Dar, constatã controlorii financiari ai Curtii, sunt multe probleme în Muzeul Judetean, una din cauze fiind întocmirea gresitã a Registrului pentru evidenta analiticã a bunurilor culturale. Mai pe întelesul tuturor, Mocanu are interesul sã mentinã o dezordine în documentele care evidentiazã bunurile din institutie, tocmai pentru ca unele dintre acestea sã „facã picioare”, cum spun unele surse. „Astfel, la Tabelul de inventar prezentat pentru Sectia Artã – categoria Icoane nu sunt completate rubricile loc descoperire / colectare, data intrãrii, valoare, iar pentru pozitiile 112-364 nu sunt completate nici rubricile Autor / epocã / scoalã / etnie, datare, materiale / tehnicã / dimensiuni / stare conservare, loc de descoperire / colectare, iar numerele de inventar au fost alocate necorespunzãtor”, se aratã în raport. Practic, asta demonstreazã cã în inventarele muzeului este o bulibãsealã generalã, care permite disparitia unor bunuri de valoare inestimabilã, cu complicitatea conducerii. De altfel, tabelele de la Sectia Artã-Icoane, cât si cele de la Sectia Artã-sculpturã încep – în ambele cazuri! – de la numãrul de inventar 1, „neexistând astfel un numãr de inventar unic pentru fiecare bun cultural”.

Oare, Politia doarme? Dispar bunuri inestimabile din Muzeul Judetean si toatã lumea tace?

Raportul de control contine o propozitie care ar trebui sã-i facã pe politisti sã deschidã de urgentã un dosar penal pentru conducerea Muzeului Judetean. Iatã ce scrie în raport: „din evidenta bunurilor culturale rezultã cã mai multe bunuri culturale nu au putut fi identificate”. Adicã, de când coana preoteasã de la Osesti conduce muzeul, dispar bunuri de o valoare inestimabilã, pe baza unor inventare fãcute cu picioarele, dar cei de la IPJ, la doi pasi de muzeu, nu simt nimic. Iatã ce sustin controlorii Curtii de Conturi: „În raportul de reinventariere pentru sectia de istorie modernã si contemporanã, sectia de culturã si civilizatie (personalitãti) se mentioneazã cã mai multe bunuri culturale nu au putut fi identificate – exemplificãm cu numerele de inventar 869, 878, 887, 890, 920, 927, 942, 957, 983. 1000, 1270, pag. 12-13 din raport”. Asta înseamnã, conchid controlorii, cã nu se pot face punctajele între soldurile faptice si evidenta scripticã a diverselor conturi din contabilitatea institutiei.

S-au plãtit 35.000 de euro pentru un bust al lui Dimitrie Cantemir, facturile sunt „varzã”

Putini sunt cei care stiu cã preoteasa de la Osesti a aruncat pe geam o sumã de 153.500 lei, din banii publici ai judetului, pentru un bust al domnitorului Dimitrie Cantemir. Desi suma ar fi trebuit sã se regãseascã în contul 231 „Imobilizãri corporale în curs de executie”, controlorii Curtii de Conturi sustin cã aceste cheltuieli nu apar în contul respectiv, mai ales cã bustul nu este montat pe soclu. Nu sunt singurii bani pe care Mocanu îi cheltuie fãrã sã-i pese de lege. Controlorii au descoperit cã preoteasa a cumpãrat, în 2016, aparate de aer conditionat în valoare de peste 720 milioane lei vechi, bunuri pe care nici nu s-a obosit sã le treacã în listele de inventar. Se petrec multe, foarte multe golãnii la Muzeul Judetean, cu bani publici, mânãrii la care conducerea CJ Vaslui închide ochii, cum este cazul liftului vechi, înlocuit cu un alt lift, mai modern (cã, deh, sunt bani cu sacul în institutie, nu?). Preoteasa de la Osesti, în incompetenta sa, nici nu s-a obosit sã facã un proces verbal de casare al vechiului lift, care probabil cã a ajuns pe la casa cuiva, ca obiect de patrimoniu… Nu sunt inventare în regulã, contabilitatea este varzã, bunurile culturale de patrimoniu national dispar din listele de inventar, însã toatã lumea tace si nu se iau mãsuri. Fãrã nicio jenã, Mocanu a aprobat turnarea bustului domnitorului Dimitrie Cantemir, în august 2016, a plãtit 153.000 de lei, iar acum acest bust zace în depozite. Controlorii financiari sustin cã, numai în acest caz, valoarea abaterii se ridicã la suma de 153.500 lei, „care reprezintã valoarea facturilor decontate eronat din subdiviziuni ale clasificatiei bugetare”.

Bomboana de pe tort: s-a achizitionat mobilier la preturi foarte mari

„Echipa de audit a constatat plãti efectuate în anul 2017 care au condus la prejudicierea bugetului acestei institutii publice, prin plata de mobilier la preturi mai mari decât cele stabilite”, mai scrie în raport. Un singur caz: în 2017, se organizeazã o licitatie pentru achizitia de mobilier de lemn, pentru expozitia permanentã de la Muzeul Judetean. Valoarea anuntatã prin SEAP: în jur de 21.000 de lei. Cât plãteste incompetenta Mocanu furnizorului desemnat câstigãtor? 25.000 de lei. O bagatelã de 4.000 de lei în plus, fatã de conditiile licitatiei. Factura plãtitã nici nu are viza „Bun de platã”, ceea ce este o altã ilegalitate. Curtea de Conturi a stabilit Consiliului Judetean, care este principalul administrator al averii Muzeului Judetean, extinderea verificãrilor si stabilirea prejudiciului la aceastã institutie. La fel, directoarea Mocanu ar trebui sã-si verifice gradul de incompetentã si sã se punã singurã la plata sumelor gãsite în neregulã, cât si la despãgubiri pentru obiectele de patrimoniu care nu se regãsesc în institutie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.