STUDII… Mai multi elevi din judetele Iasi, Galati, Bacãu si Vrancea vor învãta, din toamnã, la licee din Vaslui, Bârlad, Negresti, Puiesti si Vladia. Alexandra Furtunã-Zaharia, spre exemplu, este din comuna Podu Turcului, judetul Bacãu, si, desi a avut o medie de admitere foarte bunã – 9.09 – a ales un liceu de renume: Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad. Ana Maria Paraschiv, o altã elevã din afara judetului, este din comuna ieseanã Drãguseni si a ales sã urmeze Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” din Negresti. Desi poate pãrea ciudat cã nu au ales un liceu din judetul lor, alegerea este cât se poate de previzibilã si are la bazã ratiuni economice. Un liceu mai aproape de casã înseamnã mai putin timp pierdut pe drum, dar si mai putini bani cheltuiti. Abia apoi, în ierarhia factorilor care determinã alegerea, se aflã facilitãtile pe care le oferã scoala (internat, parteneriate, pregãtirea profesorilor etc.), precum si contextul social al orasului/comunei în care se aflã liceul.
În total, 66 elevi din judetele Iasi, Galati, Bacãu si Vrancea îsi vor continua studiile la licee din Vaslui, Bârlad, Negresti, Puiesti si Vladia. Cei mai multi sunt din comunele Ipatele (Iasi), Bãlãbãnesti (Galati), Podul Turcului (Iasi), Certesti si Bãlãsesti (Galati). Liceele la care acestia au fost repartizati sunt Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu”, Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” din Negresti, Liceul Tehnologic “Petru Rares“ Bârlad, Liceul Tehnologic din Puiesti, Liceul Tehnologic din Vladia, Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bârlad. Cea mai micã medie cu care un elev din afara judetului a intrat la liceu, în judetul Vaslui, este 3,14 si apartine unei fete din Sendresti (Bacãu). Aceasta a fost repartizatã la Liceul Tehnologic din Puiesti, specializarea “Electric”.
Liceul “Nicoale Iorga” oferã elevilor din localitãtile îndepãrtate cazare la internat
Directorul Liceului Tehnologic “Nicolae Iorga” din Negresti este de pãrere cã cel mai important criteriu de care elevii si pãrintii tin cont atunci când aleg liceul este pozitia geograficã. “Avem elevi din mediul rural al Iasului pentru cã le este mai usor sã vinã la noi, în loc sã meargã în Iasi. Este mai aproape. Anul acesta avem mai multi copii din comuna Ipatele, însã în anii trecuti aveam si din Rebricea, Tibãnesti si Scânteia. Dar fiind mai aproape de calea feratã, multi aleg sã facã naveta la un liceu din Iasi. Conteazã, desigur, si faptul cã aici, la Negresti, existã o gamã largã de profiluri, precum si internat, pot beneficia de cazare si mâncare. De asemenea, într-un oras mai mic, precum Negresti, nu sunt nici atât de multe tentatii. Dar cred cã cel mai important factor de care copiii si pãrintii acestora tin cont atunci când îsi aleg liceul este distanta: sã fie cât mai aproape de domiciliu”, a declarat directorul liceului, prof. Gabriel Matei.