SCÂNTEI…Momente de tensiune la sedinta Consiliului Local Bârlad, când viceprimãrita Roxana Miron Feraru a trebuit sã rãspundã, în fata alesilor, la o scrisoare deschisã adresatã acesteia de Asociatia “Bunã Ziua, Copii din România” si în care i se reprosau unele afirmatii pe care le-ar fi fãcut în numele Asociatiei. Concret, de la bugetul local a fost solicitatã suma de 15.000 de lei pentru implementarea unui proiect. Consilierii locali au aprobat jumãtate din sumã si Roxana Miron ar fi afirmat cã a luat legãtura cu reprezentantii Asociatiei si cã acestia au declarat cã se descurcã cu banii primiti si cã nu crede cã este nevoie sã le dea cu forta niste bani. Ieri, în timpul sedintei CLM Bârlad, consilierul independent Bogdan Sârbu a cerut explicatii cu privire la scrisoarea deschisã, lucru care a încins spiritele. Viceprimãrita Roxana a încercat sã se disculpe si, în apãrarea ei a mai sãrit un alt participant la sedintã. Discutiile nu au reusit sã lãmureascã problema si totul a rãmas în aer. De asemenea, acelasi consilier indepenedent a reusit sã mai încingã o datã spiritele în momentul în care a pus în discutie activitatea fanfarei “Bârlãdeanca”. Conform declaratiilor acestuia, respectiva fanfarã încaseazã sume enorme de la bugetul local în conditiile în care figureazã, încã din 2016 fãrã angajati, iar la decontãri ajung bonuri pentru produse de uz casnic.
Cu zece consilieri liberali si alti zece din partea PSD, consilierul independent Bogdan Sârbu este cel ce poate face diferenta în Consiliul Local Bârlad. În sedinta de ieri, consilierul a reusit sã încingã spiritele atunci când a cerut explicatii si rãspunsuri viceprimãritei Roxana Feraru Miron, legate de o scrisoare deschisã adresatã consilierilor locali de cãtre Asociatia “Bunã Ziua, Copii din România”. Scrisoarea fãcea referire la câteva afirmatii fãcute de viceprimãritã în numele Asociatiei si care nu ar fi chiar adevãrate. În schimb, alesii locali au încercat sã dreagã busuiocul si scrisoarea deschisã nu a mai ajuns pe tabletele de serviciu pentru a nu mai fi pusã în discutie. A avut grijã, în schimb, Bogdan Sârbu ca acest lucru sã se întâmple si a urmat apoi sarada viceprimãritei în care încerca sã explice anumite aspecte ce nu prea aveau legãturã cu întrebãrile consilierului independent. De asemenea, în ajutorul Roxanei a sãrit un alt participant la sedinta de ieri, chiar consilierul PSD Sorinel Rãducanu.
În scrisoarea deschisã adresatã consilierilor, reprezentantii Asociatiei sustin cã afirmatile fãcute de cãtre viceprimãritã <<Contin informatii eronate cu privire la pozitia Asociatiei “Bunã Ziua, Copii din România” în legãturã cu bugetul alocat proiectului depus în cadrul acestui program. Domnia sa sustine cã a luat legãtura cu noi si cã am declarat cã ne descurcãm foarte bine pentru a implementa proiectul pânã la sfârsitul anului cu cei 7.500 de lei primiti (adicã jumãtate din suma solicitatã) si, ca o concluzie, domnia sa conchide <nu cred cã e nevoie sã le dãm cu forta niste bani>… Drept pentru care considerãm cã afirmatiile fãcute în numele asociatiei noastre au indus în eroare membrii Consiliului Local, transmitând un mesaj gresit si superficial din care se întelege cã bugetul propus de organizatia noastrã este unul relativ, ajustabil în functie de diverse conjucturi, putând fi înjumãtãtit, fãrã ca acest lucru sã aibã consecinte asupra implementãrii proiectului>>, se aratã în scrisoarea deschisã. Aceasta a fost trimisã consilierilor locali dupã ce nu au primit nici un rãspuns la o altã scrisoare trimisã personal viceprimãritei. Sumele solicitate de cãtre asociatie au fost fãcute în baza sprijinului financiar nerambursabil alocat din bugetul local pentru activitãti nonprofit de interes local.
