spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Peste 60 de vasluience au beneficiat, anul trecut, de reconstructie mamarã

- Advertisement -

TRATAMENT…Cancer la sân este diagnosticul crunt pe care l-au primit, anul trecut, 112 vasluience. În total, aproape 1156 de persoane cu aceastã afectiune se aflã în evidentele Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui. Din luna iulie 2015, Ministerul Sãnãtãtii a înfiintat subprogramul de protezare mamarã pentru femeile care au suferit mastectomii, subprogram la care, în anul 2017, au apelat 66 de vasluience. Acestea au beneficiat de reconstructie mamarã în urma unei interventii chirurgicale.

Una dintre cele mai grave boli care afecteazã româncele este cancerul mamar, anual înregistrându-se peste 3.000 de decese ca urmare a diagnosticãrii tardive si a complicatiilor survenite. De obicei, femeile ajung târziu la medic, când sansele de vindecare sunt reduse si în multe cazuri se ajunge la extirparea sânilor. Mastectomia este operatia ce presupune îndepãrtarea glandei mamare, de obicei împreunã cu mamelonul. Este cea mai frecventã procedurã folositã în tratamentul cancerului de sân, desi în anumite cazuri se poate opta pentru tehnici de îndepãrtare a tumorii cu conservarea sânului. Pentru femeile care au trecut prin operatii de extirpare a sânilor, Ministerul Sãnãtãtii a pus pe picioare, începând din iulie 2015, un subprogram de protezare mamarã prin care femeile pot sã beneficieze de interventii chirurgicale în urma cãrora li se reconstruiesc sânii. În judetul Vaslui, niciun spital nu efectueazã astfel de interventii chirurgicale, toate pacientele fiind directionate cãtre Institutul Regional de Oncologie Iasi. Conform reprezentantilor Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate, nu mai putin de 66 de vasluience au beneficiat, anul trecut, de acest tip de reconstructie. Costul unei astfel de proteze este de 409 lei.

Cancerul de sân, cel mai rãspândit tip de cancer în România

Coalitia pentru Sãnãtatea Femeii a arãtat, într-un studiu efectuat în mai-septembrie 2017, cã anul trecut au fost înregistrate 7.500 de cazuri noi de cancer la sân, ceea ce înseamnã cã 21 de cazuri noi zilnic. Conform Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, în anul 2017, la nivelul judetului nostru au fost înregistrate 112 (68 urban/44 rural) noi cazuri de cancer la sân, iar în primul trimestru din 2018, 31 de cazuri, 16 din mediul urban iar 15 din mediul rural. În prezent, în evidentele DSP Vaslui se aflã 1156 cazuri cu aceastã afectiune.

Vindecabil, dacã este tratat la timp

Cancerul mamar este una dintre maladiile grave care duc la decesul pacientelor, dacã nu este depistat din timp. Însã femeile trebuie sã stie cã aceastã boalã este vindecabilã, iar acest lucru depinde în totalitate de ele. Un control de rutinã mãcar o datã pe an ar putea face diferenta între viatã si moarte. Cu atât mai mult cu cât, în ultimii ani, si tehnologia avansatã vine în ajutorul medicilor si îi ajutã în diagnosticarea precoce a acestei maladii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.