REZULTATE…Aproape 40% dintre profesorii vasluieni, care au participat la titularizare anul aceasta si au predat teza la finalul probei scrise, au reusit sã obtinã note egale sau mai mari decât 7. Rezultatul este aproximativ acelasi ca în anii precedenti, mentinându-se astfel un procent scãzut, având în vedere cã nici mãcar jumãtate dintre dascãlii care vor o catedrã pe perioadã nedeterminatã nu au fost în stare sã obtinã punctajul minim necesar. Ca de fiecare datã, si în 2018 numãrul cadrelor didactice care nu s-au pregãtit aproape deloc a fost unul destul de mare, astfel cã aproape 90 dintre candidati au fost notati cu mai putin de 5 puncte. De rusine s-au fãcut în mod deosebit cei care nu au fost în stare sã scrie nici pentru un 2, cel mai slab rezultat fiind nota 1,15, obtinutã de un profesor de chimie. Totusi, existã si o notã maximã, la Religie Ortodoxã, lucrarea respectivã apartinând prof. Octavian-Constantin Simion.
Potrivit datelor de pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, 143 de candidati din totalul de 363 de cadre didactice, care au sustinut titularizarea în judetul Vaslui, au obtinut note egale sau mai mari decât 7. Este vorba despre un procent de 39,39%, sub media nationalã care este 47,70%. Rezultatele înregistrate în 2018 sunt mai slabe decât cele din anul trecut, când 41,53% dintre profesori au reusit sã treacã de nota 7 la titularizare, însã diferenta este foarte micã, de nici douã procente. Având în vedere cã 132 de candidati au reusit sã primeascã o notã cuprinsã între 5 si 6,99, iar 143 au obtinut note egale sau mai mari decât 7, un calcul simplu demonstreazã cã 75,75% din totalul candidatilor au luat peste 5. Reamintim cã din cei 528 de dascãli înscrisi, 87 candidati nu s-au prezentat deloc la proba scrisã, 74 au ales sã se retragã odatã ce au vãzut subiectele invocând motive personale, iar 4 din motive medicale.
O notã de 10 si multe sub 5
A fost obtinutã o singurã notã de 10, semn cã în continuare subiectele au un grad de dificultate ridicat la toate disciplinele. Este vorba despre prof. Octavian-Constantin Simion care predã Religie Ortodoxã. Alte note foarte bune au fost obtinute de: Dumitru Virgil Darie – 9,85 – Istorie; Andreea Podas – 9,55 – Limba si literatura românã, pedagogia prescolarã si metodica desfãsurãrii activitãtilor instructiv-educative în grãdinita de copii. Tot în categoria educatoarelor, care au obtinut cele mai mari note anul acesta, intrã: Florina Emilia Varvara – 9,45; Anisoara Lavinia Alixandrachi – 9,35; Diana Gabriela Ginghinã – 9,35; Cosmina Valentina Mihai – 9,36 s.a.m.d. Totusi, au fost si multe note sub 5, în total 88 de candidati gãsindu-se pe lista rusinii, iar patru dintre acestia nu au luat nici mãcar 2: Petrilã Dorel – Agriculturã Horticulturã – 1,40; Martinas Stefan Leontin – Chimie – 1,15; Vizureanu Ovidiu-Marian – Educatie Muzicalã: Muzicã Instrumentalã – 1,40; Gîfu Tudorita – Limba si literatura francezã – 1,90.
Precizãri legate de contestatii
În cazul în care printre candidati sunt si nemultumiti, contestatiile se depun la sediul ISJ Vaslui, biroul Resurse umane, inclusiv astãzi, 18 iulie, pânã la ora 15.00. Potrivit Metodologiei, „în cazul în care diferenta – în plus sau în minus – dintre nota acordatã de comisia de solutionare a contestatiilor si nota acordatã de comisia de evaluare este mai micã de un punct sau egalã cu un punct, rãmâne definitivã nota acordatã de comisia de contestatii. Dacã diferenta între nota finalã stabilitã de comisia de evaluare a lucrãrilor scrise si nota finalã stabilitã de comisia de solutionare a contestatiilor este mai mare de un punct, diferentã care poate fi în plus sau în minus, lucrarea scrisã este recorectatã de alti doi profesori evaluatori care au fost desemnati în comisia de recorectare la nivel national. Rezultatul acestei ultime recorectãri este definitiv. Inspectorul Scolar General dispune aplicarea mãsurilor legale asupra celor care nu si-au îndeplinit atributiile în cadrul concursului.” Rezultatele finale vor fi afisate la data de 24 iulie.