Bogdan Sârbu întreabã, Roxana spune ce vrea ea
DISPUTE… Întrebatã de cãtre consilierul independent Bogdan Sârbu despre textul scrisorii si de ce aceasta nu a apãrut pe ordinea de zi, viceprimãrita Roxana Miron evitã elegant un rãspuns direct si povesteste despre modul în care se fac alocãrile, din buget, pe bazã de proiecte, organizatiilor nonprofit ce desfãsoarã activitãti în interes local. “As fi apreciat dacã ati fi cititi si rãspunsul pe care eu l-am trimis deja asociatiei si pe care, bineînteles, l-am trimis si Consiliului Local pentru a nu exista suspiciuni în legãturã cu legalitatea procedurii prin care s-a oferit sprijinul financiar nerambursabil. Dacã nu aveti rãspunsurile înseamnã cã ati fost preocupati doar de scrisoarea deschisã, nu si de rãspunsul meu. Rãspunsul meu a fost discutat în comisiile de ieri (cu o zi înainte de sedinta de CL – n.r.)”, a sustinut viceprimarul municipiului Bârlad. Discutia a continuat cu explicatii privind cadrul legal de acordare a banilor din buget, întrerupte de cãtre consilierul Bogdan Sârbu atunci când acesta a întrebat la ce sunt folositoare tablete primite dacã acel rãspuns la care face referire Roxana Miron Feraru nu a fost postat acolo în format electronic.
Fanfara “Bârlãdeanca”, sifon din banii publici
ACUZATII…O altã problemã pusã în discutie de cãtre Bogdan Sârbu este legatã de activitatea fanfarei “Bârlãdeanca” si de modul în care sunt atribuiti bani din bugetul local pentru activitatea acesteia. Conform datelor furnizate de ANAF, fanfara nu avea, în 2017, nici un angajat dar venituri de 107.300 de lei. De asemenea, aceeasi fanfarã ar fi trebuit sã cânte la Bârlad, în timpul “Sãrbãtorii muzicii europene”.
“Am cãutat sã identific acest eveniment pe 21 iunie dar nu am reusit sã-l gãsesc si am cerut lãmuriri de la domnul Costel Nituc. De asemenea, începând cu anul 2011 si pânã în 2017, numãrul angajatilor din fanfara Bârlãdeanca se diminueazã simtitor, de la 17, la nici unul. În schimb, cresc veniturile, de la 72.000 la 107.300 în 2017. Am fãcut propria investigatie dupã ce nu am primit nici un rãspuns la întrebãrile mele. Acum fanfara aceasta nu mai existã. La evenimente participã copii ce primesc, pentru prestatia lor, câte 50 de lei. Ultima oarã au primit câte 100 de lei dar nu cei din fanfara Bârlãdeanca ci membri ai fanfarei <<Prietenia>> din Zorleni”, spune consilierul independent
De asemenea, acesta a sustinut cã banii sunt dati fãrã semnãtura unui stat de platã si, la decontãri, sunt aduse bonuri sau facturi pentru lucrãri de zugrãvealã, bonuri fiscale de la petreceri. “Primãria are auditori si este timpul sã fie controlate aceste decontãri mai ales cã nu fac obiectul activitãtii fanfarei. Plus cã fostii membri ai fanfarei nu mai presteazã servicii pentru cã nu sunt remunerati conform contractelor si dl. Nituc le-a cerut, ultima oarã când le-a dat câte 100 de lei, sã nu spunã la nimeni cât au primit”, mai spune Bogdan Sârbu.